3. miesto: České pivo
České pivo je veľmi všeobecný pojem, ktorý zahŕňa pivá s chráneným zemepisným označením (CHZO). Tie sa varia v celej Českej republike. Toto označenie používa približne 14 pivovarov pre 80 značiek piva. „České pivo vo väčšine prípadov obsahuje zvyškový (neskvasený) extrakt, ktorý je jedným z typických vlastností českého piva. Ďalšími znakmi sú intenzívnejšia farba, vyššia horkosť a vyššia hodnota pH v porovnaní so zahraničnými pivami,“ píše sa na webovej stránke BeerResearch.
Hodnotenie: 4,4 z 5
2. miesto: Lambik
Tradičný belgický pivný štýl má korene v Bruseli a regióne Pajottenland. Základom je najmenej 30 % pšenice a mladiny, ktorá je vždy spontánne kvasená miestnymi a prirodzene sa vyskytujúcimi divokými kvasinkami. Vďaka rôznym miestnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vzhľadom na divokú povahu lambiku sa mnoho várok niekedy mieša, čo je štýl známy ako gueze, aby sa vytvorila chutnejšia verzia.
Hodnotenie: 4,3 z 5