Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2024, 8:58
Čas čítania 1:01
TASR

Muž sa pod falošným menom dal zaočkovať neuveriteľných 217-krát proti covidu. Pre lekárov má poriadne bizarné vysvetlenie

ZAUJÍMAVOSTI OČKOVANIE SPRÁVY ZO SVETA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pôvodne existovalo podozrenie, že obchodoval s falošnými očkovacími preukazmi, no nebolo voči nemu vznesené žiadne obvinenie.

Nemeckí vedci z Univerzitnej kliniky v Erlangene skúmali 62-ročného muža z Magdeburgu, ktorý tvrdil, že v priebehu posledných 29 mesiacov bol 217-krát zaočkovaný proti vírusu covid-19.

Mal zvýšenú úroveň protilátok

Zistili, že jeho imunitný systém nielenže funguje úplne normálne, ale mal aj zvýšenú úroveň niektorých imunitných buniek a protilátok proti SARS-CoV-2 ako u ľudí, ktorí dostali iba tri očkovacie dávky.


Vedci kontaktovali muža po tom, čo sa o ňom dozvedeli z novín, a spýtali sa ho, či by mohli vykonať testy, aby preskúmali reakciu jeho tela na viacnásobné očkovanie proti covidu-19. Muž tvrdil, že sa tak často – niekedy až trikrát denne – dal ôsmimi druhmi vakcín očkovať z „osobných dôvodov“. Oficiálne potvrdených je však iba 134 očkovaní, píše DPA.


Muž poskytol vzorky krvi a slín. Výskumníci súčasne testovali niekoľko vzoriek jeho zmrazenej krvi z posledných rokov.

moderna, vakcína
Zdroj: TASR/DPA

Zaočkoval sa pod falošným menom a s falošnými očkovacími preukazmi

O muža sa zaujímala aj prokuratúra, pretože väčšinu očkovaní mal absolvovať pod falošným menom a s falošnými očkovacími preukazmi. Pôvodne existovalo podozrenie, že obchodoval s falošnými očkovacími preukazmi, no nebolo voči nemu vznesené žiadne obvinenie.


Vedci upozorňujú, že aj keď je výsledok výskumu zaujímavý, nedajú sa z neho robiť ďalekosiahle závery, pretože ide o extrémny individuálny prípad. Portál swr.de konštatuje, že tento prípad je pre vedu cenný, keďže ako plánovanú štúdiu by ho žiadna etická komisia neschválila.


Odborníci z Erlangenu považujú za dostačujúci doterajší prístup na vytvorenie základnej imunity proti covidu pozostávajúci z troch dávok vakcíny pre dospelých do 59 rokov a posilňovacích dávok pre zraniteľné skupiny obyvateľstva nad 60 rokov.

očkovanie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia