Turisti na internete najviac vychválili tradičné klasiky z Poľska, Česka, zo Slovenska a z Maďarska.
Populárny gastronomický server Taste Atlas zverejnil rebríček stovky najlepších európskych polievok. Na najvyšších priečkach sa umiestnili tradičné verzie, na ktoré Slováci nedajú dopustiť.
V rebríčku vedie stredná Európa
Podľa poradia je jasné, ktorý región Európy je „polievkovým kráľom“. Turisti na internete najviac vychválili tradičné klasiky z Poľska, Česka, zo Slovenska a z Maďarska a stredoeurópske krajiny v prvej desiatke obsadili hneď šesť miest.
Na prvom mieste sa umiestnila tradičná moldavská polievka zeama zo zeleniny, domácich vaječných rezancov a kuracieho vývaru, ktorú portál opisuje ako liek na „opicu“. Druhé miesto obsadil Slovákom dobre známy żurek zo susedného Poľska.
„Je charakteristický svojou výrazne kyslou chuťou, ktorá pochádza z kysnutia alebo kvasenia chleba a ražnej múky. Polievka obsahuje aj mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu ako zemiaky a huby,“ približuje Taste Atlas a v charakteristike nezabúda dodať, že každý región má svoju vlastnú, trošku pozmenenú verziu.
Pochvalu cudzincov si vyslúžila aj lososová polievka lohikeitto z Fínska. Zvyčajne je dochutená kôprom a podáva sa s ražným chlebom natretým maslom alebo plátkami citróna.
Turisti si zamilovali „česnečku“ aj kapustnicu
Štvrtým miestom turisti ocenili všeliek od bratov Čechov. Česnečka (cesnačka) je polievka, ktorú milujú aj Slováci a je súčasťou aj našej tradičnej kuchyne. Pomyselnou bodkou k dokonalosti cesnakovej polievky sú chrumkavé krutóny a nastrúhaný syr, no v niektorých reštauráciách ju s obľubou servírujú aj v bochníku chleba.
Výrazná chuť slovenskej kapustnice našu kuchyňu vyniesla až na úctyhodné piate miesto. Portál našu polievku opisuje ako „výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou pochádzajúcou z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a zo sušených húb“. Základom dobrej kapustnice je kyslá kapusta a chutná klobása.
Do top desiatky sa zmestil aj maďarský guláš a poľský rosół, ktorý v podstate predstavuje tradičný mäsový vývar s rezancami a so zeleninou. Najčastejšie sa pripravuje z kuracieho, ale aj hovädzieho, teľacieho alebo morčacieho mäsa.
-
Zeama (Moldavsko)
-
Żurek (Poľsko)
-
Lososová polievka – lohikeitto (Fínsko)
-
Česnečka (Česká republika)
-
Kapustnica (Slovensko)
-
Kalakeitto (Fínsko)
-
Ciorba Radauteana (Rumunsko)
-
Guláš (Maďarsko)
-
Rosół (Poľsko)
-
Húsleves (Maďarsko)