Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2024 o 15:04
Čas čítania 0:26
Jela Vážanová

Vedci z Oxfordskej univerzity urobili významný pokrok v medicíne. Začali vyrábať vakcínu proti rakovine vaječníkov

ZDRAVIE RAKOVINA VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Na rakovinu vaječníkov ročne v Európskej únii zomiera skoro 26 000 žien.

OvarianVax je pripravovaná vakcína, ktorá bude učiť imunitný systém rospoznať a napadnúť najskoršie štádiá rakoviny vaječníkov. Na jej vývoj dostanú vedci až 600-tisíc libier (719,960 €), čo podľa University of Oxford podporí laboratórny výskum na tri roky.

Odporúčané
Z „nič vám nie je“ sa vykľula rakovina. Neverili mi lekári preto, že som žena? Z „nič vám nie je“ sa vykľula rakovina. Neverili mi lekári preto, že som žena? 4. februára 2024 o 9:30

„OvarianVax by mohol ponúknuť riešenie na prevenciu rakoviny najskôr u žien s vysokým rizikom, ale aj vo väčšom rozsahu, ak pokusy budú úspešné,“ povedal doktor Ahmed Ahmed, oxfordský gynekologický onkológ a vedúci projektu OvarianVax.

V najbližších rokoch by mohli byť navyše dostupné ďalšie vakcíny na liečbu iných typov rakoviny. Oxfordskí vedci podľa Euronews pracujú aj na vakcíne proti rakovine pľúc. Vakcína proti HPV by tiež mohla v budúcnosti takmer eliminovať rakovinu krčka maternice.

Domov
Zdieľať
Diskusia