Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2015, 13:34
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš Andrej Verešvársky

10 slovenských a českých rapových skladieb, ktoré ovládol hosťujúci interpret

HUDBA EGO RYTMUS
Uložiť Uložené

Zavolať si na svoju skladbu kvalitného hosťa znamená pre interpreta zároveň veľkú zodpovednosť. Prečo? To si ukážeme práve dnes.

Ako to už býva u nás zvykom, opäť sme tu s jedinečným obsahom, aký by ste inde hľadali len veľmi ťažko a v konečnom dôsledku aj tak neúspešne. Dnes sa zas raz budeme hrať na odborníkov, zas raz sa budeme vŕtať v slovenskej a českej scéne a zas raz budeme veľa chváliť, no pozornosť upriamime na výhradne jeden podstatný element, ktorým sú featuringy. V slovenčine jednoducho hosťovačky, k rapovému žánru patriace pravdepodobne o čosi viac, ako k tým ostatným.

V drvivej väčšine prípadov to v dnešnej dobe nie je záležitosť peňazí, ale skôr akéhosi rešpektu. A to dokonca obojstranného. Ak teda interpret požiada svojho kolegu o slohu, nejde o vypočítavosť a snahu spraviť skladbu atraktívnejšou len na základe hosťa. To, ako a za koľko ste si mohli kúpiť featuring od raperov v minulosti už rozoberať nebudeme, no aj k tomu bol potrebný dostatočný "street kredit". Prejdime ale k tomu, prečo sme sa tu dnes stretli. Občas sa jednoducho stane, že práve hosť skladby dokáže podať výkon, ktorým zatieni hostiteľa a v konečnom dôsledku má vlastná skladba skôr opačný efekt, ako bolo cieľom. V Amerike pre to slúži pojem "renegaded", pomenovaný po skladbe Renegade od Jay Zho, na ktorej ho "zabil" Eminem. Niekoľko podobných prípadov z Česko-slovenskej scény sme vybrali aj my, ide však len o subjektívny názor redakcie a pokiaľ disponujete zaujímavými tipmi na podobné skladby, podeľte sa o ne v komentároch.

10 slovenských a českých rapových skladieb, ktoré ovládol hosťujúci interpret
 

H16 - Nech vidia feat. Rytmus

Či už H16 alebo Kontrafakt boli rokoch vzniku tejto legendárnej skladby na povestnom vrchole scény. Nie, to, či je to tak aj teraz dnes posudzovať nebudeme. Mať videoklip v telke bolo v tom čase tak unikátne, že sa o to vlastne mnohí radšej ani nesnažili. Ak by sme porovnávali na základe samotných textov bez prejavu, bolo to by to o čosi náročnejšie, keďže história Brančiho punchlines siaha aj do vzdialenejšej minulosti. Čo sa týka komplexne všetkých elementov, skladbu ovládol určite Rytmus svojím vtedy ešte špinavším a prísnejším prejavom a slovami, ktoré nesú pravdu dodnes.

Indy a Wich - Jednou feat. Ego a Vladimir 518

Skladbu Jednou z albumu Hádej kdo Indyho & Wicha môžeme s kľudom zaradiť medzi najjagavejšie klenoty česko-slovenského hip-hopu. Do nestarnúcej Máňovej hudby mali okrem Andrého česť vyjadriť sa aj Ego a Vladimír 518, ktorí doručili krásne úprimné a lyricky presné slohy, obsahujúce dnes už legendárnu hlášku "Petra, chcem mať s tebou decko". Možno sme prehnane nostalgickí, ale nevieme si pomôcť.


Delik - Hudba feat. Supa

Pod hlavičkou ILPP vydal Delik viacero projektov, ktoré však ostávali čoraz viac nepochopené fanúšikmi. Tí si jednoducho pýtali toho starého Dobrého chlapca a vycítili, že takto to proste nepôjde. Škoda, že si to sám Michal zaslepený vidinou veľkého úspechu neuvedomil skôr. Všetci však pevne veríme, že chystaný spoločný projekt Mojej reči bude pre neho tým správnym nakopnutím a vráti sa k jeho typickej tvorbe vo veľkom štýle. Bez ohľadu na okolnosti sadla téma tejto skladby viac Supovi a na čele s refrénom má na svedomí mnoho zimomriavok poslucháčov československého rapu.

Zverina - Spomienky na časy feat. Moja reč

Pamätáte sa ešte na Dobrých chlapcov oblečených v extrémne širokých gatiach, XXL tričkách a s poctivými chlebmi na nohách? Písal sa rok 2005 a práve v tomto období vydával Zverky už archívny nosič Svetlo v tme, kde sa okrem Čistychova, Mikyho, či Otecka objavili na hosťovačke aj chalani z Handlovej, o ktorých ešte nikto nič nevedel. CP kombo - Zverina a Vec už vtedy videli v Delikovi a Supovi potenciál a nepochybne aj vďaka ich snahe to obaja dotiahli úspešne až do súčasnosti. S čistým svedomím môžeme prehlásiť, že táto nesmrteľná skladba bude niesť svoju silu a energiu aj o takých 10 či 20 rokov.

 

Orion - Kam vítr tam plášť feat. Ego

Už desať rokov stará skladba, ktorá sa bez pochyby stala legendárnou. Reakcia Oriona a Ega na hip-hopové aktivity Ivana Táslera je zároveň aj jednou z prvých hosťovačiek Ega, ktorý doručil dve nekompromisné slohy, kde si rozhodne nebral servítky pred ústa. Nebudeme klamať, takéhoto sme ho mali najradšej.

 Delik - Hlas ľudu feat. Majk Spirit

Delikove sólo sme v čase vydania mali možnosť počuť medzi prvými na Slovensku počas ojedinelej listening session, kde nás medzi inými oslovila aj skladba Hlas ľudu s introm a slohou od Speezyho. Ten sa ukázal v najlepšom svetle, kedy nechal za sebou motivačné reči a pustil sa do skladby s vervou a drzosťou. Reprezent veci mu sedia najlepšie, čo potvrdil rýmami ako "Hlas ľudu ako Shaka Zulu, slová ostré jak mačety, pozor na papuľu, povedz čo sú pavúci pre tarantulu, top 5 v rape u nás, hmm, ja mám nulu." Hudba od Wicha sadla výborne aj Delikovi, avšak o niečo viac nás prekvapil Shakespirit.

 Tono S. - Nezvaný hosť feat. Boy Wonder

Tu poprosíme jeden veľký pozor. Tono vôbec nedal zle, dokonca by sme najradšej túto skladbu do rebríčku ani nezaradili. Ale už samotná téma a názov skladby dáva obrovskú výhodu šialenému Wonderovi, ktorý na nej vypustil svojho nezvaného hosťa a doručil nielen smutne pravdivú slohu v trnavskom dialekte, ale aj vynikajúci herecký výkon v sprievodnom klipe, ktorým strhol akúkoľvek pozornosť na seba.

 
Gumbgu - Ava Lord feat. Logic

Aj keď je Gumbgu bývalým členom košickej crew, už dávno sa vydal po iných, na Slovensku nevyšľapaných chodníčkoch, v čom mu nepochybne pomáha aj Milion+ Ent., ktorého sa stal súčasťou. Album 333 bol v mnohých smeroch revolučný a priniesol opäť iný zvuk, čím sa odlíšil od zvyšku scény. Skladbu Ava Lord sme do rebríčka top trackov prvej polovice roka 2015 zaradili aj vďaka hosťovačke od Logica, ktorý dlhodobo hudobne vyčnieva všade, kde sa objaví. "Moje vatra Ava Lord, procházim řikaj to je on, sme děti ze stanice Zoo, ale teď si dávám bong."

Ektor - Pikain feat. James Cole

Téma drog je vždy vďačná téma, o to viac, ak je poňatá podobne ako v skladbe Pikain - čiže napoly vtipne, napoly vážne. Do beatu od slovenského Konexa sa popri Ektorovi predstavil aj James Cole, ktorý doručil chorú flow a nepochopiteľné rýmy, pri ktorých vám zrejme bude do smiechu, čo je myslené ako kompliment. Neberieme Ektorovi jeho striktný prejav, ale po jeho prvej, trošku monotónnejšej slohe, prišiel Jamesov utrhnutý prejav viac než vhod.


Separ - Vitaj Vo Finále feat. Dame

Skladba, ktorá vznikla ako vysvetlenie niektorých krokov a rozlúčka s bývalým pôsobiskom Gramo Rokkaz, priniesla na našu rapovú scénu nový vietor a značne ovplyvnila ďalšie pôsobenie členov skupiny DMS. Obaja interpreti sa rozhodli vydať inou ako striktne boombapovou cestou, ktorá sa snaží búrať všetky hranice ako v produkciách, tak aj pri samotnom rape a flowoch. Fanúšikovia prijali túto zmenu všetkými desiatimi, no v tomto prípade sadla Smartova chorá hudba o niečo viac Damemu. Ak pôjde všetko podľa plánu, najneskôr na začiatku budúceho roka by sme sa mali dočkať spoločného počinu DMS, od ktorého máme hádam všetci veľmi veľké očakávania. Ak ste sa pozastavili nad tým, prečo Separ feat. Dame a nie DMS, presne v takomto znení sa track nachádza na albume Pirát.

Ďakujeme za pozornosť, prajeme pekný zvyšok dňa a dúfame, že sme vás našimi názormi nepobúrili a diskusia sa bude už tradične uberať veľmi intelektuálnym smerom.

Anketa:
Ktorá skladba je podľa vás z hľadiska výkonu hostiteľ-hosť najkontrastnejšia?
H16 - Nech vidia feat. Rytmus
Indy a Wich - Jednou feat. Ego a Vladimir 518
Delik - Hudba feat. Supa
Zverina - Spomienky na časy feat. Moja reč
Orion - Kam vítr tam plášť feat. Ego
Delik - Hlas ľudu feat. Majk Spirit
Tono S. - Nezvaný hosť feat. Boy Wonder
Gumbgu - Ava Lord feat. Logic
Ektor - Pikain feat. James Cole
Separ - Vitaj Vo Finále feat. Dame
H16 - Nech vidia feat. Rytmus
22 %
1542 Hlasov
Indy a Wich - Jednou feat. Ego a Vladimir 518
9 %
599 Hlasov
Delik - Hudba feat. Supa
8 %
588 Hlasov
Zverina - Spomienky na časy feat. Moja reč
9 %
659 Hlasov
Orion - Kam vítr tam plášť feat. Ego
8 %
555 Hlasov
Delik - Hlas ľudu feat. Majk Spirit
6 %
433 Hlasov
Tono S. - Nezvaný hosť feat. Boy Wonder
15 %
1073 Hlasov
Gumbgu - Ava Lord feat. Logic
5 %
323 Hlasov
Ektor - Pikain feat. James Cole
8 %
541 Hlasov
Separ - Vitaj Vo Finále feat. Dame
9 %
624 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia