Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2016, 22:48
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vedcom sa podarilo oživiť miniatúrneho živočícha, ktorý bol 30 rokov zamrazený

ZAUJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložiť Uložené

Odolnosť je jeho silnou stránkou.

Ak by sme ti o nasledujúcich živočíchoch chceli povedať niečo odborné, mohli by sme konštatovať, že ide o kmeň zvliekavých špirálovcov. Pomalky majú telo veľké najviac len 1 milimeter, ale ľudia by im mohli závidieť najmä schopnosť prežiť extrémne podmienky, o akých sa nám ani nesnívalo. Ľudia pomalky vyniesli už aj do vesmíru, kde sa im podarilo prežiť, ale problém im nerobia ani teploty ako -171 stupňov Celzia či 150 stupňov Celzia, keďže v tom čase upadnú do anabiózy, keď procesy obmedzujú na minimum.

Jeden japonský vedec však svet vedy opäť očaril, keď sa mu podarilo oživiť jednu pomalku, aj keď posledných 30 rokov strávila zmrazená bez akýchkoľvek známok života. Celých tridsať rokov strávených v mraze a následné oživenie pokorilo predchádzajúci rekord, ktorý bol v prípade pomaliek 9 rokov. Pôvodne vzorka machu obsahovala aj dve pomalky s vajíčkom, ktoré potom 30 rokov vedci nechali v konštatnej teplote -20 stupňov Celzia. Ešte v marci roku 2014 sa potom začal experiment vybratím vzorky a následným kŕmením a rehydratáciou. Aj keď to pomalke trvalo až dva týždne a pohyby sa začínali postupne, napokon sa začala normálne hýbať a dokonca zniesla 19 vajíčok, z ktorých sa 14 ujalo a vyvinuli sa z nich potomkovia. U nich vedci nenarazili na žiadne problémy, aj napriek dlhému odpočinku ich rodiča, a tak im nezostalo nič iné, ako konštatovať, že tieto malé potvory sú celkom odolné. Mimochodom, táto pomalka napriek obdivuhodnému výkonu nie je živočíchom, ktorý sa dokázal z mrazenej formy prebudiť späť do života po najdlhšom období, keďže hlístovec tylenchus polyhypnus to zvládol až po 39 rokoch a ďalšia larva hlístovca to dokázala po 32 rokoch.

Vedcom sa podarilo oživiť miniatúrneho živočícha, ktorý bol 30 rokov zamrazený

Domov
Zdieľať
Diskusia