Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2024, 20:02
Čas čítania 0:46
Karolína Uličná

Vzácny kozmický výbuch bude viditeľný voľným okom. Objavuje sa iba raz za 80 rokov

TECH SPRÁVY ZO SVETA VESMÍR
Uložiť Uložené

Kozmický výbuch môže nastať hocikedy oddnes až do septembra. Vedci však odhadli jeho približný termín.

V najbližších mesiacoch máme možnosť spozorovať nezvyčajné vesmírne divadlo. Naposledy ho bolo možné vidieť na oblohe v roku 1946. Ide o vzácnu kozmickú erupciu, ktorá sa objavuje iba raz za 80 rokov.

Tento vesmírny jav sa nazýva „Nova“. Pomenovanie dostal podľa hviezdy, ktorá sa na krátku chvíľu objaví v dôsledku silného svetla počas erupcie. Presný čas a dátum tohto javu nie je konkrétne daný, vedci však odhadli jeho približný termín, informuje TN Nova

Kozmický výbuch síce môže nastať hocikedy oddnes až do septembra, no bývalý profesor fyziky a astronómie Bradley Schaefer odhaduje, že „explózia nastane pravdepodobne koncom leta“. Výbuch Novy prirovnal k výbuchu vodíkovej bomby vo vesmíre.

Aj napriek tomu, že k reakcii dôjde v systéme T Coronae Borealis vo vzdialenosti až 3 000 svetelných rokov, výslednú ohnivú guľu budú môcť ľudia vidieť zo Zeme. Pozorovať to budeme môcť niekoľko dní voľným okom, neskôr bude stále viditeľný ďalekohľadom. 

Bradley Schaefer opísal fyzikálny proces ako veľmi rýchlu reakciu: „Systém obsahuje dve hviezdy, mŕtvu hviezdu, známu aj ako biely trpaslík, a takzvaného červeného obra tesne okolo nej. Ako sa na povrchu bieleho trpaslíka hromadí hmota, zahrieva sa a vytvára čoraz vyšší tlak, až kým nevybuchne.“

vesmírna erupcia
Zdroj: NASA
Domov
Zdieľať
Diskusia