Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2015, 16:59
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ash sa po rokoch vrátil na scénu, tentokrát ale s priateľmi, milovanou motorovkou a množstvom krvi a vtipov

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ash vs. Evil Dead je veľkým jesenným prekvapením. Krvavý, vtipný a nechutný seriál útočí veľkými zbraňami a triafa do čierneho.

Ashley je späť, a je späť vo veľkom! Osobne som nekypel nadšením, keď sa ohlásilo seriálové pokračovanie. Postupom času a hlavne po prvom traileri moje očakávania ale markantne stúpli, keďže som si uvedomil, že tento Raimiho štýl a Campbellovho Asha milujem. Po desiatkách rokov sa teda motorovka opäť rozbehla, krv znova strieka na všetky svetové strany a Ash stále primitívne a nevhodne hláškuje. Evil Dead je späť, a je ešte vtipnejšie, než kedykoľvek predtým.

A to je dobre, na seriálový horor by asi nik nebol zvedavý. Ash vs Evil Dead prinieslo do hry nové postavy, dvoch sidekickov, ktorí sú 95% stopáže každej epizódy relatívne k ničomu, aby Asha na konci epizódy zachránili alebo mu len helfli. Problém je, že Ash si tie problémy vytvára sám, a to máme za sebou len prvé tri epizódy. Až na pilot majú všetky len 30 minút. To ale vonkoncom nie je zlé, keďže sa minimalizoval počet hluchých miest (ja si ich veľmi ani neuvedomujem, ak tam sú), vyšperkoval sa humor a ostalo skutočne len to dôležité. Ash hláškuje a produkuje sexuálne narážky, občas niečo pokašle a prebudí sa Zlo, potom strieka krv a divák sa zabáva v spŕške nekonečných gagov a cool charakteru Ashovej postavy.

Ash sa po rokoch vrátil na scénu, tentokrát ale s priateľmi, milovanou motorovkou a množstvom krvi a vtipov

Už to ale chápete, Bruce Campbell je dokonalý Ash, bez ktorého by tento seriál nemal zmysel. Dopomáhajú mu ale dvaja sidekickovia, ktorých mená si ani po troch epizódach nepamätám a ani ich v láske veľmi nemám. Po googlení teda zisťujem, že sa volajú Pablo a Kelly, pričom hlavne bez druhej menovanej by sa príbeh obišiel a určite by sa aj ľahšie pracovalo so scenárom. Bojím sa, že toto je ten typ seriálu, v ktorom hlavné postavy nikdy neumrú, rád sa ale nechám prekvapiť. Jedinou vadou, okrem možno slabších vedľajších postáv či ich hercov sú už len CGI efekty, pri ktorých je vidieť, že Raimi a spol. nemali k dispozícii extra veľký rozpočet. Praktické efekty sú ale o niečom úplne inom! Hektolitre riedkej krvi, oldschoolové masky a stop-motion triky akoby vyšli z 80-tych rokov a dodávajú seriálu krásny punc nostalgie.

Ash sa po rokoch vrátil na scénu, tentokrát ale s priateľmi, milovanou motorovkou a množstvom krvi a vtipov

Ash vs Evil Dead je jedným z najväčších tohtoročných prekvapení. Ide o fantastickú zmes krvavej akcie, primitívnych narážok a vtipov, ktoré sú smiešne aj vďaka postave Asha, ktorá je občas taká namyslená a debilná, až ju musíte milovať. Krátka stopáž epizód má za následok, že dej sa rýchlo stupňuje, nestojí na zbytočných a zdĺhavých scénach, ktoré neprinášajú žiaden úžitok, no a hlavne je každá z nich buďto dôležitá, vtipná, alebo sa na ňu jednoducho dobre pozerá. Ak máte polhodinku v týždni navyše a sedí vam Campbellov humor, určite dajte Ashovi šancu. Ak to takto bude pokračovať, v recenzii si vyhláškuje slušné hodnotenie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia