Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti Skeeneffect.
25. januára 2024, 9:30
Čas čítania 4:05
Sponzorovaný obsah

Toto sú najčastejšie mýty o akné. Odborníčka vysvetľuje, prečo vzniká a ako ho liečiť

ZDRAVIE AKNÉ KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU
Uložiť Uložené

V záplave informácií týkajúcich sa starostlivosti o pleť je akné jednou z často diskutovaných tém. Medzi množstvom rôznych názorov, tipov a trikov si však mnohé informácie protirečia.

Vyrážky, čierne bodky a bolestivé zápaly už potrápili mnoho mladých, ale aj starších ľudí. Ako tento problém vzniká, ako ho správne liečiť a dá sa mu nejako predísť? Aj to ti vysvetlí MUDr. Katarína Glombová, ktorá v súčasnosti pôsobí na Prvej chirurgickej klinike Fakultnej nemocnice u svätej Anny. Dlhodobo sa venuje oblasti starostlivosti o pleť a celkového zdravia pleti.

Akné sa podľa Kataríny Glombovej tvorí predovšetkým v období, keď dochádza k intenzívnejšej produkcii hormónov. Pod ich vplyvom sa mazové žľazy zväčšujú a začínajú produkovať zvýšené množstvo mazu.

„Súčasne sa objavuje abnormálne rohovatenie vo vývodoch mazovovlasových folikulov a vytvára sa tak rohovinová zátka – komedon (uhor). Táto zátka obmedzuje vylučovanie mazu na povrch kože, maz sa hromadí v mazovovlasovom vačku a svojím tlakom pôsobí ako cudzie teleso, ktoré provokuje vznik zápalovej reakcie okolitej kože,“ vysvetľuje Katarína Glombová.

Na vzniku zápalu sa spolupodieľajú aj voľné mastné kyseliny a baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú na pokožke. Na povrchu pleti potom vznikajú pupienky, tzv. pustuly. V hlbších vrstvách pokožky sa môžu objaviť aj tvrdé a bolestivé lézie – noduly a cysty. Tento typ môžeš poznať ako zápalové akné.

akné, vyrážka
Zdroj: Pixabax / Kjerstin_Michaela

„Medzi najvýznamnejší faktor vzniku hormonálneho akné patria androgény. Ich produkcia sa vo zvýšenej miere spúšťa v období puberty. Hoci patria medzi mužské pohlavné hormóny, v menšom množstve sa tvoria aj vo vaječníkoch u žien. Nerovnováha pohlavných hormónov má za následok zvýšenú produkciu kožného mazu, v dôsledku čoho sa mazové žľazy ľahšie upchávajú a dochádza k vzniku komedonov,“ špecifikuje Katarína Glombová príčiny vzniku akné.

Na jeho vzniku sa však môže podieľať aj dedičnosť, strava, stres, nedostatok spánku alebo lieky, ktoré môžu prispieť k tvorbe akné ako svojmu vedľajšiemu účinku.

Katarína Glombová dodáva, že na stav pleti má významný vplyv aj tzv. kožný mikrobióm. Ten je tvorený dvoma druhmi baktérií – rezidentnými a tranzientnými. Je dôležité, aby boli v rovnováhe, pretože inak sa môžu objaviť kožné problémy.

„Keď prevládajú tranzientné baktérie, môže vzniknúť akné. Kožný mikrobióm udržíš v rovnováhe vďaka pravidelnému čisteniu, používaniu jemných čistiacich prostriedkov na tvár a vyhýbaniu sa škodlivým faktorom.“

3 najčastejšie mýty o akné

Mnoho ľudí sa domnieva, že akné je prejavom nedôslednej starostlivosti o pleť alebo, laicky povedané, prejavom „špinavej pokožky“. To však nemusí byť vôbec pravda. Vznik akné môže mať viacero príčin. Hoci je to problém, ktorý sa viaže skôr s obdobím puberty, u niektorých osôb môže pretrvávať celý život.

žena, pleť, zdravie, kozmetika,
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Ľudia sa tiež domnievajú, že pravidelné opaľovanie môže redukovať akné. Aj toto je podľa odborníčky mýtus. „Slnečné žiarenie môže dočasne zlepšiť vzhľad akné v dôsledku jeho vysušujúceho účinku, ale z dlhodobého hľadiska môže akné zhoršiť a zvýšiť riziko poškodenia pokožky. Určite je vhodnejšie pleť ochrániť opaľovacím krémom,“ vyvracia tento mýtus Katarína Glombová.

Je pravda, že akné sa môže prenášať dotykom alebo spoločným použitím predmetov, ako sú uteráky alebo mejkapové štetce? Odborníčka vysvetľuje, že akné nie je nákazlivý stav a zvyčajne sa nemôže šíriť z človeka na človeka priamym kontaktom alebo spoločným používaním predmetov, ako sú uteráky alebo štetce na mejkap.

„Akné je primárne spôsobené kombináciou faktorov, ako je nadmerná produkcia mazu, upchaté póry, baktérie a zápal. Nie je spôsobená vírusom alebo baktériou, ktorá sa môže prenášať medzi jednotlivcami,“ vyvracia Katarína Glombová ďalší častý mýtus o vzniku akné.

Dodáva však, že hoci samotné akné nie je nákazlivé, spoločné používanie predmetov, ako sú uteráky, obliečky na vankúše alebo štetce na mejkap, môže viesť ku krížovej kontaminácii. Ak máš sklony k vzniku akné alebo citlivú pokožku, odborníčka ti odporúča vyhnúť sa spoločným predmetom, ktoré prichádzajú do kontaktu s tvárou, a pravidelne čistiť osobné veci.

Pozor na to, čo ješ

Aj strava a životný štýl môžu u niektorých jedincov ovplyvniť výskyt akné. Napríklad potraviny s vysokým glykemickým indexom, ako sú sladkosti, biely chlieb a spracované cereálie, môžu prispievať k vzniku akné ovplyvňovaním hladiny inzulínu. Niektoré štúdie naznačujú možnú súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov (najmä odstredeného mlieka) a akné.

fastfood
Zdroj: Pexels/ Pixabay

Hormóny prítomné v mlieku môžu prispieť k rozvoju akné. Hoci dôkazy nie sú presvedčivé, niektorí jedinci môžu zistiť, že strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a transtukov, ako sú vyprážané jedlá, zhoršuje ich akné. Súvislosť medzi konzumáciou čokolády a akné stále nie je vedecky dokázaná, hoci u mnohých ľudí sa jeho výskyt po konzumácii čokolády prudko zvýši.

Ako sa starať o pleť so sklonom k akné

Správna starostlivosť o pleť vrátane pravidelného čistenia a používania prípravkov na boj proti akné spolu s úpravou životného štýlu môže pomôcť zvládnuť akné a zabrániť jeho vzniku. Ideálnou kombináciou je používanie krému spolu s výživovým doplnkom z radu Skeeneffect Young Age girls/boys.

Tento rad obsahuje patentované zložky s obsahom prírodných olejov, peptidov a zinku, ktoré zmierňujú zápalové procesy na pokožke, upravujú prirodzenú kožnú bariéru a redukujú nadmernú tvorbu kožného mazu.

Účinná rutina starostlivosti by mala zahŕňať pravidelné čistenie pleti od nahromadeného mazu. Siahni po jemnom čistiacom prostriedku bez vône určenom na citlivú alebo aknóznu pleť. Mal byť mať označenie nekomedogénny a bez oleja. Tvár stačí čistiť dvakrát denne – ráno a večer. Nadmerné umývanie totiž môže zbaviť pokožku ochrannej mastnej vrstvy, čo môže paradoxne stimulovať zvýšenú produkciu kožného mazu.

skin care, kosmetika, péče o pleť
Zdroj: Pexels/Ron Lach

Na aplikáciu čistiaceho prostriedku používaj končeky prstov alebo mäkkú handričku. Vyhni sa abrazívnym peelingom, lufám alebo čistiacim kefám, pretože môžu podráždiť pokožku a zhoršiť akné. Tvár si následne osuš čistým mäkkým uterákom.

Po vyčistení aplikuj lokálnu liečbu akné a následne použi hydratačný krém Skeeneffect Young Age, ktorý je ideálny na starostlivosť o aknóznu pleť. Ráno uži 2 kapsuly výživového doplnku, ktoré sú súčasťou správnej starostlivosti o pokožku. Pravidelná hydratácia aj v prípade mastnej pleti pomáha udržiavať prirodzenú kožnú bariéru.

O vhodnej liečbe sa vždy poraď s dermatológom.

Sú rôzne možnosti liečby akné, od voľnopredajných produktov, liekov na predpis až po kozmetické procedúry. Výber liečby závisí od závažnosti akné a individuálnych faktorov.

Účinnosť týchto liečebných postupov sa medzi jednotlivcami líši a na dosiahnutie optimálnych výsledkov je často potrebný kombinovaný prístup. Dermatológ môže poskytnúť individuálny liečebný plán na základe typu a závažnosti akné, ako aj individuálnych faktorov.

Ak nechceš riskovať zhoršenie prejavov, je vhodné siahnuť po holistickom komplexe krému a výživového doplnku Skeeneffect Young Age girls/boys. Okrem prírodných extraktov z ovocia a mikrorias obsahuje patentovanú zložku Zinnerine. Jeho účinky sú podobné ako pri použití retinoidov, no nemajú taký dráždivý efekt na pokožku, naopak, podporujú obnovu kožnej bariéry a navyše pôsobí antimikrobiálne.

Domov
Zdieľať
Diskusia