Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
včera 9. októbra 2024 o 14:05
Čas čítania 0:50
Ella Petrová

Pracovník v múzeu vyhodil plechovky od piva. Nevedel o tom, že ide o vzácne umelecké dielo

Pracovník v múzeu vyhodil plechovky od piva. Nevedel o tom, že ide o vzácne umelecké dielo
KULTÚRA UMENIE VIZUÁLNE UMENIE
Uložiť Uložené

Holandský pracovník múzea vnímal plechovky ako odpad.

Dielo francúzskeho umelca známeho ako Alexandre Lavet malo názov All The Good Times We Spent Together, ale, bohužiaľ, skončilo v koši. Nemôžeme sa tomu až tak čudovať, na prvý pohľad naozaj pôsobí dojmom dvoch odhodených a pokrčených plechoviek od piva, ktoré tam niekto drzo položil a neobťažoval sa ich vyhodiť do koša. O kurióznom prípade informoval denník Guardian.

Pri bližšom pohľade však zistíš, že v skutočnosti sú ručne maľované akrylovými farbami a podľa múzea LAM v Lise ich vytvorenie zabralo veľa času a úsilia. Ich umeleckú hodnotu si však neuvedomil zamestnanec, ktorý ich uvidel vystavené vo výťahu a vyhodil ich do koša. Podľa hovorcu múzea sa diela často vystavujú na nezvyčajných miestach, preto sa toto nachádzalo vo výťahu.

Všetko zachránila kurátorka, ktorá sa po krátkej prestávke vrátila a všimla si, že plechovky zmizli. Vytiahla ich z koša tesne, kým ich stihli vyhodiť. „Dielo sme teraz umiestnili na tradičnejšie miesto na podstavec, aby si mohlo po dobrodružstve oddýchnuť,“ povedal hovorca a dodal, že pracovník nebol nijako potrestaný, pretože sa len snažil robiť svoju prácu.

Nie je to prvýkrát, čo sa niečo podobné stalo – v roku 2023 vyvolal veľký rozruch muž, ktorý zjedol banán prilepený na stene ako súčasť inštalácie talianskeho umelca Maurizia Cattelana v galérii v Soule. Ako dôvod uviedol, že bol hladný.

plechovky piva výstava
Zdroj: Alexandre Lavet
Domov
Zdieľať
Diskusia