Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2016, 21:39
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Crips verzus Bloods: Ako sa z malých pouličných gangov vypracovali na najväčšie gangy v Los Angeles

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Počet členov v týchto gangoch sa ráta na desaťtisíce po celých Spojených štátoch, no v posledných rokoch si nachádzajú členov aj v Európe a Južnej Amerike.

Los Angeles, to nie je len Holywood, Malibu či Long Beach. Nájdeme tu i špinavé getá, ktorým je odporúčané sa vyhnúť. Nachádzajú sa tu desiatky, ba dokonca až stovky kriminálnych organizácií, a je tak celosvetovo považované za hlavné mesto gangov. Celý vznik týchto zločineckých organizácií spadá až do 40. rokov, kedy mali občania s afro-americkým pôvodom stále obmedzené spoločenské práva, či v oblasti školstva alebo zamestnania. Na konci 40. rokov bol zákon o obmedzení vlastníckych práv zrušený a to spôsobilo hromadné sťahovanie Afroameričanov do rôznych, dovtedy zakázaných štvrtí. Bielym sa samozrejme takéto právomoci nepáčili a tak násilie na seba nenechalo dlho čakať a začali sa objavovať prvé útoky. Odpoveďou na násilné správanie voči obyvateľom čiernej pleti bolo opäť násilie. V roku 1964 boli všetky diskriminačné zákony voči Afroameričanom zrušené a tak sa po prvýkrát mohli plnohodnotne zapojiť do spoločnosti. Nanešťastie sa objavili štáty, ktoré ideu o rovnosti obyvateľstva aj naďalej odmietali a Kalifornia bola jedným z nich.

Crips verzus Bloods: Ako sa z malých pouličných gangov vypracovali na najväčšie gangy v Los Angeles
Zdroj: www.geos.ed.ac.uk

Za vznik týchto gangov možno považovať práve ochranu voči sociálnemu útlaku zo strany štátu a spoločnosti celkovo. Dodávali pocit sily a jednoty, ktorú najviac vyhľadávali mladí muži. Pocit, ktorý nenachádzali v škole či rodine im vynahrádzala falošná rodina v podobe gangu. Za začiatky ich pôsobenia považujeme 60. – 70. roky minulého storočia, kedy sa z lokálnych pouličných gangov vypracovali na gangy s medzinárodnými konexiami. Kriminálna činnosť zahŕňa všetko od prostitúcie, až po obchodovanie s drogami a vraždy. Počet členov v týchto gangov sa ráta na desaťtisíce po celých Spojených štátoch, no v posledných rokoch si nachádzajú členov aj v Európe a Južnej Amerike. Členovia zásadne nenosia preukazy totožnosti a oslovujú sa iba prezývkami, v žiadnom prípade nie skutočnými menami. To značne sťažuje prácu polícii, ktorá v mnohých prípadoch nepozná ani skutočné meno hľadaného. Ako Crips tak aj Bloods vznikli v Los Angeles a my sa teraz bližšie pozrieme na to, čo predchádzalo ich vzniku a kde sa nachádzajú dnes, po takmer 50-ročnej existencii.

Crips

Crips verzus Bloods: Ako sa z malých pouličných gangov vypracovali na najväčšie gangy v Los Angeles
Zdroj: terrydavisfilms.files.wordpress.com

Crips vznikol za účelom chránenia si vlastného územia proti ostatným gangom. Za zrodom stojí Raymond Washington a Stanley „Tookie“ Williams, študenti strednej školy. Už pred založením gangu majú obaja aj cez svoj nízky vek bohatú násilnú minulosť. Po tom, čo sa v 70. rokoch objavujú prvé vraždy medzi Crips a Bloods, Raymond Washington z gangu vystupuje. O pár rokov neskôr, konkrétne 9.8.1979 je zastrelený. Vražda je dodnes nevyriešená, no neoficiálne sa hovorí o poprave z vlastných radov za opustenie svojho gangu. Druhý zakladajúci člen nedopadol o nič lepšie, keď je v roku 1981 odsúdený k trestu smrti. Ten bol na príkaz guvernéra štátu, Arnolda Schwarzeneggera popravený smrtiacou injekciou o 24 rokov neskôr. Vznik sa datuje do roku 1969 a prvá zmienka pochádza z Washington High School (centrálno-južnej časti Los Angeles). Ohľadom názvu panuje mnoho mýtov a dnes nevie nikto s istotou povedať, kde sa skrýva pravda. Hovorí sa, že názov Crips vznikol od slova „crippled“ (zmrzačený), čo by znamenalo, že názvom vzdávajú hold zraneným členom v pouličných bojoch. Hlavným znakom príslušnosti ku Crips je modrá farba. V minulosti nosili členovia kompletne celé oblečenie v modrom odtieni, no keďže takto oblečení gangsteri boli ľahko identifikovateľní, od tohto pravidla sa upustilo.

V dnešnej dobe je hlavným znakom modrá šatka, slúžiaca ako vlajka. Oba gangy majú špecifickú vnútornú štruktúru. Sú formované do tzv. sets, ktoré spadajú pod hlavný gang. Avšak každý set je viacmenej autonómny a s ostatnými sets ich spájajú len vonkajšie znaky. Približne pred dvadsiatimi rokmi existovalo 800 sets Crips s viac ako 35 000 členmi. Najviac sa vyskytujú v Kalifornii, Texase Oklahome a Missouri. Postavenie v uliciach LA si musí každý vybojovať, a preto ani vodcovia jednotlivých sets nie sú demokraticky volení ale vyberaní skrz svoje činy a lojalitu voči gangu. Logicky sú to starší členovia s bohatou kriminálnou minulosťou. Vodca má po svojom boku hŕstku ľudí, ktorí mu pomáhajú s organizáciou pešiakov. Tých je samozrejme najviac. Úlohu pešiakov vykonávajú najčastejšie muži vo vekovom rozmedzí 15 – 24 rokov.

Bloods

Crips verzus Bloods: Ako sa z malých pouličných gangov vypracovali na najväčšie gangy v Los Angeles
Zdroj: i.ytimg.com

V dôsledku činnosti Crips sa v roku 1972 formuje gang Bloods. Prvé zmienky pochádzajú z Comptonu, gangovo vyhlásenej štvrte v LA. Silvester Scott a Benson Owens sú tí, ktorí celé šialenstvo ohľadom Bloods započali, po tom, čo boli údajne napadnutí Crips. Bloods nebol pôvodný názov tejto organizácie. Spočiatku sa prezývali „Piru Street Gang“ a dodnes nie je presne známe ako prišlo k zmene názvu, no najpravdepodobnejší je odkaz na krviprelievanie spojené s činnosťou gangu. Členmi Bloods sú primárne, aj keď nie výlučne, Afroameričania. Keďže už v názve sa spomína krv, je farba gangu viac ako zrejmá. S obľubou nosia športové oblečenie rôznych tímov v červenej farbe. Na identifikáciu okrem červenej farby slúži aj typický symbol tvorený rukami, tetovania, spôsob rozprávania a grafity. Medzi najvyskytovanejšie symboly možno považovať číslo 5 a päť-cípu hviezdu. Samozrejmosťou sú grafity, ktorými si značia svoje teritórium a obchodovanie na cudzom území so sebou prináša fatálne následky. V 70. rokoch dochádza k prvým drsným stretom s Crips, čo má za následok vznik mnoho nových sets. Už na konci 70. rokov dochádza k vzájomnému vyvražďovaniu. V 80. rokoch majú silný záujem o ovládnutie trhu s drogami. Sústreďujú sa najmä na kokaín, crack, marihuanu a heroín. V 90. rokoch trh s drogami stále rastie a násilie voči Crips zaznamenáva mierny úpadok. V dnešných dňoch môže existovať okolo 600 sets Bloods s viac ako 20 000 členmi. Najväčšie zastúpenie majú v Kalifornii a Oklahome.

Aj takto vyzerá Los Angeles, konrétne štvrť Compton

Crips verzus Bloods: Ako sa z malých pouličných gangov vypracovali na najväčšie gangy v Los Angeles
Zdroj: i.cubeupload.com
Crips verzus Bloods: Ako sa z malých pouličných gangov vypracovali na najväčšie gangy v Los Angeles
Zdroj: gotnews.com
Crips verzus Bloods: Ako sa z malých pouličných gangov vypracovali na najväčšie gangy v Los Angeles
Zdroj: i.cubeupload.com
Crips verzus Bloods: Ako sa z malých pouličných gangov vypracovali na najväčšie gangy v Los Angeles
Zdroj: i.imgur.com
Domov
Zdieľať
Diskusia