Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. apríla 2024, 9:55
Čas čítania 0:39
Barbora Adamkovičová

Prekonal si covid? Možno sa ti znížilo IQ

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Podľa novej štúdie ľudia, ktorí s covidom skončili nemocnici, v priemere dosiahli nižšie IQ než tí nenakazení. Zhoršené výsledky sa ukázali aj u jedincov trpiacich „dlhotrvajúcim“ covidom či tých s ľahkým priebehom infekcie.

Podľa novej štúdie má koronavírus negatívny vplyv na ľudskú inteligenciu. Účastníci výskumu, ktorí sa ochoreniu vyhli, dosiahli v inteligenčných testoch vyššie skóre než tí, ktorí covid-19 dostali, informuje denník The Daily Mail

Štúdia realizovaná britskou univerzitou odhalila, že ľudia, ktorí sa po nakazení týmto vírusovým ochorením liečili v nemocnici, v priemere dosiahli o 9 bodov nižšie IQ než nenakazení účastníci. Zhoršené výsledky sa ukázali aj u jedincov trpiacich „dlhotrvajúcim“ koronavírusom, čo sa prejavuje pretrvávajúcimi symptómami, ako napríklad mozgová hmla. Nižšie skóre dosiahli aj účastníci, ktorí mali ľahký priebeh tohto infekčného ochorenia.

Hlavný autor výskumu profesor Adam Hampshire uviedol, že získané výsledky sú „desivé“. Vedec však zdôraznil, že testy sa nevykonávali na rovnakých osobách pred ochorením a po ňom, preto by vraj výsledky mali byť interpretované opatrne.

Profesor Benedict Michael, pôsobiaci na inej britskej univerzite, vyhlásil, že podľa dostupných informácií nejde o infekciu priamo postihujúcu mozog, ale o dôsledok výskytu vírusu v organizme. Údajne môže pôsobiť na cievy a tým znižovať tok kyslíka naprieč telom.

Späť
Zdieľať
Diskusia