Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2015, 11:46
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Tesla otvorila nový závod v Holandsku, zároveň dostala list od nespokojných zákazníkov za zavádzanie

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Doteraz uvádzaných 701 koní je tak očividne viac, než v skutočnosti vie sústava motorov preniesť na kolesá.

Americká automobilka Tesla Motors v závere minulého týždňa otvorila novú výrobnú halu v Európe, konkrétne v holandskom meste Tilburg, čím ide o prvý závod produkujúci nové exempláre mimo USA. Tilburg bol s novou značkou zaoberajúcou sa výrobou výhradne elektromobilov úzko spätý už dlhšie, keďže v približne 200-tisícovom meste na juhu Holandska sa doteraz nachádzal obrovsky sklad Tesly, pričom okrem toho, že fungoval ako hlavná spojka Ameriky a Európy, jednotlivé vozy servisoval ale i upravoval na pomery a homologizačné podmienky umožňujúce takéto vozy používať na starom kontinente. Vybudovaniu fabriky v krajine tulipánov sa pritom nemôžeme čudovať, keďže európske severské štáty, hlavne Holandsko a Nórsko sú mekkou elektromobilov. Tamojšie úrady majú k alternatívnym pohonom bližšie ako kdekoľvek inde, a preto sa im tam vo veľkom darí a fungujú ako tepna pri importe do Európy.

V Tilburgu bude z výrobných liniek schádzať 450 kusov týždenne, zatiaľ však ide len o úvodný plán, nakoľko závod je schopný produkovať viac než dvakrát toľko Tesiel za jeden týždeň. Všetko je otázkou dopytu a veľkosti priestoru na expanziu a aktivity s tým spojené, keďže ako vieme, v roku 2020 chce Tesla vyrábať pol milióna vozidiel ročne, k čomu majú výraznou mierou pomôcť aj chystané novinky - Model X a Model III. Súčasťou komplexu je aj testovacia trať, pričom samotná fabrika počíta s veľkosťou 77 648 štvorcových metrov. Vďaka nej sa v prvom rade hlavne výrazne skráti čas doručovania, keďže doteraz skrz transport z USA zákazníci na svoje vozidlá pomerne dlho čakali. Elon Musk v rámci jeho plánov chystá skôr či neskôr vybudovať ďalšiu obdobnú výrobnú halu, čím sa chce viac priblížiť k európskym zákazníkom, ktorí momentálne tvoria približne 30% celkovej produkcie. S výrobou a expanziou ako takou súvisí aj nový Model X, ktorý Tesla už pripravuje nejaký ten rôčik, stále však nedošlo ani k oficiálnemu odhaleniu jeho sériovej verzie, nie to k jej výrobe. To sa však má zmeniť už dnes večer, nakoľko na sociálnych sieťach sa objavil teaser hovoriací, že 29. septembra o 19-tej hodine amerického času dôjde konečne k predstaveniu, a teda plán predávať a doručovať X-ko ešte tento rok začne predsa len naberať na realite.

Tesla otvorila nový závod v Holandsku, zároveň dostala list od nespokojných zákazníkov za zavádzanie
Tesla otvorila nový závod v Holandsku, zároveň dostala list od nespokojných zákazníkov za zavádzanie
Tesla otvorila nový závod v Holandsku, zároveň dostala list od nespokojných zákazníkov za zavádzanie

V týchto dňoch sa však v spojení s automobilkou Tesla viaže aj (nie) jedna nelichotivá skutočnosť, a to vďaka údajnemu zavádzaniu zákazníkov. 71 majiteľov verzie Model S P85D napísalo otvorený list priamo Elonovi Muskovi, v ktorom sa píše, že Tesla Motors zavádza pri uvádzaní výkonu ich najsilnejšieho modelu. Papierovo má P85D-čko posielať na všetky štyri kolesá dokopy 515 kW / 701 koní (alebo ak chcete 691 hp), viacerí z nových vlastníkov si ale všimli, že ich Tesla neponúka až tak dobrú dynamiku ako je sľubovaná, preto svoje exempláre dali postaviť na brzdu a ich výkon odmerať. Merania ukázali, že elektromobil ponúka výkon maximálne "len" približne 415 kW / 565 koní a to aj za prítomnosti plne nabitých akumulátorov. Ich nespokojnosť nenechala na seba dlho čakať, a po tom, ako sa títo majitelia spojili, o probléme informovali toho najvyššieho. Samozrejme, Tesla sa okamžite na vzniknutú udalosť ohradila, keď jej technický riaditeľ na oficiálnom blogu vrhol do témy viac svetla opisom toho, ako to v D-čkových verziách funguje. Pochopiteľne, naráža na fakt, že ide o silu dvoch elektromotorov, čím ide o odlišnú metodiku merania ich spoločného, kombinovaného výkonu, navyše hovorí o rozdiele v tom, že vo veci sú "elektrické kone", čo môže predstavovať odlišnosť voči tým "konvenčným" a definovanie elektrickej energie, pokiaľ ide o konské sily, nie je príliš intuitívne.

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Celú správu si môžete prečítať tu, výsledkom týchto "doťahovačiek" je ale fakt, že Tesla zo svojej stránky stiahla údaj o celkovom, teda kombinovanom výkone verzií s pohonom všetkých kolies. Inými slovami, po incidente informuje o sile každého elektromotora osobitne, čím je ťažko zistiť, akým veľkým výkonom reálne dokopy disponujú. Okrem toho, v prípade výhradne zadokoliek si môžeme všimnúť, že už aj kompetentní píšu rozdiel v tom, koľko koní daný motor má a koľko koní v skutočnosti vie využiť (373 hp vs 382 hp motor power), čo značí, že obdobná rozdielnosť bude aj v modeloch s dvoma elektromotormi, kde navyše dôležitú úlohu zohráva aj ich spomínaná, nejednoznačná kombinácia. Doteraz uvádzaných 701 koní je tak očividne viac, než v skutočnosti vie sústava motorov preniesť na kolesá. Najznámejšia automobilka zaoberajúca sa výrobou elektromobilov má tak na krku ďalšiu kritiku a negatívnu "reklamu", na druhú stranu treba povedať, kedy tomu tak nebolo, veď značka čelí rôznym problémom (za poruchovosť a problémy s batériami, zlyhanie na Nürburgringu, nehovoriac o opletačkách a nie priam dobrej povesti vďaka opätovným dotáciam od štátu) prakticky odjakživa.

Tesla otvorila nový závod v Holandsku, zároveň dostala list od nespokojných zákazníkov za zavádzanie
Domov
Zdieľať
Diskusia