Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
16. apríla 2024, 10:55
Čas čítania 0:38
Radka Klučárová

VIDEO: V chorvátskom Dubrovníku pláva zvláštna ryba s vytŕčajúcou plutvou. Pripomína žraloka, nie je však nebezpečná

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO DOVOLENKA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Vystraší nejedného plavca, vyzerá totiž ako žralok.

V chorvátskom Dubrovníku spozorovali vzácnu rybu. Mnohí sa podľa záberov nazdávali, že ide o žraloka, portál vecernji.hr však obavy vyvrátil. 

Na videu v blízkosti brehu zachytili dlhú rybu krúžiacu dookola, ktorá svojou vytŕčajúcou plutvou náramne pripomína žraloka. Nejeden plavec by po jej spozorovaní v mori mohol spanikáriť. 

Na záberoch však nie je nebezpečný žralok, ale plachetník štíhly (Tetrapturus belone). „Žije bližšie pri hladine, v hĺbkach do 200 metrov a najčastejšie žije v pároch, prenasleduje húfy menších rýb, má veľkú a dlhú plutvu, ktorá sa tiahne cez celý chrbát, štíhle, podlhovasté telo a čeľusť predĺženú do zobáka, teda ihlice, ktorá je o niečo kratšia ako v prípade mečúňa,“ vysvetlil autor videa uverejneného na Instagrame. 

Lov plachetníka je možný iba so špeciálnym povolením a je prísne regulovaný zákonom. „Najväčší ulovený exemplár mal dĺžku 240 cm a vážil 70 kilogramov,“ spresnil autor s tým, že rybu lovia pre potravu a je aj trofejou športových rybárov. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kejt Marinovic (@k8cousine)

Domov
Zdieľať
Diskusia