Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2024, 11:02
Čas čítania 1:13
Karolína Uličná

Drake opäť dissuje Kendricka Lamara, použil na to AI hlas Tupaca. Pozostalí hovoria o neúcte, hrozia žalobou

HUDBA DRAKE HUDBA TUPAC SHAKUR
Uložiť Uložené

Drake vydal disstrack s hlasom zosnulého rapera, ktorý vygenerovala umelá inteligencia. Musel ju však stiahnuť po tom, čo mu právnici hrozili žalobou.

Americkou rapovou scénou to aktuálne žije beefom medzi viacerými interpretmi. Spor, ktorý otriasol rapovou elitou, vyvolal pred niekoľkými týždňami Kendrick Lamar, ktorý v skladbe Like That na albume We Don’t Trust You od dvojice Metro Boomin a Future poslal niekoľko tvrdých riadkov na adresu Drakea a J. Colea.

Drake najprv odpovedal disstrackom Push Ups, v ktorom Drake počas približne 4 minút nakladal Rick Rossovi, Kendrickovi, Metrovi, The Weekndovi, ale aj basketbalistovi Ja Morantovi. Všetci boli totiž súčasťou albumu We Don’t Trust You.

Beef však stále neutícha a Drake najnovšie posiela freestylový diss s názvom Taylor Made Freestyle. V ňom pomocou umelej inteligencie použil falošný hlas zosnulého rapera Tupaca. Skladba je opäť venovaná Kendrickovi Lamarovi.

Hoci track nebol nikdy oficiálne vydaný na žiadnej streamovacej platforme, Drake má aj napriek tomu problém. Právnici Tupaca Shakura totiž pohrozili Drakeovi, že ho postavia pred súd, ak nestiahne skladbu, ktorá obsahuje vokály pozmenené cez AI, ktoré znejú ako zosnulý raper, informoval The Verge.

Odporúčané
Vysvetľujeme konflikt medzi Drakeom a Rick Rossom: Sme svedkami jedného z najväčších rapových beefov poslednej dekády? Vysvetľujeme konflikt medzi Drakeom a Rick Rossom: Sme svedkami jedného z najväčších rapových beefov poslednej dekády? 15. apríla 2024, 16:00

Tupacovi právni zástupcovia dali Drakeovi 24-hodinové ultimátum, ktoré kanadský raper splnil a skladbu stiahol zo svojho profilu na X (Twitter). „Nahrávka je nielen porušením Tupacovej publicity a zákonných práv, ale je to aj nehorázne zneužitie odkazu jedného z najväčších hip-hopových umelcov všetkých čias. Nikdy by sme nedali súhlas na použitie,“ hovorí právnik, ktorý zastupuje Shakurov majetok.

V disstracku, ktorý je venovaný Kendrickovi, použil 37-ročný umelec aj hlas Snoop Dogga – práve týchto dvoch umelcov má Kendrick najradšej, čo môže byť dôvodom, prečo sa Drake rozhodol použiť ich hlasy. AI technológiu využíva čoraz viac umelcov vo svojej tvorbe, hoci mnohí sú voči nej skeptickí a považujú ju za budúcu hrozbu pre hudobný priemysel.

Stovky interpretov a autorov hudby vrátane Billie Eilish, Katy Perry či dedičov Franka Sinatru vyzvali začiatkom apríla na ochranu pred umelou inteligenciou. Svoju výzvu vyjadrili podpísaním otvoreného listu, ktorý upozorňuje na „útok na ľudskú tvorivosť“ zo strany AI.

Odporúčané
Spieva AI Drake lepšie ako skutočný Drake? Vstupujeme do novej éry, pred ktorou by sme mali mať rešpekt, tvrdí expert Spieva AI Drake lepšie ako skutočný Drake? Vstupujeme do novej éry, pred ktorou by sme mali mať rešpekt, tvrdí expert 25. apríla 2023, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia