Položku za extra tanier nájdeš aj v menu.
Rakúsky expolitik upozornil na bizarný poplatok v jednej z reštaurácií v obci Pörtschach am Wörther See, ktoré je blízko slovinských hraníc. Navštívil tam podnik Miralago. Za tanier extra mu naúčtovali 8 eur.
Podnik sa netají tým, že za tanier navyše účtujú peniaze. Cenu zaň nájdeš v menu pod názvom „lúpežnícky tanier.“ Okrem riadu si účtujú poplatok aj za prestieranie. Na jednu osobu zaplatíš za príbor 3,50 eur. Tento trend je rozšírený najmä v Taliansku, kde sú poplatky za príbor už takmer štandardné.
Haselmayer sa v statuse kriticky vyjadril k turizmu v celom regióne Korutánska. „Na juhu sa naozaj nemusíte báť, že by ceny cez noc mohli klesnúť,“ napísal.
V krajine sa o poplatku za tanier rozbehla búrlivá diskusia, do ktorej sa zapojili viacerí prevádzkovatelia reštaurácií. „K nám chodí mnoho ľudí, ktorí si objednávajú spoločné jedlo, pretože už toho toľko nezjedia. Myslím si, že sa diskutuje o niečom, čo nie je úplne bežná prax a čo poškodzuje cateringový biznis,“ povedal pre ORF majiteľ reštaurácie v Klagenfurte.