Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2024, 9:30
Čas čítania 6:51
Jana Chovancová

22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor)

22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor)
Zdroj: Unsplash/Julien Lanoy
ZAUJÍMAVOSTI BIZNIS CESTOVANIE ŠTUDENTI ŽIVOT SLOVÁKOV V ZAHRANIČÍ
Uložiť Uložené

V rozhovore ti Zuzana prezradí, ako vyzerá život študenta v Monaku, v čom sa líšia profesori na jej škole od ostatných, a aj to, ktorých jazdcov formuly 1 sa tam dá ľahko stretnúť.

„Stretla som tu Verstappena, Landa Norrisa, Georgea Russella či Charlesa Leclerca. Na pláži si Emma Watson kúsok odo mňa rozprestrela na zem uterák. Za rameno ma zase zachytil Conor McGregor, keď som takmer spadla,“ hovorí Zuzka o tom, aké jednoduché je v Monaku stretnúť celebrity.

Slovenka Zuzana Loncková má 22 rokov a za sebou skúsenosti, ktoré niekto nenadobudne počas celého života. Po strednej škole na Slovensku si dala rok pauzu napriek tomu, že štúdium milovala a medzi spolužiakmi vynikala.

„Bola som jediná z ročníka a všetkých to zaskočilo. Počas voľného roka som premýšľala, čo ďalej. Nechcela som ho premárniť a hľadala som si prácu,“ hovorí. 

V 19 rokoch odišla Zuzana na pol roka pracovať na Expo v Dubaji. Motivovalo ju prostredie, kde bola obklopená úspešnými ľuďmi v bohatej krajine. Keď sa rozhodovala pre štúdium, túžila po rovnakom prostredí, ale bližšie k domovu, v Európe. Napokon našla univerzitu v Monaku. O tom, ako vyzerá život študenta v Monaku, aké celebrity stretla a aké autá tam jazdia po uliciach, sa dočítaš v rozhovore. 

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024, 9:30

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavý content, ktorý môžeme tvoriť najmä vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa aj ty členom klubu Refresher+ a získaj neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.  

Súčasťou prijímacieho procesu je aj interview, kde zisťovali, či je vo mne biznisový duch. 

Zuzana s Georgeom Russellom po závode F1.
Zuzana s Georgeom Russellom po závode F1. Zdroj: Zuzana Loncková

Čo ťa priviedlo do Monaka? 

Ešte pred tým, ako to prezradím, by som rada vyvrátila jeden stereotyp, ktorému verí veľa ľudí. A to je to, že keď mladá žena žije v nejakej bohatej krajine, automaticky je za tým niečo nekalé. Nie je to vždy tak. Ja som naozaj tvrdo makala, aby som tu mohla byť. A teda žijem tu, lebo tu študujem business management na International University of Monaco. 

Ako si sa na túto univerzitu dostala? 

V rámci prijímacieho konania odo mňa chceli motivačný list, životopis aj vysvedčenia zo školy, ktoré som poslala spolu s prihláškou. V prípade, že sa im všetko pozdáva, pozvú študenta na interview. 

To znie ako prijímací pohovor do práce. Čo sa ťa pýtali na interview? 

Overovali si, či viem anglicky, či ovládam nejaké základné ekonomické smery, či viem rozmýšľať prakticky a o peniazoch. Dali mi prečítať biznisový článok, ktorý som mala zhrnúť, ohodnotiť, ako by som sa vynašla v takej a takej situácii a podobne. Skrátka, overovali si, či je vo mne biznisový duch. Po všetkých týchto veciach ma prijali a stala som sa študentkou. 

Účtovníctvo nás učí človek, ktorý bol účtovníkom a pracoval dlhé roky pre Mattel. Makroekonomiku nás učil učiteľ, ktorý má svoj biznis na Wall Street.

Ako vyzerá štúdium na univerzite v Monaku? 

Všetko prebieha v angličtine a veľmi sa tu dbá na dochádzku. Nie je to ako taká typická škola, kde môžeš ignorovať prednášky a prídeš iba na skúškové. Tu to funguje tak, že musím byť prítomná na hodinách, a ak má niekto absenciu nad 30 percent, klesá mu známka o 20 percent.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 158992 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo je pre zahraničných študentov náročné nájsť si prácu v Monaku.
  • Koľko ju stojí podnájom v dvojizbovom byte.
  • Kam sa chodia študenti počas pauzy najesť a čo im škola nedáva.
  • Akých ľudí stretla v Monaku a čo tam nie je „flex“.
  • Čo majú elektrické autá v krajine zadarmo.
Domov
Zdieľať
Diskusia