Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. februára 2024, 9:17
Čas čítania 1:19
Radka Klučárová

Toto sú najlepšie polievky podľa turistov. Vianočná klasika Slovákov sa v rebríčku dostala až na vrchol

GASTRO GASTROPRIEMYSEL POLIEVKY SPRÁVY Z DOMOVA SPRÁVY ZO SVETA TURISTI O SLOVENSKU
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Turisti na internete najviac vychválili tradičné klasiky z Poľska, Česka, zo Slovenska a z Maďarska.

Populárny gastronomický server Taste Atlas zverejnil rebríček stovky najlepších európskych polievok. Na najvyšších priečkach sa umiestnili tradičné verzie, na ktoré Slováci nedajú dopustiť.

V rebríčku vedie stredná Európa

Podľa poradia je jasné, ktorý región Európy je „polievkovým kráľom“. Turisti na internete najviac vychválili tradičné klasiky z Poľska, Česka, zo Slovenska a z Maďarska a stredoeurópske krajiny v prvej desiatke obsadili hneď šesť miest. 

Na prvom mieste sa umiestnila tradičná moldavská polievka zeama zo zeleniny, domácich vaječných rezancov a kuracieho vývaru, ktorú portál opisuje ako liek na „opicu“. Druhé miesto obsadil Slovákom dobre známy żurek zo susedného Poľska.

„Je charakteristický svojou výrazne kyslou chuťou, ktorá pochádza z kysnutia alebo kvasenia chleba a ražnej múky. Polievka obsahuje aj mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu ako zemiaky a huby,“ približuje Taste Atlas a v charakteristike nezabúda dodať, že každý región má svoju vlastnú, trošku pozmenenú verziu. 

Odporúčané
Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok 1. mája 2024, 12:30

Pochvalu cudzincov si vyslúžila aj lososová polievka lohikeitto z Fínska. Zvyčajne je dochutená kôprom a podáva sa s ražným chlebom natretým maslom alebo plátkami citróna.

Turisti si zamilovali „česnečku“ aj kapustnicu

Štvrtým miestom turisti ocenili všeliek od bratov Čechov. Česnečka (cesnačka) je polievka, ktorú milujú aj Slováci a je súčasťou aj našej tradičnej kuchyne. Pomyselnou bodkou k dokonalosti cesnakovej polievky sú chrumkavé krutóny a nastrúhaný syr, no v niektorých reštauráciách ju s obľubou servírujú aj v bochníku chleba. 

Česnečka
Zdroj: Flickr/Kirk K/volně k užití

Výrazná chuť slovenskej kapustnice našu kuchyňu vyniesla až na úctyhodné piate miesto. Portál našu polievku opisuje ako „výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou pochádzajúcou z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a zo sušených húb“. Základom dobrej kapustnice je kyslá kapusta a chutná klobása. 

Kapustnica.
Kapustnica. Zdroj: TASR/František Iván

Do top desiatky sa zmestil aj maďarský guláš a poľský rosół, ktorý v podstate predstavuje tradičný mäsový vývar s rezancami a so zeleninou. Najčastejšie sa pripravuje z kuracieho, ale aj hovädzieho, teľacieho alebo morčacieho mäsa.

Top 10 európskych polievok
  1. Zeama (Moldavsko)
  2. Żurek (Poľsko)
  3. Lososová polievka – lohikeitto (Fínsko)
  4. Česnečka (Česká republika)
  5. Kapustnica (Slovensko)
  6. Kalakeitto (Fínsko)
  7. Ciorba Radauteana (Rumunsko)
  8. Guláš (Maďarsko)
  9. Rosół (Poľsko)
  10. Húsleves (Maďarsko)
Domov
Zdieľať
Diskusia