Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2015, 11:39
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Rami Malek a okúzľujúca Brie Larson sú v dráme Short Term 12 strážni anjeli pre životom zničené deti

FILMY A SERIÁLY BRIE LARSON
Uložiť Uložené

Short Term 12 nezasiahlo naše kiná, no ako milovníci filmov a drámy by ste si k snímke mali nájsť cestu.

V našej sekcii Tip na film sme už prebrodili rieky kultových vecí, známych zahraničných či ázijských veľkofilmov, ale i neznámych vecí z minulého storočia, či už to bol Hollywood alebo európska kinematografia. Nezabúdame ale ani na snímky, ktoré sa na Slovensku či v Česku nedostali do kín, no rozhodne si vašu pozornosť zaslúžia. A presne toto je prípad festivalovej drámy Short Term 12 (Dočasný domov), ktorá získala mnoho ocenení a zaryla sa divákom do duše. 

Príbeh hovorí o Grace (Brie Larson) a Masonovi (John Gallagher Jr.), ktorí spolu vedú ako vychovávatelia krízové centrum pre mladistvých s problémami. Je pritom jedno, aká je ich minulosť, či prišli o rodičov, ubližujú im alebo sa dostali do problémov či sú psychicky na dne. Grace a jej zamestnanci im pomáhajú vrátiť sa späť do života, začať dôverovať ostatným ľuďom a snažia sa im byť priateľmi. Do takéhoto sveta vstúpi aj Nate (Rami Malek), ktorý si zobral rok pauzu od školy, aby nabral nejakú prax. To ešte netušil, do čoho išiel. 

Rami Malek a okúzľujúca Brie Larson sú v dráme Short Term 12 strážni anjeli pre životom zničené deti


Short Term 12 je plný precízne natočených scén s emotívnymi dialógmi, ktoré na vás ťažko doľahnú, sčasti aj preto, že sa v niektorých z tých situácií možno sami nájdete alebo ich poznáte zo života iných. Dráma sa nesnaží umelo navodiť pocit dojatosti či súcitu, rovnako tak oň nestoja postavy mladistvých či dospelých. Zatiahne nás do kritických okamihov hneď niekoľkých ľudí, ktorí sa boja opustiť „komfortnú zónu“, respektíve stoja pred ťažkými životnými rozhodnutiami a situáciami. Vyhrotené konflikty, psychické, krátkodobé zrútenia, uveriteľné emócie a dialógy spolu so skvelými hereckými výkonmi všetkých zúčastnených vás miestami ušľapú niekde hlboko, odkiaľ vás zase dostane len občasná silná lavína pozitivizmu. Úlohou filmu rozhodne nebolo vniesť slnko do života nikoho z nás, maximálne tak melancholicky poukázať na problémy iných, ktoré sú nám možno tak veľmi známe. Neznamená to ale, že za hodinu a pol budete vnímať len depresiu. 

Rami Malek a okúzľujúca Brie Larson sú v dráme Short Term 12 strážni anjeli pre životom zničené deti


Short Term 12 vyniká v každom z aspektov, o ktoré sa opiera čoby príbeh či film ako taký. Reálne a zábavné či deprimujúce dialógy, uveriteľné postavy, ich chovanie a úžasní herci, dobrá práca s kamerou či samotná réžia ako hercov, tak drvivej väčšiny scénok utvára ucelený obraz nízko-rozpočtovej drámy s bohatou výpoveďou. Snímke sa podarilo zachytiť zničené deti a ich neľahké životy a roly, ktoré v nich zohrávajú s ľahkosťou, na druhej strane, do ich problémov prenikáme s tvrdosťou, avšak nie hrubosťou. Emócie sa nevyvolávajú nasilu, sú skôr prirodzenou reakciou detailne spracovaného a citlivého scenára. Je už potom individuálne, kto a ako bude túto drámu vnímať. Ja som niečo takéto po dlhšom čase opäť potreboval ako soľ a vôbec nie je vylúčené, že sa k tomu zase raz niekedy vrátim. 

Domov
Zdieľať
Diskusia