Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2016, 15:28
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nemá okná a ani emisie. Futuristický koncept Shiwa dokáže rozpoznávať pasažierov aj sám šoférovať

TECH
Uložiť Uložené

Hollywoodom inšpirovaný prototyp, ktorý chytí za srdce každého nadšenca moderných technológií.

Vyzerá to tak, že automobilový trh v najbližších rokoch doslova zaplavia vozidlá, ktoré nebudú pri jazde vyžadovať ani trošku našej pozornosti. A keďže ich ovládanie dostane na starosti pokročilá umelá inteligencia, nebudú potrebné ani okná či fyzický volant s pedálmi. S niečítm podobným prišiel na tohtoročný ženevský autosalón aj Európsky inštitút dizajnu z Turína s talianskym magazínom Quattroruote. Ich spoločný počin nesie pomenovanie Shiwa a disponuje futuristickým dizajnom karosérie, elektromotorom a rozšírenou realitou s technológiami schopnými identifikovať jednotlivých pasažierov. Zatiaľ však ide iba o koncept, ktorý by sa podľa dostupných informácií od tvorcov mohol na spotrebiteľskom trhu objaviť do roku 2030.

Nemá okná a ani emisie. Futuristický koncept Shiwa dokáže rozpoznávať pasažierov aj sám šoférovať

 

Konštrukcia autonómneho elektromobilu neponúka vôbec žiadne okná, miesto čoho je takmer celá pokrytá panelmi z kompozitného kovu a s precízne opracovaným hliníkovým povrchom, píše web Mashable. Okná taktiež kompenzuje premietanie multimédií priamo na steny interiéru, čo premení vozidlo na akési mobilné kino. Počas jazdy si tak môžu pasažieri pozrieť film alebo aktivovať prenos živého obrazu z okolia, pričom sa využijú integrované kamery, ktoré budú nastavené tak, aby brali do záberu každý jeden možný uhol. Hardvérová výbava zároveň poskytuje také biometrické kapacity, prostredníctvom ktorých dokáže Shiwa rozpoznávať povahy, návyky či záujmy prítomných ľudí. A na tomto základe potom prispôsobuje svoje nastavenia, čim chce dosiahnuť čo najlepšie používateľské skúsenosti. Elektromobil Shiwa poháňajú až štyri elektromotory, ktoré majú na starosti každé jedno koleso.

„Automobilový svet je na hrane zmeny paradigmy. Shiwa bude predstavovať začiatok cesty do budúcnosti, kde úloha konštruktérov a vodičov podstúpi zásadnej transformácii: pôjde o svet, kde autonómne vozidlá prinesú nový spôsob súkromnej prepravy a taktiež výrazne rozdielnu interpretáciu dizajnu,” uviedol Gian Luca Pellegrini, šéf magazínu Quattroruote, pri prvom verejnom odhalení tohto odvážneho konceptu a jeho prvého prototypu, ktorý je až do 13. marca vystavený na tohtoročnom autosalóne vo švajčiarskej Ženeve.

Nemá okná a ani emisie. Futuristický koncept Shiwa dokáže rozpoznávať pasažierov aj sám šoférovať
Nemá okná a ani emisie. Futuristický koncept Shiwa dokáže rozpoznávať pasažierov aj sám šoférovať
Domov
Zdieľať
Diskusia