Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2016, 18:44
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Aless: Podzemgang mi dal najkrajšie obdobie môjho života (Rozhovor)

HUDBA
Uložiť Uložené

Vyspovedali sme už síce nie jedinú, ale najmladšiu reprezentantku slovenského rapu.

Aless patrí v súčastnosti medzi najviac diskutovaných interpretov na našej milovanej rapovej scéne, ktorá sa musí zmieriť s tým, že si na nej mladá speváčka a raperka vybojovala čestné miesto. Jej tvorba si postupom času našla veľké množstvo fanúšikov a približne toľko isto hejterov - po slovensky neprajíkov, ktorí sa s touto skutočnosťou jednoducho nevedia zmieriť. Aj preto sme sa rozhodli zaneprázdnenú interpetku osloviť s ponukou na rozhovor, ktorú ihneď prijala, čo nás veľmi teší. Zaujímal nás hlavne jej pohľad na kroky, ktoré vo svojej hudobnej kariére zatiaľ spravila, no prebrali sme samozrejme aj mnoho iného. Takže ak vás zaujíma aj to, či vie Aless variť alebo aké albumy momentálne počúva, nižšie nájdete odpoveď. Pustime sa teda do toho. 


Aless: Podzemgang mi dal najkrajšie obdobie môjho života (Rozhovor)

Ahoj Aless, v prvom rade ďakujem, že si prijala ponuku na rozhovor. Poďme hneď na to. Momentálne je to niečo vyše roka od vydania albumu INÍ, ktorý ťa zviditeľnil. Ako sa tvoj život od vzniku projektu Podzemgang zmenil?

Otočil sa o 180 stupňov. Všetko je iné, ťažšie, časovo náročnejšie, no zároveň silnejšie. Mám otvorené dvere a možnosti robiť hudbu naplno. Hudobne sa rozvíjať.


Ako hodnotíš s odstupom času tento nosič, ktorý dokázal priam neuveriteľne polarizovať rapových fanúšikov, ako celok, teda nielen tvoje skladby?

Hodnotím ho veľmi kladne. Akoby som mohla byť voči nemu skeptická. Dal mi buď budúcnosť alebo najkrajšie obdobie môjho života. Som vďačná, že som sa na ňom mohla podielať. Teší ma, že zopár deciek s talentom, dokázalo s Egom na čele stvoriť projekt, ktorý sa uchytil do takej miery.

A otvoril dvere aj iným. Spomedzi všetkých členov si sa do povedomia širšej verejnosti dostala určite najzásadnejšie práve ty. Čomu túto skutočnosť pripisuješ?

Je to diskutabilné. Myslím, že všetci členovia sa niečím posunuli ďalej. Ja som hlavne velký extrovert, čo mi pomohlo. Zároveň sa snažím robiť veci na 100% a nedokážem sa vzdať. Táto cesta potrebuje mnoho rôznych faktorov, veľa spravilo aj to, že štýl, ktorý sme chceli presadiť, tu chýbal.

Už máš na konte sólový album, tak na sa chvíľu zastavme aj pri ňom. Mnoho interpretov čaká na vydanie svojho prvého počinu na „správnu chvíľu“. Máš pocit, že tá tvoja prišla práve v závere roku, alebo si skôr chcela dokázať či už sebe, alebo iným, že to jednoducho dokážeš spraviť?

Chcela som to tak spraviť, som rada že sme ho vydali. Som velmi zbrklá a neviem čakať na správnu chvíľu. Niekedy je to síce na škodu, ale veľakrát sa mi len vďaka tejto vlastnosti podarilo spraviť posun. Tvorí to, kým som.

Dokázala by si album 17 charakterizovať tromi slovami?

Minulosť, prítomnosť, budúcnosť.

Mnohí ti vyčítajú, že ti do veľkej miery pomáha so všetkým Ego a stál aj za týmto albumom. Ako to teda vlastne je?

Vyčítajú, ale to je povačšine celá ich práca. Nikto nikdy nedokázal nič ''sám''. Nemám sa za čo ospravedlňovať, či niekomu niečo vysvetľovať. Nijak som nezhrešila. Odnahrávala som vela hodín, napísala za rok cez 200 textov, nahrala aspoň ďalších 15 trackov, či rôznych spoluprác. Chce to čas, to sa ukáže. Každý si tým musí prejsť.

Je niečo, čo by si s odstupom času na svojej kariére zmenila, prípadne krok, ktorý by si už teraz nespravila?

Nič. Všetko čo bolo, čo som spravila bol môj osud. Malo to tak byť. Osud píše knihu, ja len nasledujem.

Text, ktorý by si už teraz nenapísala? Mám na mysli napríklad to, ako ťa na základe textov vnímajú fanúšikovia a podobne. Predsa len, na tvojich sociálnych sieťach nájdeme hejterov celkom dosť.

Ako v predchádzajúcej otázke. Nemenila by som. Všetko čo napíšem som ja, stále sa mením, vyvíjam a dospievam. Tí, čo ma chcú pochopiť ma pochopia. Ostatní si tak či onak nájdu niečo iné.

Okej, posuňme sa ďalej. Približne pred dvomi mesiacmi ste sa so Separom postarali o veľký rozruch na slovenských internetoch vďaka spoločnej skladbe. Ovplyvnila ťa spolupráca s DMS aj do budúcna?

Áno! Separ, Dame, Tina.. Oni všetci sú skvelí ludia, ktorí sa na nič nehrajú a to ich robí úžasnými. Učia ma, len tým akí sú. Ovplyvnila ma v pozitívnom slova zmysle. Vážim si ich!

Bez argumentov je odkaz tým, ktorí sa zvyknú negatívne vyjadrovať na tvoju adresu. Nemáš pocit, že by bolo jednoduchšie ignorovať ich? Investovať svoju energiu inde?

Myslím, že nie. Píšem o tom, čo ma v daný moment ťaží. Jednoduchšie pre človeka, ktorý to nežije, určite. Ale z nášho pohľadu je to úplne inak. Keby sa tí ľudia, čo si osobné problémy vybíjajú na interpretoch v komentároch, postavili do našej pozície, veľa z nich už by tu možno nebolo. Čo je hodné zamyslenia sa.

Aless: Podzemgang mi dal najkrajšie obdobie môjho života (Rozhovor)

Každý interpret má v dnešnej dobe aj výchovnú rolu, či už si to uvedomuje alebo nie. Cítiš teda aj ty zodpovednosť za svojich fanúšikov, ktorí často a radi zdieľajú názory svojich obľúbencov?

Interpret je v prvom rade človek, ktorý interpretuje svoju hudbu ľuďom. Hudbu. Keď dieťa nechce študovať, odkuká to u kohokoľvek, ani nemusí. Proste nebude. Ak chce piť, opije sa. Dnes už to je všade. Fet je na každom rohu či sídlisku. Je odlišná doba. Snažím sa nebyť zlým príkladom. Ale ani to nehrotím do rozmerov nebyť preto sama sebou. Zo začiatku som sa tým riadila, začalo ma to sužovať, a to nechcem.

Už v poslednom rozhovore, ktorý prebiehal v rádiu, si rozprávala o tom, ako študuješ, resp. neštuduješ. Ako si na tom teraz?

Študujem v rámci časových možností. Je to skutočne ťažké zosúladiť. Verím, že to všetko zvládnem.

Dá sa teda reálne stíhať venovať sa naplno hudbe, tvoriť, koncertovať a popritom plnohodnotne študovať strednú školu?

Dá. Občas sa ti môže stať, že skončíš na infúziách so zaseknutou chrbticou či zápalom a vypne ťa na 3 týždne. No nemení to nič na odpovedi, že to ide.

Zastavme sa ešte na chvíľku pro tých koncertoch. Hrávaš často?

Hrávame často. Takmer každý víkend od apríla 2015 až dodnes. Sem tam voľno, ale málokedy.

Ako funguje ženský rap v slovenských kluboch? Teší sa záujmu?

Áno, je to super. Velmi rôznorodé. Všade je to iné, no najviac je zo skúsenosti východ.

Východ je najviac. Borovička s pivom. Tak a ešte predtým, ako sa pustíme do klasických Refresher otázok mi nedá nepozastaviť sa pri asi najaktuálnejšej téme, ktorou je maličký beef s Dominikou Mirgovou, ktorý si podľa jej slov začala ty – Vravíš, že ideš hore, no Jaroš ti píše texty. Mala si vtedy pocit, že sa ti Domča je*e do remesla?

Mám o 10 rokov menej ako ona. Čiže sa skôr ,,je*em" do remesla ja jej, keď to takto máme povedať. Nešlo o to, skôr mi prekážalo to, že sa preceňuje v skladbe, ktorej nebola schopná napísať text.

Prekvapujúca odpoveď prišla po veľmi dlhom čase v závere Mirgovej skladby, kde hovorí o vašom stretnutí. Kde je teda pravda?

Áno, prišla som za ňou, nevydržala som to a musela jej povedať, že túžim byť ako ona. Kto by nechcel? Konečne som mohla v pokoji spávať. Ale nie, myslím, že keby mala čo povedať, povedala by to skôr. Prešiel rok po mojom disse. ''Odpovedala" až pár dní pred vydaním albumu. To je ešte plytšie než to, že ju štve sedemnástka.

Bola by si ochotná ísť aj do skutočného beefu s plnohodnotnými skladbami?

Patrí to k tomu.. Určite.


Nuž, myslím, že sa nám už podarilo na veľa skutočností vniesť dostatočne veľa svetla, takže teraz ešte zopár otázok na odľahčenie. Pozeráš filmy alebo seriály?

Chalani ma namotali na Griffinovcov. Inak si moc telku nejdem. Nestíham ju sledovať a posledný rok moc v televízii nenájdeš.

Prípadne, ktoré ťa možno v poslednej dobe najviac zaujali a odporučila by si nám ich?

Mladým ľuďom, ktorých baví hudba ,veľa hudobných, dokumentárnych filmov.

Ktoré hudobné albumy si momentálne ideš najviac?

Yelawolf - Love Story
Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
Rihanna - Anti
Angel Haze - Back to the woods

Varíš? Čo by si nám uvarila, keby sme prišli na návštevu?

Vo voľnom čase velmi rada varím. Čokolvek.

A čo šport?

Baví ma šport. Zatial sa pokúšam usporiadať svoj čas a energiu tak, aby som stíhala aj športovať. Pravidelne korčulujem, chodím behať či cvičiť. No pri mojom nepravidelnom harmonograme to ale nemá niekedy úplne význam.

Zaujímalo by ma, ako momentálne vyzerá tvoj bežný deň. Kedy slovenské raperky vstávajú a čo všetko musia za deň absolvovať?

Vstávanie mi nejde.. Najskorší čas sa pohybuje okolo 11-12:00 a skôr to ide len ťažko. Čas vačšinou trávim v štúdiu, na stretnutiach, foteniach, či v Prahe, kde pracujeme na projekte s Mad Skillom či Benom Cristovaom s The Glowsticks.

Vedela by si nám prezradiť svoje plány či už v blízkej alebo vzdialenej budúcnosti?

Majú vyjsť 3 nové featy, neviem v akom období, no 2 z nich čoskoro. Plánujem točiť 3 nové sólové videoklipy a zameriavať sa skôr na BoomBap.

Ďakujem veľmi pekne za vyčerpávajúce odpovede, na záver ešte priestor pre teba na pár slov čitateľom
REFRESHER.sk.

Ďakujem fans za podporu a všetko, čo sa za minulý rok vďaka nim aj vám udialo. Vážim si to.

Aless: Podzemgang mi dal najkrajšie obdobie môjho života (Rozhovor)

A za pozornosť ďakujeme rovnako aj vám. Veríme, že mal pre vás tento rozhovor informatívnu hodnotu a zapnete si nás aj nabudúce. Pre dnešok je to všetko, dovidenia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia