Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti BILLA.
19. decembra 2023, 10:00
Čas čítania 2:53
Sponzorovaný obsah

Vieš, či patria rajčiny do chladničky a ktoré éčka nie sú škodlivé? Takmer polovica Slovákov to nevie, ukázal prieskum

Vieš, či patria rajčiny do chladničky a ktoré éčka nie sú škodlivé? Takmer polovica Slovákov to nevie, ukázal prieskum
Zdroj: Freepik / freepik
GASTRO POTRAVINY SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Výsledky tohto prieskumu ťa prekvapia.

Veľká časť Slovákov sa pri nákupe potravín nerozhoduje na základe ich zloženia, ale obalu, ukázal prieskum BILLA. Čerstvosť, zloženie a chuť, ale aj krajina pôvodu či aróma – to sú najčastejšie odpovede ľudí na otázku, aké faktory ovplyvňujú kvalitu potravín. 

Ako zistil prieskum BILLA venovaný kvalite potravín, vedomosťami o tejto téme práve nevynikáme. Napríklad o „éčkach“, teda o prídavných látkach v potravinách, nemáme ani šajnu. „Až tretina Slovákov si myslí, že všetky prídavné látky v potravinách sú zdraviu nebezpečné. Iba necelá pätina vie určiť konkrétne ,éčka‘ v produktoch a ich účinky na ľudský organizmus,“ povedal Marek Kravjar, špecialista komunikácie spoločnosti BILLA.

A čo také „éčka“ E330 a E300? Málokto vie, že ide o obyčajnú kyselinu citrónovú a kyselinu askorbovú – v prieskume ich nespoznalo až 88 % respondentov. Štyria ľudia z 10 ich dokonca považujú za zdraviu škodlivé.

Éčka, ktoré patria medzi vitamíny či prírodné farbivá, teda škodlivé nie sú. Keď v zložení uvidíš E100 (kurkumín), E101 (riboflavín), E150 (karamel), E160 (betakarotény) či E300 až E304 (prírodné antioxidanty, vitamín C), báť sa nemusíš. „Neškodlivé“ éčka zvýrazňujú farbu či chuť potravín, predlžujú ich trvanlivosť, predchádzajú oxidácii či zmene farby.

Pozor si však daj na syntetické farbivá (napríklad E102, E104 či E110 ), benzoany (E210 – E213), siričitany (E220 – E228) aj dusičnany (E249 – E252). Tie môžu spôsobovať bolesti žalúdka, hlavy, ale aj alergické reakcie či ďalšie závažné nežiaduce účinky.

Zhruba každý piaty opýtaný v prieskume BILLA nepozná rozdiel medzi dátumom spotreby potravín a dátumom ich minimálnej trvanlivosti. Ohľadom mrazených potravín sme na tom, našťastie, lepšie – väčšina z nás opätovne nezamrazuje už raz rozmrazené potraviny.

jedlo, nákup, potraviny
Zdroj: Freepik

Takmer polovica ľudí však netuší, ako dlho môže mať potraviny v chladničke a mrazničke, aby nestratili na kvalite. Ako to teda je?

„V chladničke nemusia byť uložené zemiaky, batáty, banány, citrusy, jablká či hrušky, ale ani paradajky, cibuľa a cesnak. Určite tam neskladujme chlieb a pečivo, pretože by sa pokazili ešte skôr ako pri izbovej teplote. Pečivo môžeme zamraziť a následne ho pripraviť opečením, toastovaním či hriankovaním,“ vysvetlil lekár a odborník na výživu Boris Bajer.

Ak dáš paradajky do chladničky, zabrániš im v dozrievaní, takže po niekoľkých dňoch získajú nepríjemnú múčnu chuť. To isté platí o avokáde, ktoré netreba skladovať v prílišnom chlade. Chlad nesvedčí ani cesnaku či cibuli, ktoré v chladničke začnú skôr plesnivieť.

Zemiaky je vhodné skladovať v tme a v chlade, nie však v chladničke. V prílišnom chlade sa totiž škrob zo zemiakov rýchlo premení na sacharidy, ktoré sa rýchlejšie kazia. Väčšine ľudí zbytočne zaberá miesto v chladničke aj kečup či horčica. Tieto dochucovadlá však pokojne odlož do kuchynskej skrinky. Vďaka vysokému obsahu octu vydržia dlho aj pri izbovej teplote.

Kvalita od slovenských výrobcov

Ak si chceš domov priniesť kvalitné potraviny, musíš sa najskôr vydať na nákup do obchodu, ktorý takýto tovar ponúka. Pre spoločnosť BILLA je kvalita potravín veľmi dôležitá. Produkty v jej sortimente pochádzajú len od overených dodávateľov, ktorí musia splnia spĺňať prísne kritériá kvality – od pestovania ovocia a zeleniny cez chov zvierat až po výrobu pečiva a mliečnych výrobkov.

zisti viac

Významnú časť dodávateľov tvoria lokálni producenti, vďaka ktorým sa na náš stôl dostávajú obľúbené slovenské dobroty. Garanciou kvality sú aj viaceré certifikáty, ktoré potraviny z BILLY nesú – napríklad MSC či ASC o zodpovednom rybolove, UTZ Certified o udržateľnom pestovaní kakaa či kávy alebo certifikáty FSC a PEFC o ekologickom pestovaní a ťažbe dreva. Nemalá časť výrobkov v BILLE je určená aj pre vegetariánov a vegánov, čím spoločnosť trefne reaguje na zmeny v našom životnom štýle.

Okrem toho, že je sortiment BILLY založený na kvalitných potravinách, zákazníkom ochotne vysvetľuje, aké vlastnosti majú prvotriedne produkty a ako ich bez problémov spoznať už v regáloch.

„Naši zákazníci si zaslúžia len to najlepšie. Prostredníctvom rôznych kanálov ich učíme, čo si pri nákupe potravín majú všímať. Pripravujeme pre nich tipy na zdravé a chutné recepty a tiež ich inšpirujeme, aby sa stravovali zdravšie a varili si doma. V BILLE sa v kvalite vyznáme a snažíme sa o to, aby si zákazníci z našich predajní odnášali domov bezchybné produkty,“ uviedla Albena Georgieva, COO spoločnosti BILLA.

V novej komunikačnej kampani, ktorou BILLA potvrdzuje, že je nespochybniteľným lídrom v kvalite, spolupracuje s odborníkmi z rôznych oblastí. Chutné recepty pripravuje so známymi šéfkuchármi Jaroslavom Žídekom a Andreom Enom, s výberom kvalitného vínka zas poradí vďaka someliérke Beáte Vlnkovej. Zdravému menu sa BILLA venuje v spolupráci s odborníčkou na výživu Nikoletou Šimonovou, ako aj so spomínaným lekárom Borisom Bajerom.

Domov
Zdieľať
Diskusia