Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2016, 16:17
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Mealur: slovenská appka, ktorá chce zdigitalizovať návštevu reštaurácií

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Dvaja mladí Slováci pri návšteve podnikov vychytali viaceré muchy: problémy s hľadaním toho správneho miesta a dlhé čakanie na objednávku. V snahe ušetriť zákazníkom čas vyvinuli projekt, ktorý klasické reštauračné problémy mieni riešiť aplikáciou.

Pavol Podobník a Ľuboš Kosík na svojom projekte začali pracovať minulého leta, keď sa pred teplom často snažili ukryť v podnikoch s osviežujúcou vodnou fajkou. Kým sa k nim po objednaní dostala, prešla často aj pol hodina. Tento čas považovali za zbytočne stratený a zároveň si uvedomili, že podobný problém zažívajú ľudia vo väčšine reštaurácií, najmä počas rušných hodín a vrámci veľkej partie. Keďže dnešná doba veľmi praje digitalizovanej pomoci pri každodenných problémoch, rozhodli sa siahnuť presne po tomto riešení. Začali pracovať na aplikácii v spolupráci s programátorom Martinom Hermanom (ktorého poznáme už z Droppie) a grafikom Jurom Karovičom.

O čo teda ide? Mealur (názov vznikol spojením slov „meal“ a „ur“) predstavuje online databázu zainteresovaných podnikov a ich menu, z ktorých sa dá vybrať ešte skôr, než do reštaurácie vôbec vojdeš. „Môžeš si vopred vybrať všetky chody, od polievky až po dezert. Objednáš si ich na konkrétny čas a keď prídeš, všetko na teba už bude čakať,“ vysvetlil princíp Pavol. Orientovanie v aplikácii je pritom veľmi jednoduché a prehľadné. Tvoju objednávku cez aplikáciu následne dostane podnik, ktorý si vyberieš a ten s ňou buď bude súhlasiť, alebo ťa môže odmietnuť. Ešte predtým, než si objednáš, však vidíš, či je otvorené, či majú voľné miesta a dokedy ťa môžu obslúžiť. „Je to jednoduchšie ako do prevádzky zavolať. To ľudia väčšinou nerobia radi, navyše, týmto spôsobom zistíš akurát, či je otvorené. Menu si cez telefón nezostavíš.“ Aplikácia bude dostupná zadarmo a platiť sa bude až na mieste. Ak sa však k jedlu nedostavíš, účet budeš musieť uhradiť, alebo k aplikácii stratíš prístup. Predsa len, aj podniky sa musia pred vynaliezavými zákazníkmi vedieť chrániť.

Foundri Pavol Podobnik (vlavo) a Lubos Kosik (pravo), programator Martin Herman (v strede) 

Mealur: slovenská appka, ktorá chce zdigitalizovať návštevu  reštaurácií

Aplikácia debutuje už v tomto období a začína práve so shisha barmi, keďže pri nich skrsla celá myšlienka. Chalani neskôr plánujú expandovať aj do reštaurácií, s ktorými momentálne vedú rokovania. „Vyzerá to sľubne,“ hovorí Ľuboš. „Najskôr ale chceme skúsiť úspech v jednoduchších podmienkach. Ak sa náš projekt uchytí, rozšírime ho aj o objednávky jedla, alebo napríklad rezerváciu klubov pre konkrétny počet osôb.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Ako spoznáš, či patrí tvoj obľúbený podnik medzi tie, ktoré s Mealur spolupracujú? Buď ich nájdeš v databáze aplikácie, alebo budú na dverách označené Mealur nálepkou. Zatiaľ medzi ne patria nasledovné: La Crema, Sindibad, Shisha chill, Cafe Birdies, Momo Garden, 1001 noc, Dom vodnej fajky a Buddha Kafe. V marci sa ponuka rozšíri o Apotheku, Old town shisha a The Alchymist Lounge. Takže shisha bary sú pokryté po celej Bratislave. Apropo, Mealur zatiaľ bude dostupný len v hlavnom meste (a len na iPhonoch, čo sa časom môže zmeniť). Ak sa osvedčí a bude oň záujem aj inde, bude sa sieť digitálnej predobjednávky rozširovať. Už teraz sa však môžeš tešiť na rôzne promo akcie a v prípade, že sa staneš verným zákazníkom, aj na zľavy.

Online objednávky sú dnes bežnou vecou, dokonca sú na to aj aplikácie. Nič ako Mealur však na scéne ešte nemáme. V zahraničí podobné projekty fungujú, tak sme sa to rozhodli skúsiť aj u nás. Oslovili sme veľa ľudí a všetkým sa nápad páčil. Jeho hlavným cieľom je totiž jediné: zjednodušiť ľuďom život.

Ďalšie informácie môžeš nájsť na ich stránke (link), poprípade v samotnej appke (link). 

Mealur: slovenská appka, ktorá chce zdigitalizovať návštevu  reštaurácií
Domov
Zdieľať
Diskusia