Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2024, 18:00
Čas čítania 9:32
Martin Adam Pavlík

Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor)

Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor)
Zdroj: Instagram/gothiana666
REFRESHER EROTIKA SEXUALITA UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vyspovedali sme mladú umelkyňu z Nitry, ktorej obrazy určite neprehliadneš.

Mladá žena trhá mäso zdochliny spolu s hyenami, ukája sa alebo močí v poli. Jej obrazy búrajú konvencie a zámerne provokujú. Ako sama vraví, umelci by sa nemali báť toho, že ich dielo bude nepochopené alebo odsúdené. 

Dajana Hroššová alias Gothi Ana maľuje erotické obrazy, prevažne autoportréty, s explicitnou nahotou a animálnymi prvkami. Rafinovane pracuje s metaforami, symbolmi aj farebnosťou a napriek tomu, že zatiaľ len študuje na vysokej škole, už teraz má jedinečný, nezameniteľný štýl.

Gothi Ana Dajna Hroššová
Zdroj: Instagram/gothiana666

Vo svojom prvom mediálnom rozhovore v živote pre Refresher prezradila, čo chce svojím špecifickým štýlom povedať, ako na ňu reagovali učitelia na základnej škole, keď zistili, čo kreslí, aj to, či niekedy zažila cenzúru. Okrem iného rozobrala niekoľko svojich diel a pozvala nás na svoju najbližšiu výstavu v bratislavskej Fuge, ktorá sa začína už v pondelok 18. marca.

Ak sa ti páčia naše články o umení, pridaj sa do klubu Refresher+ a podpor vznik podobného obsahu. Budeš si môcť prečítať napríklad aj rozhovor s umelcom Martinom Lukáčom, ktorý predáva svoje obrazy aj za 12 000 eur, či s fotografkou Máriou Švarbovou, ktorej diela vystavujú prestížne galérie po celom svete.

Gothi Ana Dajana Hroššová
Zdroj: REFRESHER/Martin Mendel

Skús sa nám na úvod trocha predstaviť. Ako by si sa charakterizovala?

Volám sa Dajana Hroššová, pochádzam z Nitry, študujem maľbu na Akadémii umení v Banskej Bystrici a momentálne som na stáži na bratislavskej VŠVU. Vo svojich dielach riešim sexualitu, hypersexualitu, feminitu a v poslednom čase aj maskulinitu.

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

Začínam totiž maľovať zápasníkov a bitky. Podsunul mi to môj profesor na škole. Vravel, aby som si skúsila namaľovať aj mužov, nielen ženy. A síce sa o bojové športy nezaujímam a nesledujem ich, zdá sa mi to sexy. (úsmev) Násilie ma fascinuje. Premýšľam, že by som sa šla pozrieť naživo na nejaký turnaj.

Prečo Gothi Ana? Bola si kedysi „gotičkou“? (smiech)

Hej, kedysi som bola. (smiech) Inšpirujú ma temné subkultúry, ale skôr len vizuálne.

Gothi Ana Dajna Hroššová
Zdroj: Instagram/gothiana666

Nepočúvaš teda gothic rock alebo tvrdý metal...

Nie, vôbec. Nikdy som také veci nepočúvala. (smiech) Baví ma viac rap, počúvam ho od detstva.

Vybrali ti túto prezývku kamaráti alebo si sa tak začala volať sama?

Raz mi niekto do komentára pod fotku, na ktorej som bola celá v čiernom, napísal „Gothiana“. Tak som si to privlastnila.

Ako ťa volajú kamoši?

Dajka. (smiech)

Na krku máš prívesok s veľkým trblietavým krížom. Si veriaca?

Neverím v inštitucionalizovanú cirkev. Som spirituálny človek a verím vo všetkých bohov a všetky entity. (smiech)

Odkedy sa venuješ umeniu a čo bol tvoj prvý impulz?

Už v detstve som si rada kreslila, ale nemala som v tomto smere vzdelanie. Na strednú som chodila na piaristické, cirkevné gymnázium. K tomu, aby som sa viac venovala umeniu, ma doviedla maliarka Jana Farmanová z Nitry.

Odporúčané
Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? 23. apríla 2024, 9:00

Na strednej škole som bola najlepšia kamoška s jej dcérou. Pomohla mi pripraviť sa na prijímačky a dodala mi potrebné sebavedomie. Uvedomila som si, že na to mám. Z mojej rodiny sa nikto nevenoval umeniu, preto nikto nečakal, že niekedy budem maľbu študovať na vysokej škole.

Gothi Ana Dajna Hroššová
Zdroj: Instagram/gothiana666

V ktorom si ročníku?

V piatom. Končím však až o rok, pretože magisterský stupeň trvá u nás dva roky, a bakalársky štyri.

Na Instagrame máš mnoho netypických, erotických malieb s explicitnou nahotou. Mala si najskôr iný štýl, alebo si takéto veci maľovala už ako tínedžerka?

Som dosť ovplyvnená popkultúrou a áno, už keď som bola mladšia, práve takýto štýl bol mojím spôsobom vyjadrenia. Pamätám si, ako som v telke videla prvýkrát videoklipy od Britney Spears alebo Christiny Aguilery, kde bolo veľa tanečníc. Fascinovalo ma to. Bavila ma vtedajšia móda.

Už na základnej škole som preto kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Po tom, ako som nastúpila do prvého ročníka na maľbu, som si potrebovala ukotviť svoj štýl. Spočiatku som vychádzala z anime, hentai a následne som prešla k autoportrétom.

Gothi Ana Dajana Hroššová umenie maľba
Zdroj: Instagram/gothiana666

Ako na to ľudia spočiatku reagovali?

Na základnej škole ma učitelia hrešili. Vraj také veci nemôžem kresliť.

Bol tento tvoj štýl, či už v rámci umenia, alebo imidžu, forma rebélie voči konzervatívcom, keďže si chodila na cirkevnú školu?

Určite hej. Páčila sa mi v tom čase napríklad Dita Von Teese, bývalá manželka Marilyna Mansona, preto som sa obliekala ako ona. Strašne ma za to na škole vraždili. (smiech) Keď som prišla na hodinu s červeným rúžom, už bolo zle.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156029 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reaguje, keď jej maľby niekto označí za vulgárne alebo úchylné.
  • Či sú jej diela sexuálne predstavy alebo sny a kde čerpá inšpiráciu.
  • Aký rituál má pred maľovaním.
  • Čo zažila počas štúdia na vysokej škole.
  • Ako vníma súčasný feminizmus.
  • Či uvažovala nad založením Onlyfansu.
Domov
Zdieľať
Diskusia