Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2024, 9:30
Čas čítania 5:44
Timotej Gašper

Mohammad z Kuvajtu robí plastického chirurga v Bardejove: O plastiky je na východe záujem, bizarné požiadavky odmietam (Rozhovor)

Mohammad z Kuvajtu robí plastického chirurga v Bardejove: O plastiky je na východe záujem, bizarné požiadavky odmietam (Rozhovor)
Zdroj: NsP sv. Jakuba, n.o., Bardejov
REFRESHER ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Mohammad prišiel na Slovensko ešte v roku 1995, pričom tvrdí, že o našej krajine vtedy nevedel vôbec nič. Dnes vylepšuje ľudí (a prevažne ženy) v Bardejove.

Zahraniční lekári nie sú na Slovensku žiadnou raritou. Integrácia a medzinárodná spolupráca zaistila, že v posledných desiatkach rokov u nás študovalo množstvo ľudí zo zahraničia, ktorí sa po štúdiu nevrátili domov, ale našli si ho tu na Slovensku. Do danej skupiny patrí aj Mohammad Shamsaldeen, lekár z Kuvajtu, ktorý do našej krajiny, konkrétne do Košíc, prišiel takmer pred 30 rokmi.

V rozhovore pre Refresher porozprával o začiatkoch na Slovensku, o práci plastického chirurga, rôznych zákrokoch, ale aj o tom, v akej situácii odmieta potenciálnych pacientov. Neobišli sme ani témy silného trendu estetických úprav, rozdielov medzi Kuvajtom a Slovenskom či rasizmu, s ktorým sa podľa vlastných slov stretáva aj dnes. 

plastický chirurg
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Na rozhovor nás MUDr. Shamsaldeen pozval do svojho prostredia, teda ambulancie plastickej chirurgie v bardejovskej nemocnici. Pred vstupom do budovy sa orientujeme na základe informačných tabúľ, ktoré nás posielajú na 1. poschodie.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Prichádzame s malým predstihom a sadáme si na lavičku pred ambulanciou, kde okrem nás čaká ešte zopár pacientov. Spoza dverí je ihneď počuť slovenský jazyk s netradičným prízvukom, ktorý však dopĺňa na pocit uvoľnená atmosféra s občasným smiechom.

plastický chirurg
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

A nebol to len pocit. Po vstupe do miestnosti nás MUDr. Shamsaldeen milo privíta a usádza na stoličku pri jeho stole, počas čoho už otvorene debatujeme uvoľnene o všetkom, čo nám v tej chvíli napadne.

Ako sa lekár z Kuvajtu vlastne ocitne v Bardejove? 

V Kuvajte sme mali od ministerstva zdravotníctva a vlády možnosť ísť študovať do zahraničia. Naša univerzita mala podpísanú medzinárodnú spoluprácu s množstvom štátov na západe aj na východe. Vybral som si Slovensko a v roku 1995 som nastúpil na štúdium v Košiciach.

Tým, že som strávil štúdium na východnom Slovensku, obľúbil som si ho a aj preto som sa neskôr rozhodol usadiť v Bardejove. Mal som ponuky aj od iných nemocníc, no Bardejov mi pripadal ako skvelá voľba, predsa len nejde o malé, ale ani o prehnane veľké mesto. Takisto vedenie nemocnice bolo veľmi ústretové a milé, takže dohodu sme našli rýchlo.

plastický chirurg
Zdroj: NsP sv. Jakuba, n.o., Bardejov

Ako je na tom zdravotníctvo v Kuvajte?

Čo sa týka peňazí, je tam, samozrejme, vyšší plat. V kuvajtskom zdravotníctve je viac financií, preto tam je iná technika či postupy. Zaujímavé je to tam s personálom. Veľa lekárov sa vráti pracovať do Kuvajtu z rôznych krajín sveta, a tak so sebou prinesú odlišné metódy a postupy.

Odporúčané
Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) 24. apríla 2024, 14:30

Každý chce zároveň dokázať, že práve jeho technika je najlepšia. Štúdium medicíny je sčasti porovnateľné, no má to aj viaceré rozdiely. Študuje sa tam sedem rokov, zatiaľ čo na Slovensku šesť. Zároveň sa tam medik dostane do nemocnice až v piatom ročníku štúdia, tu je to už v treťom. Kuvajtské štúdium medicíny je teda viac o praxi.

Čo je aktuálne najviac trendové v plastickej chirurgii, ktoré zákroky vykonávate najčastejšie? 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 154324 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa doktor z Kuvajtu ocitne v Bardejove.
  • Čo je pravda na tom, že muži v Kuvajte majú veľa manželiek.
  • Aká klientela navštevuje jeho ambulanciu.
  • Ktoré zákroky odmieta vykonávať.
  • Či sa stretáva s rasizmom.
  • Ktoré zákroky vykonáva najčastejšie.
  • Koľko mu trvá najdlhšia operácia.
Domov
Zdieľať
Diskusia