Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2014, 1:14
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Keď je láska silnejšia ako rakovina (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

The Fault in Our Stars/Na vine sú hviezdy a Now Is Good sú dva romantické filmy s pomerne rovnakou kostrou, no úplne iným spracovaním a obsahom. Ktorá depresívna romantika vyhrala?

Keď je láska silnejšia ako rakovina (Tip na film)

Romantické filmy u nás nedostávajú až toľko priestoru, ako je tomu pri blockbusteroch, komiksovkách, rozprávkach či komédiách. Niet sa čomu ani veľmi čudovať, ak to nie je od Linklatera alebo sa nejedná o snímok zameraný na to, aby z vás vyšťavil všetky emócie, o veľa podarených počinoch sa hovoriť v posledných rokoch nedá. A budú to práve dve relatívne novinky s tématikou rakoviny, o ktorých som sa rozhodol niečo napísať.

Now Is Good je tak plný depresie, že triviálny moment s úsmevom vám príde ako pocit slobody. Je diametrálne odlišný, než jeho mladší brat, The Fault in Our Stars/Na vine sú hviezdy. Začneme s Now Is Good, ktorý viac než lásku ukazuje príbeh odvážnej tínedžerky, zmierenej so smrťou. Lovestory podľa knihy vykresľuje mladú Tessu, ktorej lekári už mnoho času nedávajú, a tak si spíše zoznam vecí, ktoré musí skúsiť (viem, viac klišoidný prvok takýto žáner ani nemôže mať, ale to vôbec nevadí). Ako to už býva, spozná pritom chlapca, ktorý jej zmení celý svet. Počas celej metráže cítite Tessinu bolesť, jej odhodlanie vydržať čo najdlhšie a tešiť ako svoje okolie, tak seba. Koniec raz príde. Vie to ona, vie to jej okolie, priateľ, rodina a samozrejme, aj vy.

Keď je láska silnejšia ako rakovina (Tip na film)

Kým sa ale dostaneme ku koncu, zažijeme extrémne depresívne a smutné chvíle prežité s hlavnými hrdinami. Keď má mladá žena rakovinu a umiera, netrpí len ona, ale aj jej rodina. Film sa nesnaží tváriť, že sa dá s pocitom istej smrti žiť ľahko a plne atakuje vaše slzné kanáliky. Ako to už býva, príde aj moment, kedy je všetko úžasné a divák zabúda na príchod konca, akýsi zaslúžený deň šťastia pred neodvratným vrcholom. Ten vaše emócie totálne zdevastuje. Osobne som bol dosť rozvrátený a to sa nepovažujem za žiadnu citlivku. To, ako Dakota Fanning pochopila rolu, Tessine nálady a jej prijatie smrti bolo vskutku neobyčajným hereckým momentom, respektíve momentmi. V Now Is Good funguje všetko, či sú to herci, postavy a ich motívy, príbeh aj jeho vyvrcholenie. A aj keď sa scenár a réžia už klasicky nevyhli hluchým a niekedy doslova nepríjemný miestam (ako som hovoril, film ukazuje isté veci také, aké sú naozaj) alebo klišé scénam s jasným cieľom premeniť vaše oči na Niagarské vodopády, odpustíte im to. Možno budete mať problém vydržať až do konca, ba možno sa budete aj trochu nudiť, avšak po ňom pravdepodobne rapídne prehodnotíte niektoré hodnoty.

Keď je láska silnejšia ako rakovina (Tip na film)

To sa ale nedá povedať o The Fault Is in Our Stars/Na vine sú hviezdy. Film zjavne stavia na úžasnej Shailene Woodley, ktorá prináša filmu isté čaro. V prípade, že ju chcete vidieť v inom svetle a s dlhými vlasmi (je really cute), odporúčam minuloročné Spectacular Now. Ale už späť k filmu. Ten sa tvári, že láska je silnejšia než rakovina. V tomto prípade nie je. Dostávame dve postavy, Hazel a Gusa (Augustusa, ja viem, tie mená majú fakt príšerné), ktoré sa zoznámia v podpornej skupine ťažko zdravotne postihnutých. Gus kvôli rakovine prišiel o nohu a Hazel len tak-tak fungujú pľúca. Do oka si síce padnú rýchlo, no ¾ filmu sa Hazel bráni myšlienke spoločného nažívania, teda zaľúbenia sa. Ďalšie klasické klišé, kedy ťažko chorá postava odmieta žiť život aj naďalej, ale nakoniec ju city premôžu a neskôr ľutuje, že to neurobila skôr. Oproti Now Is Good sa párkrát zasmejete, párkrát budete svedkami skutočne trápnych scén a pravdepodobne si na konci filmu ani neutriete slzy. Absolútne zbytočné momenty tiež nie sú jedinečnými a keď budete sledovať, ako osoba, ktorá má problém zísť po schodoch domu, začne doslova šplhať do vysokej budovy s kyslíkovou bombou, začne vám zastávať mozog. Navyše, keď len pred pár dňami ležala v nemocnici a odoberali jej vodu z pľúc.

Keď je láska silnejšia ako rakovina (Tip na film)

Film vás emocionálne zasiahne zhruba pri konci (ktorý nie a nie prísť, metráž totižto činí viac než 2 hodiny!), nebudete ale vedieť, prečo konkrétne plačete alebo koho vám je ľúto. Samozrejme, v prípade, že vás udalosti fakt chytia za srdce. Ja s priateľkou (skutočnou, naozaj) sme dostali záchvat smiechu, a to by sa pri smutnej chvíli vo filme stať nemalo. Postavy vám totižto k srdcu neprirastú, najmä vďaka neustálemu pokusu o humor. Ak ste nečítali knihu, budete možno prekvapení malým zvratom v deji, ktorý ale aj skrz svoj veľký potenciál karty nezamieša a taktiež vám v konečnom dôsledku príde nevyužitý. Nechápte ma zle, ak sa chcete ísť s priateľkou do kina zasmiať a cítiť neoblomnú lásku a jej dôkazy, Na vine sú hviezdy je pre vás. Ak ste ale náročnejší divák a hľadáte niečo hlbšie (a hlavne nie tak zdĺhavé, preboha!), čo preverí vaše emócie, Now Is Good je pre vás. Z článku a z použitých slov viete, ktorý film si vyberám ja. Ak sa vám ale The Fault in Our Star páčilo, rozhodne si pozrite aj 50/50 s Josephom Gordonom-Levittom.

Domov
Zdieľať
Diskusia