Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2015, 10:51
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?

TECH
Uložiť Uložené

GTA Online tvorí samostatnú zložku GTA V, kedy sa Los Santos premenilo na mesto plné úloh, misií, pretekov, vrážd a zábavy. Oplatí sa hrať GTA Online a o čom budú očakávané heisty?

GTA V je tu s nami viac ako rok, Online sa hrá v plnom nasadení, a to aj na nových konzolách, ktoré ponúkli napríklad zvýšenie počtu hráčov z 15 na 30 (to ale asi ani nevyužijete), viac možností a krajšiu grafiku. Či ste starým hráčom Online alebo plánujete skúsiť singleplayer najnovšej hry od Rockstaru, asi sa občas zamýšľate, či má význam Online vôbec hrať. Pre tých, ktorí to ešte neskúsili si zase povieme, čo ich v multiplayerovom Los Santos čaká. 

Udalosti hry pre viacerých hráčov vás zasadia do obdobia pred príbehovou líniou trojice protagonistov Franklina, Michaela a Trevora. Vyberiete si postavu, upravíte si ju a môže sa začať. Zo začiatku dostanete ľahké misie/úlohy, ktoré bude treba splniť pre ďalší postup. Nakrátko sa stretnete aj so starými známymi zo singleplayeru, avšak potom to už bude len a len na vás a vašich priateľoch. GTA Online sa nepochybne lepšie hrá v skupine priateľov, preto sa aj dajú utvoriť partie, teda crews. Ak sa chcete viac zabaviť, objavovať svet GTA Online spoločne a taktiež spolu plniť úlohy (v hre Jobs), radím vám, založte si alebo sa pridajte do crew čo najskôr. Budete skôr levelovať (čo je nesmierne dôležité) a taktiež hra naberie nový rozmer. Vaša partia sa vám zíde aj pre nadchádzajúce DLC Heists, o tom ale neskôr.

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?
Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?


Čo sa teda dá robiť v GTA Online? V prvom rade sú to Jobs. Tie predstavujú rôzne úlohy, misie, preteky (na vode, ceste či vo vzduchu), deathmatche, kooperatívne survival akcie a tak ďalej. Čím vyšší ste level a čím viac misií a úloh dokončíte, tým viac kontaktov získate. Mňa najviac zaujali deathmatche, survival a misie (označené hviezdou na mape). Preteky sú príliš chaotické a neférové, takže som sa im zväčša vyhýbal. Bavilo ma aj levelovanie, hoci zaberie enormné množstvo času a mám pocit, že to už čoskoro vzdám. Postupom času odomykáte rôzne možnosti ako nové zbrane, autá (z internetu), úpravy zbraní a vozidiel, kúpu apartmánu, úpravu vašej postavy atď. Levelovať sa oplatí minimálne kvôli zbraniam a hlavne kvôli novým designom úloh.

Hra ponúka aj vedľajšie aktivity ako útok na gang, kedy v určitom mieste na mape musíte zabiť niekoľko členov gangu. Simeon zo singleplayeru po vás občas bude chcieť ukradnúť auto a nejaký hráč vypíše odmenu za hlavu iného hráča, takže si môžete zarobiť aj takto. Plnenie jednotlivých úloh a zabíjanie ostatných hráčov je zábavné, avšak myslím, že po nejakých 10-15 hodinách už herný obsah nemá čo ponúknuť a stáva sa tak len oddychovým sandboxom (pieskoviskom) pre blbnutie s priateľmi, čo je vlastne to, prečo GTA hráme. 

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?


Z technickej stránky ide o kvalitne spracovaný multiplayer, avšak aj ten má pár chýb. Aspoň teda v mojich očiach. Určite sa vývojári mohli bližšie pozrieť na matchmaking, ktorý je občas zdĺhavý. Vadí aj počet hráčov, kedy sa len málokedy stane, že vás bude plný počet. Niektoré úlohy vyžadujú 4 či 8 hráčov, iné zas povoľujú aj 30, no nikdy som nehral s viac než 10 hráčmi. Jediný raz sa mi to podarilo počas pretekov (20 hráčov), avšak to bolo skôr na škodu. Problémom pre mňa bola aj časomiera, kedy som si vyberal autá. Máte 50 sekúnd času a teda si pokojne porovnávate rôzne druhy vozidiel, avšak z ničoho nič sa z 50 sekúnd stane 5 a vy tak nemáte šancu vybrať si kvalitné vozidlo. Zaznamenal som len minimum lagov, aj to nie veľmi škodlivých. Stane sa, že sa autá NPC správajú divoko a nereálne, avšak, to sa dá odpustiť.

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?
Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?


GTA Online by som zhodnotil ako široko perspektívny multiplayer, ktorý nám v nasledujúcich rokoch ponúkne ešte mnoho zábavy, ale nemyslím si, že udrží väčšinu hráčov pri obrazovkách extrémne dlho. Ak sa nemáte s kým vo svete Los Santos vyblázniť, po čase príde stereotyp, teda presne to, čo aj v singleplayeri po dokončení všetkých misií. Aj preto R* pripravuje Heisty, očakávané DLC, ktoré do hry pridá ďalšie kooperatívne misie. Aká je teda odpoveď na otázku z nadpisu? Jednoznačne odporúčam GTA Online skúsiť. Minimálne na pár hodín a aj kvôli blížiacim sa Heists. Ubehlo mnoho mesiacov od ohlásenia Online Heistov do GTA V. Rockstar jednoducho priznáva, že samotná príprava a celková výroba bola omnoho náročnejšia a vyžiadala si viac času, než sa na prvý pohľad zdalo. Očakávané DLC dorazí začiatkom roka 2015, snáď už v januári. O čom ale vlastne bude?  

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?

V GTA Online môžete robiť skutočne čokoľvek. Po novom ale pribudne 5 co-op misií s celkovým počtom 20 úloh, ktoré by podľa slov Rockstaru mali priniesť vyše 20 hodín zábavy. Samozrejme bude možné heisty hrať znova a znova, pričom vždy zažijete niečo iné. Budete lúpiť banky, vkrádať sa do prísne strážených budov či utečiete z väzenia. R* sa celé mesiace snažil vybudovať level design, ktorý zabezpečí, že hráči budú chcieť tieto misie prechádzať znova a znova, keďže budú mať možnosť vybrať si inú rolu v tíme. Ten budú tvoriť 4 hráči, pričom niekedy bude potreba dvoch pilotov, jazdcov, alebo pôjdu všetci štyria peši do banky s guľometom v rukách. Jedným z najväčších orieškov bolo dosiahnuť, aby sa žiaden hráč nenudil.

Predstavte si scénu zo singleplayera, kde jazdec čaká na príchod kumpánov. Čo ale bude robiť 5-10 minút hráč v Online? Obzerať holuby? Niečo sa vymyslieť muselo, môžeme tak očakávať rôznorodé úlohy aj pre hráčov, ktorí sa nezúčastňujú prepadu priamo. Hlavným cieľom bolo zaistiť, že hráči budú mať pocit, že sú stredobodom pozornosti a žiadna úloha nebude podradná. To už znie náročne, nechcem si predstaviť, aké ťažké muselo byť prísť s adekvátnym riešením pre všetky misie.

Niektoré heisty teda bude možné hrať aj trikrát, pričom vždy prežijete niečo iné. Stále nevieme nič o obsahu misií, no R* nám sľubuje, že pôjde o mimoriadne zábavné záležitosti, v ktorých si bude treba určiť leadera operácie, ktorý rozhodne o podiele jednotlivých hráčov, maskách a podobne. Taktiež ale nedostane peniaze (až po skončení heistu) za prípravné úlohy, zatiaľ čo členovia crew si privyrobia. Očakávať môžeme stretnutie s viacerými známymi zo singleplayeru, s prípravou prepadov nám napríklad bude pomáhať Lester. Nezabúdajte, že ak sa chcete stáť crew leaderom, musíte vlastniť apartmán, kde sa heist naplánuje. Za splnenie rôznych bočných výziev ako prejdenie všetkých heistov s jednou partiou alebo len vo FPS móde získate rôzne finančné i nefinančné odmeny. DLC ponúkne taktiež nové zbrane, vozidlá, ale aj oblečenie. Očakávaný prídavok príde do hry pre Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 a v neposlednom rade aj pre PC. Hru si môžete kúpiť aj v Brlohu.

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?

Hrať či nehrať GTA Online? O čom bude očakávané DLC Heists?
Domov
Zdieľať
Diskusia