Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
včera 18. októbra 2024 o 15:10
Čas čítania 0:45
Hana Divišová

NASA ti dá 3 milióny eur. Podmienkou však je priniesť riešenie na jeden jej problém

TECH NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

NASA prišla s výzvou LunaRecycle Challenge, chce tak vyriešiť problém s odpadkami na Mesiaci.

Dokážeš vyriešiť problém s odpadkami vo vesmíre? Ak áno, NASA ťa za to bohato odmení. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) prišiel s výzvou LunaRecycle Challenge. Na Mesiaci má byť dnes množstvo vriec s odpadom, ktorý tam počas misií nechali ľudia. NASA ponúka 3 milióny dolárov (2,7 milióna eur) v hotovosti každému, kto dokáže vyriešiť problém súvisiaci s vývojom nových spôsobov spracovania rôznych druhov odpadu.

Astronauti boli na Mesiaci nútení svoju potrebu vykonávať do vriec. Vrecia tam spolu s ďalším odpadom nechávali, aby si uvoľnili miesto na odvážanie vzoriek z povrchu Mesiaca.

 

„Touto výzvou hľadáme inovatívne prístupy verejnosti k nakladaniu s odpadom na Mesiaci.“ povedala podľa The News International Amy Kaminski, programová riaditeľka programu NASA Prizes.

NASA chce minimalizovať toky odpadu z vesmíru a chce prísť s technológiou, ktorá by zabezpečila jeho efektívnejšie skladovanie, spracovávanie a recyklovanie už v samotnom vesmírnom prostredí.

V septembri 2026 má na povrchu Mesiaca pristáť posádka po viac ako 50 rokoch, pričom na Mesiaci bude prvá žena a prvý človek tmavej pleti. Dovtedy chce NASA v rámci svojich projektov a výziev prísť s riešením spracovania rôznych druhov odpadu vrátane starého oblečenia či obalov na potraviny.

Domov
Zdieľať
Diskusia