Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2024 o 11:30
Čas čítania 5:26
Richard Balog

Vyber si slnečné okuliare podľa tvaru svojej tváre a buď hviezdou na dovolenke aj v uliciach

Vyber si slnečné okuliare podľa tvaru svojej tváre a buď hviezdou na dovolenke aj v uliciach
Zdroj: NET-A-PORTER, MR PORTER
MÓDA MÓDA MÓDNE DOPLNKY TRENDY
Uložiť Uložené

V zozname nájdeš vyhotovenia s podpisom známych módnych domov aj cenovo dostupné alternatívy, ktoré ti bude každý závidieť.

Hrubé alebo jemné rámy, ikonické pilotky, oválne, hranaté či cat-eye. Existuje nekonečné množstvo rôznych typov slnečných okuliarov a všetci sa zhodneme na tom, že správny model zvýrazní rysy tvojej tváre alebo, naopak, schová to, čo nechceš ukázať. Stačí si len vybrať také, ktoré ti sadnú, a budeš ich nosiť stále.

Pokračuj v rolovaní na zoznam najkrajších modelov slnečných okuliarov pre každý typ tváre. V zozname nájdeš luxusné vyhotovenia s podpisom módnych domov aj cenovo dostupné kúsky. Naše odporúčanie na záver znie, že do kvalitných modelov sa oplatí investovať väčšiu sumu peňazí.

Pozri si článok s TOP mužskými štýlmi slnečných okuliarov, ktoré trendujú v roku 2024

Ak ťa bavia články o módnych trendoch, novinkách, celebritných outfitoch, limitovaných teniskách alebo inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v odevnom priemysle, umení a kultúre, staň sa členom klubu REFRESHER+ a získaš prístup bez obmedzení k celému obsahu na webe. Základné predplatné je dostupné za 5 eur mesačne.
Odporúčané
Vybrali sme TOP 10 bielych tenisiek, ktoré sú aktuálne najviac fresh. Využi ich ako svoj letný módny tromf Vybrali sme TOP 10 bielych tenisiek, ktoré sú aktuálne najviac fresh. Využi ich ako svoj letný módny tromf 11. mája 2024 o 13:00

Prečo záleží na správnom tvare? 

Ak chceš vyzerať dobre, nemal/-a by si podceňovať výber správneho tvaru slnečných okuliarov. Nie všetky typy sú univerzálne a pristanú väčšine ľudí, ako napríklad ikonické siluety Aviator či Wayfarer, ktoré sú stále aktuálne. Nesprávne línie budú vyčnievať na tvojej tvári, čo nechceš. Ak štýl rámov dopĺňa tvar tváre, vzniká harmónia a nositeľovi dodáva príjemný pocit.

Uvedieme niekoľko príkladov, ktoré spolu nefungujú – hranatý rám na hranatej tvári bude pôsobiť neforemne a ťažkopádne, alebo ak máš guľatú tvár, nesiahaj po okrúhlych rámoch, túto črtu ešte viac zvýrazníš.

Modely vhodné pre ľudí s okrúhlou tvárou 

Ak máš okrúhlu tvár, najlepšie urobíš, ak svoju zbierku slnečných okuliarov doplníš o štvorcové, respektíve hranaté siluety, ktoré vytiahnu lícne kosti a líniu čeľuste. Záleží na tebe, či chceš byť neprehliadnuteľný/-á a siahneš po korytnačom vzore či výrazných farbách alebo plánuješ zostať inkognito a zvolíš čierny variant s tmavými sklami. 

COS Blade Rectangle Sunglasses x Linda Farrow 125 €

Ak neplánuješ minúť za nový model slnečných okuliarov stovky eur, odporúčame ti skontrolovať ponuku v online obchode COS.

V rámci spolupráce s dizajnérkou Lindou Farrow totiž predstavili sériu atraktívnych modelov vrátane siluety s podtitulom Blade v čiernom vyhotovení. Tento nadčasový kúsok s obdĺžnikovým tvarom je vyrobený z lesklého acetátu so striebornými akcentmi v tvare písmena C, ktoré je umiestnené na oboch bočných stranách.

COS, Linda Farrow
Zdroj: COS

Givenchy GV Square-Frame Acetate Sunglasses 200 €

Krok vedľa neurobíš ani týmto hranatým modelom s podpisom módneho domu Givenchy, ktorý kúpiš za 200 eur cez MR PORTER. Slnečné okuliare majú jednoduchý tvar a sú vyrobené z acetátu v čiernej farbe s tónovými šošovkami, vďaka čomu bude každý tvoj outfit vyzerať oveľa lepšie.

Givenchy
Zdroj: MR PORTER

Gucci Rectangular-Frame Acetate Sunglasses 240 €

Naším favoritom spomedzi hranatých rámov je model z dielní módneho domu Gucci, ktorý má elegantné úzke línie zahalené do korytnačieho vzoru v hnedých farebných tónoch. Okuliare boli vyrobené v Taliansku a sú vybavené zelenými šošovkami, ktoré dodávajú príjemný retro vzhľad. Cena je rovných 240 eur. 

Gucci
Zdroj: MR PORTER

Modely vhodné pre ľudí s hranatou tvárou

V tomto prípade odporúčame zabudnúť na hranaté rámy a vyskúšať zaoblené, respektíve oblé tvary so skosenými hranami, ktoré zmäkčia ostrejšie črty a podčiarknu tvoj štýl. Dobrou voľbou sú tiež cat-eye modely okuliarov. 

Ray-Ban Clubmaster Round-Frame Sunglasses 150 €

Tento štýl otvárame ikonickým modelom Clubmaster z portfólia spoločnosti Ray-Ban, ktorý môžeš vytiahnuť kedykoľvek a budeš cool – pozri sa na fotografie celebrít z rôznych časových období. 

Slnečné okuliare s okrúhlym rámom sú vyrobené v Taliansku a majú čierny acetátový rám s kovovými obrubami v zlatom vyhotovení. Vybavené sú tiež vintage zelenými šošovkami. Cena 150 eur vrátane doručenia je veľmi férová ponuka.

Ray-Ban
Zdroj: MR PORTER

Fendi Roma Oval-Frame Acetate Sunglasses 290 €

Zastúpenie v našom zozname má aj módny dom Fendi, a to vďaka siluete s oválnym acetátovým rámom v čiernom vyhotovení so zlatými detailmi v podobe loga značky a ozdobných prvkov. Model Roma je symbolom talianskeho pôvabu a nadčasovej elegancie. V prípade, že máš hranaté línie tváre, ide o skvelú voľbu. 

Fendi
Zdroj: NET-A-PORTER

CELINE Triomph Aviator-Style Sunglasses 450 €

Atraktívnou, aj keď veľmi drahou voľbou, sú trendy slnečné okuliare s podpisom CELINE, ktoré môžu byť tvoje za 450 eur. Moderná silueta v leteckom štýle dodá každému ležérnemu outfitu cool prvok, pričom je vyrobená z kovu a acetátu v čiernej.

CELINE
Zdroj: NET-A-PORTER
Odporúčané
Siahneš po cool jorts alebo cargo modeloch? Pozri si 12 mužských šortiek, ktoré budeš potrebovať v najbližších mesiacoch Siahneš po cool jorts alebo cargo modeloch? Pozri si 12 mužských šortiek, ktoré budeš potrebovať v najbližších mesiacoch 13. mája 2024 o 15:00

Modely vhodné pre ľudí s podlhovastou tvárou

Pri tvári, ktorá je dlhšia a trochu hranatejšia ako oválna, je dobré nájsť rovnováhu medzi výškou a šírkou a zároveň nechať vyniknúť robustné črty. Väčšie rámy vedúce rovnobežne s líniou čeľuste rozšíria tvoje čelo, zatiaľ čo úzke vyhotovenia rámov zvýraznia črty, ktoré chceš ukázať.

MR P. D-Frame Sunglasses x Cubitts 220 €

V jednoduchosti je krása a to v prípade týchto univerzálnych čiernych slnečných okuliarov s podpisom značiek MR P. a Cubitts platí na 100 percent. Model s názvom Carlisle je vyrobený z hrubého, ale ľahkého acetátu Mazzucchelli a jemne zdobený oceľovými kolíkmi OBE na spánkoch, pričom disponuje polarizačnými šošovkami Zeiss UV400, ktoré ťa ochránia aj pred najsilnejšími lúčmi niekde pri mori. 

MR P., Cubitts
Zdroj: MR PORTER

Bottega Veneta D-Frame Silver Tone Sunglasses 320 €

Ak máš podlhovastú tvár, zásahom do čierneho sú aj slnečné okuliare s jemným kovovým rámom, ktoré boli populárne najmä v 90. rokoch minulého storočia a v súčasnosti zažívajú comeback na módnu scénu vo veľkom štýle. 

Dôkazom sú tieto vintage krásky s podpisom značky Bottega Veneta, ktoré sú vyrobené zo strieborného kovu, majú jemný vrstvený efekt na spánkoch a pohodlné acetátové koncovky. Cena je priamoúmerná kvalite. 

Bottega Veneta
Zdroj: MR PORTER

Miu Miu D-Frame Gold Tone Sunglasses 450 €

Ak chceš udržať krok s najnovšími módnymi trendmi, potom máme pre teba tip v podobe slnečných okuliarov Miu Miu. Retro vibe bezrámovej siluety umocňujú nadrozmerné šošovky v tvare písmena D, ktoré sa obtáčajú okolo spánkov. Majú štíhle zlaté ramienka, ktoré ladia s kovaním s logom. Cíť sa ako popstar na začiatku milénia a ovládni ulice. 

Miu Miu
Zdroj: NET-A-PORTER

Modely vhodné pre ľudí s oválnou tvárou

Ak máš oválny typ tváre, vyhral/-a si na plnej čiare. Ide o ideálny typ, ktorému pristane všetko – od pilotiek cez hrubé hranaté rámy až po okrúhle bezrámové vyhotovenia slnečných okuliarov. Slobodu v experimentovaní využi vo svoj prospech a vyskúšaj niektorý z týchto kúskov v zozname.

Massimo Dutti Oval Sunglasses 69,95 €

V prípade, že hľadáš cenovo dostupnú alternatívu k high-end modelom slnečných okuliarov, siahni napríklad po tomto oválnom kúsku z dielní odevnej spoločnosti Massimo Dutti. Ide o minimalistickú voľbu s čiernym acetátovým rámom a tonálnymi šošovkami, ktoré ochránia tvoj zrak. 

Massimo Dutti
Zdroj: Massimo Dutti

CELINE Triomphe Round-Frame Sunglasses 420 €

V siluete s podpisom módneho domu CELINE sa nestratíš v dave ani na Times Square. Tohtosezónna novinka má veľký okrúhly rám, ktorý je jemne zaoblený, aby sa prispôsobil tvaru tváre. Slnečné okuliare sú vyrobené z acetátu s korytnačím vzorom, majú tmavé šošovky a zlaté prvky s motívom Triomphe na spánkoch.

CELINE
Zdroj: NET-A-PORTER

Jacques Marie Mage Aviator Style Sunglasses 1 050 € 

Slnečné okuliare môžu slúžiť aj ako šperk, čo platí napríklad v prípade modelov s podpisom americkej značky Jacques Marie Mage. Model v ikonickom štýle Aviator má strieborný a ružovozlatý kovový rám inšpirovaný 70. rokmi a gradientné fialové šošovky, ktoré pripomínajú tropické západy slnka v Miami. 

Cena okolo 1 000 eur je priamoúmerná remeselnému ručnému spracovaniu v talianskych, respektíve japonských dielňach.

Jacques Marie Mage
Zdroj: MR PORTER

Modely vhodné pre ľudí so srdiečkovou tvárou

To, že si majiteľom srdcového typu tváre, spoznáš podľa toho, že máš výrazné vyššie vystúpené lícne kosti a špicatejšiu bradu. Skvelo ti budú sedieť legendárne wayfarery od značky Ray-Ban, ale pokojne siahni aj po vyhotoveniach s tenkým či dokonca so žiadnym rámom.

Le Specs Cat-Eye Acetate Sunglasses 60 €

Slnečné okuliare od značky Le Specs sú inšpirované slnečnou Kaliforniou, takže ide o perfektnú voľbu na festivaly, pobyty na pláži aj prechádzky mestom. Model v štýle cat-eye je vyrobený z acetátu s korytnačím vzorom a má tmavohnedé sklá. Cena je rovných 60 eur bez doručenia.

Le Specs
Zdroj: NET-A-PORTER

Ray-Ban Wayfarer Acetate Sunglasses 155 €

Jedna z najlepších a najuniverzálnejších siluet slnečných okuliarov. Takto by sme v stručnosti opísali ikonický model Wayfarer od spoločnosti Ray-Ban. Rám je vyrobený z kvalitného čierneho acetátu a je doplnený odolnými zelenými šošovkami G-15 k. Dodaj svojmu vzhľadu americký štýl.

Ray-Ban
Zdroj: NET-A-PORTER

Bottega Veneta Aviator Style Sunglasses 450 €

Úplný záver zoznamu patrí okuliarom v štýle Aviator z portfólia módneho domu Bottega Veneta. Silueta z novej kolekcie je hranatejšia ako tradičné vyhotovenia, čo jej dodáva moderný vzhľad. Sú vyrobené z kombinácie čierneho kovu a lesklého acetátu a majú vyrytý nápis na nosníku. V prípade záujmu si priprav 450 eur. 

Bottega Veneta
Zdroj: MR PORTER
Odporúčané
TOP tenisky, na ktorých v máji zarobíš. Investuj do modelov s podpisom Travisa Scotta či A$AP Rockyho TOP tenisky, na ktorých v máji zarobíš. Investuj do modelov s podpisom Travisa Scotta či A$AP Rockyho 3. mája 2024 o 17:30
Domov
Zdieľať
Diskusia