Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 4:29
Tímea Krauszová

Je správne ho ghostnúť alebo sa rozísť cez chat? Odborníčka radí, ako sa čo najjednoduchšie rozísť

Je správne ho ghostnúť alebo sa rozísť cez chat? Odborníčka radí, ako sa čo najjednoduchšie rozísť
Zdroj: Pexels/@mikoto
ZAUJÍMAVOSTI O VZŤAHOCH A LÁSKE RANDENIE V 21. STOROČÍ VZŤAHY
Uložiť Uložené

Refresher zisťoval, ako sa rozísť bez toho, aby bol človek za úplného hulváta. Prinášame rady expertky na najhladší možný spôsob ukončenia vzťahu.

Matchli ste sa, zišli ste sa a chvíľu to bolo fajn. Alebo ste sa zoznámili cez kamošov a spočiatku vám to naozaj klapalo. No teraz to už „nefeeluješ“, máš pocit, že sa chceš posunúť ďalej, alebo jednoducho už s danou osobou randiť nechceš. Ako to urobíš bez toho, aby si druhá strana neodniesla balíček traumy na cestu?

Randenie v digitálnej dobe nám umožňuje byť s človekom v kontakte hoci aj 24/7. Jedným kliknutím si ho však vieme zo života kompletne odstrániť, neostane po nich ani stopy (až na tie na srdci). Možnosť vyhnúť sa konfrontácii, ghostnúť, zablokovať, prípadne totálne ochladnúť a počkať si, kým to druhá strana pochopí a rozíde sa za nás, znie lákavo. Ale zadarmo to nebude. Ak si už zrelý človek, po týchto skratkách nesiahneš.

Rozchádzať by sme sa totiž mali stručne, výstižne a s citom, hovorí psychologička Ema Sikora z inštitútu Moderní láska. Určite sa to ľahšie hovorí, než robí. Preto sme sa expertky na vzťahy a na ich ukončovanie opýtali, ako to urobiť tak, aby sme za sebou zanechali čo najmenšiu škodu.

Píšeme o zaľúbení, rozchodoch a ťažkých rozhodnutiach, o vzťahoch a láske spolu s odborníkmi a odborníčkami, ktorí nám pomáhajú porozumieť tomu, ako ľudia vzťahy prežívajú. Viac podobných článkov môžeme robiť len s tvojou podporou, pridaj sa do klubu Refresher+ a podpor našu prácu. 

Odporúčané
Nemôžem si pomôcť, milujem tú druhú. Ako prežiť rozchod, keď ani nevieš, čo sa pokazilo? Nemôžem si pomôcť, milujem tú druhú. Ako prežiť rozchod, keď ani nevieš, čo sa pokazilo? 26. septembra 2021, 12:30

Najhorší spôsob rozchodu? Ghosting

Ak náhodou nevieš, ghosting znamená totálne odrezanie sa od druhej osoby. Nedvihneš telefón, neodpíšeš, v ideálnom ghostingu rovno zablokuješ. Podľa psychologičky Emy Sikora je táto stratégia efektívna v tom, že rozchod ňou dosiahneš. Otázka však znie, za akú cenu.

„Človeku, ktorý ghostuje, zostáva v živote niečo nedokončené, čo ho môže ešte v budúcnosti dohnať. Nehovoriac o tom, čo ghosting spôsobí druhej strane. Namiesto rozchodu, ktorý bude ako čistá rezná rana, vám po ghostingu zostane niečo ako mokvajúca rana, ktorá sa veľmi ťažko zahojí.“ Ghosting ti možno pripadá ako skratka, ale druhej strane spôsobíš veľkú bolesť. Nielenže nevie, že došlo k rozchodu, ale nepozná ani dôvod.

Ghosting bolí: človek nevie, čo sa stalo a prečo sa to stalo, a ani nemá možnosť sa to už opýtať. Ak sa chceš rozísť citlivo, tak určite nie ghostovaním.
Ghosting bolí: človek nevie, čo sa stalo a prečo sa to stalo, a ani nemá možnosť sa to už opýtať. Ak sa chceš rozísť citlivo, tak určite nie ghostovaním. Zdroj: Pexels/@mikoto
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 148018 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ghosting ubližuje.
  • Prečo podľa psychologičky nezaberie, ak vo vzťahu ochladneš a budeš dúfať, že druhá strana sa rozíde za teba.
  • Ako a kde by mal prebehnúť rozchod.
  • Na čo nesmieme pri rozchode zabudnúť.
  • Či je vhodné urobiť to cez SMS-ky.
Domov
Zdieľať
Diskusia