Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. apríla 2024, 17:00
Čas čítania 2:33
Dominik Vetrák

RECENZIA: 2. séria Invincible – trpké sklamanie po geniálnom úvode

RECENZIA: 2. séria Invincible – trpké sklamanie po geniálnom úvode
Zdroj: Prime Video
FILMY A SERIÁLY INVINCIBLE
Uložiť Uložené

Čo všetko sa nám nepáčilo na 2. sérii Invincible, ktorá oproti tej prvej poriadne zaostáva?

Finále druhej série komiksového, animovaného seriálu Invincible dorazilo takmer tri roky po finálnej časti prvej série. Takáto dlhá pauza sa nedá ospravedlniť ani pandémiou. Prirodzene tak boli očakávania divákov veľmi vysoké. Invincible však sklamal, a to ako z hľadiska kvality animácie, tak poslednou časťou.

Tá spoločne so záporákom cestujúcim naprieč dimenziami akosi len vyfučala doprázdna bez silnejšieho zásahu. Prvú sériu pritom vyhlásili ako tretí najlepší seriál roka 2021 a v recenzii dostal 9,5/10. Prečo teda druhá séria sklamala?

Odporúčané
Konkurencia Netflixu v apríli konečne ukazuje svoju silu. Ktorá streamingová služba zabojuje o najlepší seriál mesiaca? Konkurencia Netflixu v apríli konečne ukazuje svoju silu. Ktorá streamingová služba zabojuje o najlepší seriál mesiaca? 9. apríla 2024, 16:30

Omni-Man chýba

V prvej sérii hviezdil okrem hlavnej postavy Marka Graysona alias Invincible jeho otec Nolan alias Omni-Man. Najsilnejší muž na planéte Zem zradil a ukázalo sa, že v skutočnosti pracuje pre mimozemskú rasu Viltrumiteov, ktorí si rozširujú galaxiu, a Nolan mal Zem oslabiť pre blížiacu sa inváziu.

Invincible
Zdroj: Prime Video

V poslednej chvíli však precitol, nechal svojho syna žiť a odletel z planéty. Druhá séria na tento koniec priamo nadväzuje a ukazuje psychické problémy Nolanovho syna a manželky, ktorým sa zrútil svet pred očami. 

Mark pritom čelí aj iným problémom a čoraz horšiemu vzťahu, ktorý trpí pre jeho superhrdinské povinnosti. Jeho priateľka Amber je chápavá a tolerantná, ale Mark je často vo vesmíre aj tri mesiace a nikto o ňom nič nevie. Keď majú konečne tiché rande, Amber takmer zomrie, pretože sa jej niekto vyhráža, aby vydieral Marka.

Invincible
Zdroj: Prime Video

Už po prvej sérii bolo jasné, ako dopadne ich vzťah, no tvorcovia ho len pre to neodflákli. Uveriteľne predali ich bolesť a emotívne scény neutrpeli na kvalite ani pre slabšiu animáciu, ktorá sprevádza druhú sériu. 

Animácia je oproti prvej sérii slabšia

V tej je celkovo menej bombastických scén, epických súbojov a veľkolepých bitiek. Keď už aj animácia má šancu zažiariť, nedarí sa jej to, lebo na ňu animátori mali očividne menej peňazí alebo času. Je tak trochu nepochopiteľné, čo tvorcovia robili tri roky, no výsledok je z hľadiska kvality animácie dosť slabý. 

Odporúčané
2. séria Invincible zaskočí diváka veľkými dejovými zvratmi, ale aj brutálnymi súbojmi 2. séria Invincible zaskočí diváka veľkými dejovými zvratmi, ale aj brutálnymi súbojmi 24. novembra 2023, 13:30

Ešte citeľnejšia však bola absencia Omni-Mana. Bol hviezdou prvej série, a to aj vďaka perfektnému hereckému výkonu J. K. Simmonsa (Whiplash). V druhej sérii je však iba v jednej epizóde a následne v niekoľkých krátkych scénach. Po tom, akú mal dôležitú rolu naposledy, je to nepríjemný šok. 

Invincible
Zdroj: Prime Video

Príbeh sa až tak neposunul vpred a tvorcovia sa v druhej sérii venovali osobnostnému vývoju hlavných postáv. Obzvlášť Mark zažil neuveriteľne veľa traumatických udalostí, ktoré ho navždy poznamenali. Seriál to spracoval veľmi dobre a emotívne, ale po troch rokoch čakania zrejme všetci diváci chceli viac než len psychologické útrapy a scény, v ktorých Marka všetci jeho nepriatelia ničia. 

Príbeh je stále šokujúci a zaujímavý

Príbeh opäť ponúkol šokujúce dejové prekvapenia, ale občas „oživil“ zabité postavy, čo je škoda, keďže tie scény, ich obety a súboje stratili váhu a zmysel. Po tom, čo v prvej sérii zomrela tretina hlavných a vedľajších postáv, je tak druhá séria na úmrtia postáv slabšia. 

Našťastie, ani počas jednej epizódy nenastane nuda a divák sa nevie dočkať, čo sa stane ďalej. Samotný príbeh je veľmi zaujímavý a Mark, Zem a ich spojenci sú stále proti Viltrumiteom prinajlepšom ako otravné muchy, nie hodnotní súperi. Je tak fascinujúce sledovať, ako sa chcú dostať do bodu, keď im budú môcť odolávať. 

Invincible
Zdroj: Prime Video

Skvelé sú aj vedľajšie postavy, ako Markova matka, Eve, Rex alebo jednooký Allen s hlasom Setha Rogena (Superbad, Nabúchaná). V každej časti sa dialo niečo podarené, prekvapivé alebo zaujímavé, takže niektoré slabšie či stereotypné dejové línie neznižujú kvalitu až tak výrazne. 

Odporúčané
Recenzia: Invincible je seriál, ktorý musí vidieť úplne každý. Niečo podobné tu ešte nebolo Recenzia: Invincible je seriál, ktorý musí vidieť úplne každý. Niečo podobné tu ešte nebolo 1. mája 2021, 17:46

2. séria Invincible je kvalitným animovaným príbehom, ktorý však v deji až tak veľmi nepokročil. Sklamala aj absencia najlepšej postavy – Omni-mana, a slabšia animácia s menej wow momentmi.

Druhej sérii ublížilo aj to, že keď diváci dostali konečne po dvaapolročnom čakaní druhú sériu, tvorcovia ju nepochopiteľne rozdelili na dve časti. Po prvých štyroch častiach tak na ďalšie štyri čakali tri mesiace. Invincible je stále skvelý seriál, ale wow efekt z prvej série sa vyparil a pomalšia séria tak dostáva sedem a pol bodu z desiatich. 

Invincible
Zdroj: Prime Video
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia