Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2024 o 15:29
Čas čítania 0:39
Radka Klučárová

FOTO: Vila pri Neapole odolala výbuchu sopky a pretrvala tisícročia. Poškodil ju neohľaduplný turista

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA TALIANSKO VANDALIZMUS
Uložiť Uložené

Na freske vo farbe piesku si pracovníci areálu všimli nápis vytvorený čiernou nezmazateľnou fixkou a kontaktovali políciu.

Rímsku vilu v antickom meste Herculaneum neďaleko Neapola v Taliansku, ktorá pred takmer 2-tisíc rokmi odolala výbuchu sopky, poškodili holandskí turisti. Tisíce rokov starý múr s freskami popísali čiernou fixkou. O incidente informovala talianska polícia, píše Independent.

Informáciu, že išlo o Holanďanov, priniesol portál US News. Herculaneum bolo v minulosti antickým mestom v Kampánii, ktoré podobne ako mesto Pompeje zdevastoval výbuch sopky Vezuv. Názov nesie po antickom hrdinovi Herkulesovi, ktorý ho podľa legendy založil. 

Archeológovia mesto znovuobjavili až v 18. storočí. Práve vďaka tuhej vrstve popola zostalo v meste, v porovnaní s neďalekými Pompejami, zachovaných viac stavieb. 

Nezničil ju výbuch sopky, poškodili ju až vandali

Na freske vo farbe piesku si pracovníci areálu všimli nápis vytvorený čiernou nezmazateľnou fixkou a kontaktovali políciu. Turista, ktorý má tento čin na svedomí, čelí obvineniu zo znehodnocovania a z poškodzovania umeleckých diel. 

„Každé poškodenie zraňuje naše dedičstvo, našu krásu a našu identitu, a preto musí byť potrestané s maximálnou tvrdosťou,“ povedal o vandalizme taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano.

vandalizmus
Zdroj: carabinieri Napoli
Domov
Zdieľať
Diskusia