Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2023, 17:23
Čas čítania 1:04
Karolína Uličná

Na Slovensku budeme môcť opäť pozorovať polárnu žiaru. V decembri si vychutnáš aj sprchu padajúcich hviezd

ZAUJÍMAVOSTI ASTRONOMICKÉ ÚKAZY POLÁRNA ŽIARA VESMÍR
Uložiť Uložené

V blízkom čase nás čakajú viaceré nebeské úkazy.

Cez víkend sa na našom území opäť objavila polárna žiara. Uvidieť ju budeš môcť aj v najbližších mesiacoch. Astrofotograf odhaduje, že by v priebehu budúceho roka mohla byť ešte dva-tri razy viditeľná voľným okom. „Keďže sa Slnko blíži k vrcholu svojho jedenásťročného cyklu, polárnu žiaru očakávam prakticky stále,“ uviedol pre tvnoviny.sk fotograf Peter Horálek.

Prečo polárna žiara vzniká?

Polárna žiara vzniká v dôsledku uvoľňovania sa magnetického poľa vo forme fotoerupcií obsahujúcich obrovské množstvo nabitých častíc. Pri stretnutí so zemským vzduchom potom spôsobuje polárne žiary. „Približne každých jedenásť rokov je Slnko takto búrlivé a polárnych žiar je oveľa viac ako v čase minimálnej slnečnej aktivity. Slnko dosiahne svoje maximum v priebehu nasledujúceho roka,“ uviedol fotograf.

Polárna žiara na Slovensku však nie je nejaká novinka. Aj pred desiatkami rokov boli u nás v dôsledku vysokej slnečnej aktivity polárne žiary viditeľné. Nemali sme však dostatočne rýchle siete a neboli sme vopred informovaní. 

polárna žiara na Slovensku nočná obloha
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Čakajú nás aj ďalšie nebeské úkazy

Do konca decembra si môžeš vychutnať aj pohľad na padajúci meteorický roj Geminíd či astronomický úkaz tzv. hviezdokopy s názvom Plejády. Plejády tvoria hviezdokopu v blízkosti súhvezdia Býk (vpravo dole od Mesiaca). Pozorovať ju môžeš aj voľným okom.

nebo hviezdy meteorický roj nebeský úkaz
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Ďalším zaujímavým úkazom bol pondelkový posledný spln pred zimným slnovratom, ktorý sa nazýva podľa starého farmárskeho almanachu „bobrí“, informuje iMeteo.sk. Je to preto, že v tomto časovom období sa bobry vo veľkom začínajú ukrývať pred blížiacou sa zimou.

Odporúčané
Nikola nechala prácu hovorkyne a odišla do Fínska robiť barmanku: Na ulici ma obiehajú ľudia na lyžiach, Fíni vás vôbec neriešia Nikola nechala prácu hovorkyne a odišla do Fínska robiť barmanku: Na ulici ma obiehajú ľudia na lyžiach, Fíni vás vôbec neriešia 12. februára 2024, 12:30

Iné, menej známe názvy symbolizujú nástup chladného počasia alebo zvierat, ktoré sa pripravujú na zimu – mrznúci mesiac, mesiac sihov či mesiac jelenej ruje. Po novembrovom splne bude nasledovať decembrový spln, ktorý je podľa almanachu známy ako „studený“ mesiac.

Domov
Zdieľať
Diskusia