Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2024, 17:18
Čas čítania 1:32
Barbora Adamkovičová

Kukláči prepadli a zničili nesprávny dom. Jeho majiteľke teraz musí štát vyplatiť odškodné

ZAUJÍMAVOSTI APPLE DÔCHODCOVIA IOS APLIKÁCIE KRÁDEŽ PRÁCA POLICAJTA
Uložiť Uložené

Prepadnutá a vystrašená dôchodkyňa trpí „vážnou fyzickou a emocionálnou tiesňou“. Od štátu dostane poriadne odškodné.

Polícia v americkom štáte Colorado sa pri pátraní po ukradnutom kamióne a zbraniach spoliehala na mobilnú aplikáciu Nájsť. Kukláči na dome podozrivého rozbili baranidlom dvere a zničili cenný majetok, no až neskôr si uvedomili, že si pomýlili adresu. Obeťou ich omylu sa stala nevinná dôchodkyňa, ktorá za to od štátu dostane vysoké odškodné, informuje CNN.

Incident sa síce stal takmer pred dvoma rokmi, no sedemdesiatnička Ruby Johnsonová tvrdí, že trpí „vážnou fyzickou a emocionálnou tiesňou“ až dodnes. Mužov zákona „privítala“ len v župane a s kúpacou čiapkou na hlave.

„Denverská polícia sa objavila v dome pani Johnsonovej s ohromujúcou, zastrašujúcou a zbytočnou silou. Velenie tímu SWAT cez megafón nahlas nariadilo komukoľvek vnútri, aby odišiel so zdvihnutými rukami,“ uvádza sa v žalobe, ktorú podala coloradská Americká únia občianskych slobôd v mene poškodenej.

Lokalitu kriminálnika identifikovali len pomocou apky

V žalobe je taktiež napísané, že jedinými dôkazmi o lokácii starého telefónu, ktorý sa údajne nachádzal v ukradnutom nákladnom aute, boli súradnice z aplikácie. No „použitie aplikácie jasne ukázalo, že umiestnenie iPhonu nebolo možné presne identifikovať a neexistoval žiadny dôkaz o tom, aby to bol práve domov pani Johnsonovej“.

Aplikácia Nájsť môže byť niekedy nepresná. Lokalitu cieľa môžu skresliť GPS satelity, nepriaznivé počasie či dokonca vysoké budovy nachádzajúce sa v jeho blízkosti. 

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Keďže dvoma obžalovanými boli detektív a seržant spolupracujúci na prípade, mesto Denver je zodpovedné za finančnú kompenzáciu zničeného majetku dôchodkyne. No napriek tomu, že obaja dôstojníci svojím správaním porušili Johnsonovej základné občianske práva, nečelili žiadnym disciplinárnym konaniam. Dokonca naďalej ostávajú zamestnancami miestneho policajného oddelenia.

Dôchodkyňa sa po dlhšom čase dočkala rozhodnutia súdnej poroty. Od štátu dostane odškodné vo výške 3,76 milióna amerických dolárov, čo je v prepočte takmer 3 a pol milióna eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia