Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. januára 2024, 8:53
Čas čítania 0:44
TASR

Leteckých nehôd ubúda: vlani pri nich zahynulo len 80 osôb. Letel pritom každý druhý človek na svete

ZAUJÍMAVOSTI LETECKÉ NEHODY LIETADLO NEHODY A ÚMRTIA
Uložiť Uložené

Letecká doprava je stále jednou z najbezpečnejších možností cestovania.

Pri nehodách dopravných lietadiel prišlo v roku 2023 na celom svete o život iba 80 ľudí vrátane ôsmich členov posádky, oznámil v utorok Spolkový zväz nemeckého leteckého priemyslu (BDL). Ide o druhý najnižší počet od roku 1970, informuje agentúra DPA.

BDL uviedol, že do štatistiky sú započítané lietadlá s kapacitou najmenej 14 miest na sedenie. DPA v súvislosti s obeťami nehôd konštatuje, že ide o pôsobivý údaj aj vzhľadom na to, že podľa Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo v roku 2023 využilo leteckú dopravu 4,6 miliardy ľudí. To je 14-krát viac v porovnaní s rokom 1970, tento spôsob dopravy sa teda stal oveľa bezpečnejším. Ešte v 90. rokoch 20. storočia každoročne zomrelo pri leteckých nehodách viac ako 1000 ľudí.

Odporúčané
Príbeh ako z filmu Sám doma: malý chlapec nasadol do nesprávneho lietadla a odletel stovky kilometrov ďaleko od rodiny Príbeh ako z filmu Sám doma: malý chlapec nasadol do nesprávneho lietadla a odletel stovky kilometrov ďaleko od rodiny 25. decembra 2023, 16:33

BDL spresnil, že analyzované dáta sa týkali len dopravných lietadiel, keďže údaje o nehodách menších strojov neboli pôvodne k dispozícii. Nehody vojenských lietadiel tiež neboli zaznamenané.

DPA dodáva, že v rámci nákladnej leteckej dopravy sa v roku 2023 nestala nehoda so smrteľnými následkami. Najtragickejšou bola havária lietadla ATR 72 aerolínii Yeti Airlines v Nepále, pri ktorej v januári 2023 zahynulo všetkých 72 ľudí na palube vrátane štyroch členov posádky.

Domov
Zdieľať
Diskusia