Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2016, 12:49
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Fascinujúce a zároveň tak desivé. Virtuálna realita umožní preskúmať zákutia ukrajinského Černobylu

TECH ČERNOBYĽ CHERNOBYL UKRAJINA VIRTUÁLNA REALITA
Uložiť Uložené

Dôveryhodne vyzerajúca alternatíva pre používateľov VR headsetov.

Pred dekádami išlo o tak obrovskú katastrofu, že ohrozovala nielen život na Ukrajine, ale aj v okolitých krajinách z východnej Európy. Tieto dni je Černobyl a blízke okolie dnes už neaktívnej atómovej elektrárne turistickou destináciou pre tých najväčších gurmánov, ktorých láka strašidelná atmosféra opusteného miesta, hoci riziko ohrozenia zdravia ešte stále existuje. Čoskoro však bude návšteva trošku jednoduchšia a hlavne výrazne bezpečnejšia, pretože vývojári z Reality 51 pripravujú virtuálnu realitu, kde si budeme môcť toto fascinujúce miesto za použitia VR headsetu detailne poobzerať priamo z nášho domu. Na vytvorenie 360-stupňového virtuálneho prostredia v autentickom prevedení využívajú 3D skenery, špeciálne kamery či drony, prostredníctvom ktorých dokážu zachytiť kvalitné zábery prítomných objektov, budov a ich schátralých miestností, kde sa doslova zastavil čas.

Fascinujúce a zároveň tak desivé. Virtuálna realita umožní preskúmať zákutia ukrajinského Černobylu
Zdroj: BBC
Fascinujúce a zároveň tak desivé. Virtuálna realita umožní preskúmať zákutia ukrajinského Černobylu
Zdroj: BBC

 

Cieľom ukrajinského vývojárskeho štúdia Reality 51 je vytvoriť akýsi pohlcujúci dokument s interaktívnymi prvkami, vďaka ktorým nám príde, že sa skutočne nachádzame v Černobyle alebo na iných miestach populárneho regiónu Pripyat. Virtuálny výlet nám tak umožní vidieť a zažiť atmosféru opustenej telocvične, školy, plavárne či zábavného parku s ikonickým vyhliadkovým kolotočom. Projekt  Chernobyl VR bude k dispozícii pre každého, kto vlastní jeden z troch VR headsetov - Oculus Rift, PlayStation VR alebo HTC Vive. Od 29. apríla sú navyše spustené predbežné objednávky, pričom časť z vyzbieraných financií pôjde na charitu, ktorá pomáha obetiam nehody.

Domov
Zdieľať
Diskusia