Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2014, 14:58
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Záhada rozlúštená! Identita Jacka Rozparovača sa odhalila po 126 rokoch

ZAUJÍMAVOSTI ANGLICKO MASOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené

Vyčínal v 19. storočí, zabil niekoľko žien, no nikdy sa na neho neprišlo. Idenita Jacka Rozparovača sa odhalila až po 126 rokoch, kedy sa nájdená DNA vraha zhodovala s poľským imigrantom.

Azda najväčšia kriminálna záhada na svete, ktorá sa dočkala spracovania v mnohých knihách, filmoch, či hrách sa konečne a definitívne rozlúštila. Jack Rozparovač, ktorý stojí (minimálne) za piatimi vraždami žien v Londýne, dokonca nebol ani Angličan. Dobrá správa je, že policajné zložky počas vyšetrovania predsa len mali správnu stopu. Medzi šiestimi hlavnými podozrivými bol práve vrah. O zas tak veľký úspech sa ale nejedná, keďže medzi obvinenými boli napr. aj vnuk kráľovnej Viktórie, či známy maliar. 

Záhada rozlúštená! Identita Jacka Rozparovača sa odhalila po 126 rokoch


Našťastie pre nás, nanešťastie pre Jacka Rozparovača, bol pri jednej z jeho obetí, Catherine Eddowes, nájdený šál. Na ňom bola zistená nielen DNA obete, ale aj niekoho iného, ako mnohí predpokladali, práve vraha. Osobne nechápem, prečo sa tento DNA test vykonal až teraz, ale budiš. Šál vydražil v aukcii 48-ročný obchodník Russell Edwards. Ten ho potom dal uznávanému expertovi na analýzu genetického materiálu z dôkazov historických zločinov (Dr. Jari Louhelainen). Ako sa neskôr ukázalo, obaja páni sa do toho nepustili zbytočne. Pomocou DNA potomkov hlavných podozrivých sa s perfektnou zhodou podarilo zistiť, komu DNA na šále patrí.


Jedná sa o poľského imigranta, Aarona Kosminskeho, povolaním kaderníka/holiča. Motívy jeho činov stále nie sú známe. Vždy však bol medzi hlavnými podozrivými, no nikdy sa nenašli usvedčujúce dôkazy. Kosminski trpel viacerými psychickými poruchami a neskôr bol zavretý do jedného z psychiatrických ústavov. Ktovie, nebyť tohto rozhodnutia, možno by vraždil až do smrti. 

Záhada rozlúštená! Identita Jacka Rozparovača sa odhalila po 126 rokoch
Domov
Zdieľať
Diskusia