Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. apríla 2024, 10:16
Čas čítania 0:49
Karolína Uličná

Daj si na párty štuple do uší, môže ťa to zachrániť. Slovenka Kristína šíri osvetu medzi mladými, aby nestratili sluch

OSOBNOSTI KONCERTY SPEVÁCI A SPEVÁČKY
Uložiť Uložené

Kristína chodí do klubu a rozdáva štuple do uší. Učí ľudí užívať si hudbu bezpečne.

Študentka Kristína sa rozhodla „bojovať za sluch“ a založila si organizáciu Nehuč. Jej cieľom je minimalizovať postupné zhoršovanie sluchu zapríčinené prílišným hlukom. Na bežnom koncerte sa výška hluku pohybuje od 90 a niekedy až do 120 decibelov, čo sú pre náš sluch rizikové hodnoty, ktoré vedia spôsobiť nenávratné poškodenie sluchu, informuje na Instagrame

Celé sa to začalo, keď mladej študentke začalo po párty či koncertoch čoraz viac pískať v ušiach. Zistila, že ide o tinitus. „Keď sa u vás objaví tinitus, najprv neviete, čo sa vám deje, rozmýšľate, či ste sa nezbláznili,“ opísala Kristína pre Denník N.

Portál Lekar.sk uvádza, že tinitus je označenie pre vnímanie pískavého alebo zvonivého zvuku v ušiach. Dôležité je, že tento zvuk nemá zdroj vo vonkajšom prostredí. Je to veľmi častý príznak, ktorý zvyčajne sprevádza rôzne chorobné stavy.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nehuč (@nehuc_)

Rozdáva štuple

Kristína sa spoločne so svojimi kamarátmi rozhodla pomôcť mladým ľudom a šetriť ich sluch. V ich obľúbenom bratislavskom klube Pink Whale rozdávajú štuple do uší a snažia sa šíriť osvetu o tom, prečo je dôležité sa o túto tému zaujímať.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

„So stúpajúcim sa vystavovaním hlučnej hudbe však klesá kvalita sluchu. A tak u mnohých ľudí narastajú prípady poškodenia sluchu,“ píše iniciatíva Boj za sluch.

Domov
Zdieľať
Diskusia