Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
8. februára 2024 o 9:17
Čas čítania 1:19
Radka Klučárová

Toto sú najlepšie polievky podľa turistov. Vianočná klasika Slovákov sa v rebríčku dostala až na vrchol

GASTRO GASTROPRIEMYSEL POLIEVKY SPRÁVY Z DOMOVA SPRÁVY ZO SVETA TURISTI O SLOVENSKU
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Turisti na internete najviac vychválili tradičné klasiky z Poľska, Česka, zo Slovenska a z Maďarska.

Populárny gastronomický server Taste Atlas zverejnil rebríček stovky najlepších európskych polievok. Na najvyšších priečkach sa umiestnili tradičné verzie, na ktoré Slováci nedajú dopustiť.

V rebríčku vedie stredná Európa

Podľa poradia je jasné, ktorý región Európy je „polievkovým kráľom“. Turisti na internete najviac vychválili tradičné klasiky z Poľska, Česka, zo Slovenska a z Maďarska a stredoeurópske krajiny v prvej desiatke obsadili hneď šesť miest. 

Na prvom mieste sa umiestnila tradičná moldavská polievka zeama zo zeleniny, domácich vaječných rezancov a kuracieho vývaru, ktorú portál opisuje ako liek na „opicu“. Druhé miesto obsadil Slovákom dobre známy żurek zo susedného Poľska.

„Je charakteristický svojou výrazne kyslou chuťou, ktorá pochádza z kysnutia alebo kvasenia chleba a ražnej múky. Polievka obsahuje aj mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu ako zemiaky a huby,“ približuje Taste Atlas a v charakteristike nezabúda dodať, že každý región má svoju vlastnú, trošku pozmenenú verziu. 

Odporúčané
Odmietnutie podania ruky zažila aj Radičová. Bývalá premiérka reaguje na študenta, ktorý nepodal ruku Pellegrinimu Odmietnutie podania ruky zažila aj Radičová. Bývalá premiérka reaguje na študenta, ktorý nepodal ruku Pellegrinimu 16. januára 2025 o 13:18

Pochvalu cudzincov si vyslúžila aj lososová polievka lohikeitto z Fínska. Zvyčajne je dochutená kôprom a podáva sa s ražným chlebom natretým maslom alebo plátkami citróna.

Turisti si zamilovali „česnečku“ aj kapustnicu

Štvrtým miestom turisti ocenili všeliek od bratov Čechov. Česnečka (cesnačka) je polievka, ktorú milujú aj Slováci a je súčasťou aj našej tradičnej kuchyne. Pomyselnou bodkou k dokonalosti cesnakovej polievky sú chrumkavé krutóny a nastrúhaný syr, no v niektorých reštauráciách ju s obľubou servírujú aj v bochníku chleba. 

Česnečka
Zdroj: Flickr/Kirk K/volně k užití

Výrazná chuť slovenskej kapustnice našu kuchyňu vyniesla až na úctyhodné piate miesto. Portál našu polievku opisuje ako „výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou pochádzajúcou z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a zo sušených húb“. Základom dobrej kapustnice je kyslá kapusta a chutná klobása. 

Kapustnica.
Kapustnica. Zdroj: TASR/František Iván

Do top desiatky sa zmestil aj maďarský guláš a poľský rosół, ktorý v podstate predstavuje tradičný mäsový vývar s rezancami a so zeleninou. Najčastejšie sa pripravuje z kuracieho, ale aj hovädzieho, teľacieho alebo morčacieho mäsa.

Top 10 európskych polievok
  1. Zeama (Moldavsko)
  2. Żurek (Poľsko)
  3. Lososová polievka – lohikeitto (Fínsko)
  4. Česnečka (Česká republika)
  5. Kapustnica (Slovensko)
  6. Kalakeitto (Fínsko)
  7. Ciorba Radauteana (Rumunsko)
  8. Guláš (Maďarsko)
  9. Rosół (Poľsko)
  10. Húsleves (Maďarsko)
Domov
Zdieľať
Diskusia