Článok obsahuje aj typy na chutné recepty.
V kuchyni je výber mäsa dôležitou súčasťou tvorby chutných jedál. Slepačie, kuracie a morčacie mäso sú medzi najobľúbenejšími voľbami, no môžu sa líšiť vo svojich vlastnostiach a vhodnosti pre rôzne recepty. Tu je pohľad na to, ako sa tieto tri druhy mäsa porovnávajú a ktoré je najlepšie použiť pri rôznych príležitostiach v kuchyni.
Chuť a textúra
Slepačie mäso má tendenciu byť chrumkavé vďaka väčšej obsiahnutosti tuku a väčšej hustote mäsa. Je to aj mäso s intenzívnejšou chuťou, ktorá môže byť trochu silnejšia ako chuť kuracieho mäsa.
Kuracie mäso je obvykle menej mastné a má jemnejšiu, menej výraznú chuť ako sliepka. Jeho textúra je mäkšia a šťavnatejšia, čo ho robí vhodným pre rôzne kuchynské techniky.
Morčacie mäso má zvyčajne tmavšiu farbu a silnejšiu chuť v porovnaní s kuracím mäsom. Textúra morčacieho mäsa je menej mäkká a viac vláknitá.
Využitie v receptoch
Slepačie mäso vyniká v polievkach, zemiakových šalátoch alebo jedlách, ktoré vyžadujú mäso s väčšou chuťou a textúrou. Je takisto skvelou voľbou na dusenie alebo pečenie. Kuracie mäso je univerzálnym favoritom, vhodným do väčšiny receptov. Môže sa grilovať, smažiť, variť, piecť alebo dusiť, čo ho robí ideálnym pre jedlá ako soté, šaláty a iné.
Morčacie mäso sa často používa ako náhrada hovädzieho mäsa v receptoch, ktoré vyžadujú robustnejšiu chuť. Je skvelou voľbou na grilovanie, pečenie, dusenie alebo marinovanie.
Výhody a nutričné hodnoty
Slepačie mäso obsahuje viac tuku a železa v porovnaní s kuracím mäsom. Je to aj výborný zdroj bielkovín a ďalších živín, ako sú vitamíny B. Kuracie mäso je nízkotučné a obsahuje veľa bielkovín. Je bohaté na vitamíny B a minerály, ako je selén a zinok. Morčacie mäso obsahuje menej tuku ako slepačie mäso a viac železa a vitamínu B. Je rovnako výborným zdrojom bielkovín.
Pri výbere mäsa do vášho receptu je dôležité zvážiť chuť, textúru a vlastnosti každého druhu mäsa. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre slepačie, kuracie alebo morčacie mäso, každý z týchto druhov ponúka jedinečné gastronomické zážitky, ktoré môžu obohatiť vašu kuchyňu a váš jedálniček.
Dávame vám do pozornosti aj tri jednoduché recepty na slepačie, kuracie a morčacie mäso:
1. Slepačia polievka s cestovinou a so zeleninou
Ingrediencie:
- 500 g slepačieho mäsa (prednostne s kosťou pre lepšiu chuť)
- 1 veľká cibuľa, nasekaná
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 šálka cestoviny (napr. rezance)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a osmažte cibuľu a cesnak.
- Pridajte slepačie mäso a zalejte vývarom alebo vodou. Pridajte mrkvu a zeler.
- Varte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mäso nebude mäkké.
- Pridajte cestoviny a varte ďalších 10 až 15 minút alebo kým cestoviny nebudú uvarené.
- Ochuťte soľou a korením a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou pred podávaním.
2. Kuracie rezne plnené špenátom a syrom
Ingrediencie:
- 4 kuracie rezne
- 2 šálky čerstvého špenátu
- ½ šálky strúhaného syra (napr. ementál alebo parmezán)
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- ½ šálky múky
- 1 vajce, rozšľahané
- 1 šálka strúhanky
- olej na smaženie
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Na panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a špenát a orestujte, kým špenát nezhnedne a nezmení sa na malé kúsky. Ochuťte soľou a korením podľa chuti. Potom odložte z panvice a nechajte vychladnúť.
- Každý kurací rezeň naklepte na tenký plát. Na každý položte vrstvu špenátu a navrch pridajte štipku strúhaného syra. Zrolujte rezne a upevnite špáradlom, aby sa neotvárali.
- V miske rozšľahajte vajce. V inej mise zmiešajte múku so strúhankou.
- Každý z kuracích závitkov otočte v rozšľahanom vajci a potom v múke so strúhankou, aby ste ho obalili.
- Na panvici zohrejte olej na strednom ohni. Položte kuracie závitky na panvicu a smažte z každej strany asi 3-4 minúty, kým nebudú zvonku zlatohnedé.
- Smažené kuracie závitky preneste na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre asi 15-20 minút alebo kým nebudú zvonku krásne zlatohnedé a vnútri uvarené.
- Podávajte ešte teplé, najlepšie s dusenou zeleninou.
3. Morčacie soté so zeleninou
Ingrediencie:
- 500 g morčacieho mäsa, nakrájaného na tenké plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 cibuľa, nakrájaná na krúžky
- 1 paprika (akákoľvek farba), nakrájaná na prúžky
- 1 veľká mrkva, nakrájaná na tenké kolieska
- 1 šalotka, nakrájaná
- 1 lyžička rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Na veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cesnak a cibuľu a orestujte ich, kým nebudú mäkké a ľahko zlaté.
- Pridajte morčacie prsia a osoľte a okoreňte podľa chuti. Orestujte mäso.
- Pridajte nakrájanú papriku, mrkvu a šalotku do panvice. Posypte rascou a ďalej smažte asi 5-7 minút alebo kým zelenina nebude mäkká, ale stále krehká.
- Po dokončení varenia posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte ešte teplé.
- Morčacie soté je možné podávať s ryžou, cestovinou alebo na plátky nakrájaným čerstvým chlebom.
Tieto recepty sú rýchle, jednoduché a plné chutí. Vychutnajte si ich s rodinou alebo priateľmi ako zdravú a lahodnú večeru!