Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. októbra 2023, 14:30
Čas čítania 4:22
Ema Stanovská

Čo sa deje s tvojím telom, keď spadneš do ľadovej vody? Telo zažije podobný šok ako po zrážke s autobusom

Čo sa deje s tvojím telom, keď spadneš do ľadovej vody? Telo zažije podobný šok ako po zrážke s autobusom
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Po páde do studenej vody máš jednu minútu na získanie kontroly nad dýchaním, menej ako 10 minút na sebazáchranu a 1 hodinu, kým upadneš do bezvedomia.

To, ako asi vyzerá smrť v ľadovej vode, znázorňuje – viac či menej hodnoverne – scéna z Titanicu. Obaja sa ocitnú v ľadovom oceáne s teplotou asi –2 °C. Rose vylezie na odtrhnuté drevené dvere, zatiaľ čo Jack ostáva (z dosiaľ nepochopených dôvodov) vo vode. Spoločne mrznú a trasú sa od zimy, až kým Jack napokon postupne a elegantne umrie na podchladenie a stráca sa pod morskou hladinou. 

Na to, aby si ti stalo niečo podobné, sa vôbec nemusíš ocitnúť v takej studenej vode. Náhly pád do vody ťa môže stáť život aj pri relatívne vysokej teplote 15 °C. Okrem toho príjemné počasie môže vytvárať zdanie, že sú vhodné podmienky na kúpanie, opak však môže byť pravdou. Niektoré vodné toky ostávajú aj počas horúčav studené.

Ak náhle a nečakane skočíš alebo spadneš do ľadovej vody, tvoje telo zažije podobný šok ako pri zrážke s autobusom alebo zasiahnutí bleskom, tvrdia odborníci z amerického Národného centra pre bezpečnosť v studenej vode. Po fáze šoku, počas ktorej musia tvoje pľúca a srdce vyvinúť nadľudské úsilie, nastáva skutočný boj o prežitie – a to aj vtedy, ak si hoci len dva metre od pevniny.

Titanic, Leonardo DiCaprio, Kate Winslet
Zdroj: 20th Century Studios

V rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... ti prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela – tému nezabudni sledovať a každý týždeň dostaneš upozornenie na nový článok. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Reakcie tela na náhle ponorenie do studenej vody odborníci rozdeľujú do troch alebo štyroch etáp – fáza šoku (prvé 2 až 3 minúty), fáza fyzickej nespôsobilosti (3 až 5 minút a viac), fáza podchladenia (po 30 minútach) a fáza kolapsu po záchrane.

Panike sa nevyhneš

Prvá fáza trochu pripomína záchvat paniky, ktorý zažívajú ľudia s duševnými ťažkosťami. V okamihu, ako sa studená voda dostane do kontaktu s tvojou pokožkou, spustí tvoje telo rad nebezpečných a mimovoľných šokových reakcií.

Už v priebehu niekoľkých sekúnd po dopade na vodu človek začína bojovať o život. Ak si v minulosti počul, že v takýchto chvíľach nemáš podliehať panike, rýchlo zistíš, že v takejto situácii sú podobné rady úplne zbytočné, upozorňuje Národné centrum pre bezpečnosť v studenej vode.

Ak je teplota nižšia ako 5 °C, po dopadnutí do vody rátaj so silnou bolesťou. Prvou reakciou tela na šok z chladu býva väčšinou náhle lapanie po dychu a zrýchlené dýchanie (hyperventilácia), ktoré zvyšuje riziko, že vdýchneš vodu a utopíš sa. Ovládnuť v tejto fáze svoj dych môže byť náročné aj pre skúsených plavcov. Armáda spojených štátov v článku radí, že hyperventiláciu môžeš do istej miery kontrolovať vydychovaním cez zovreté pery.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146665 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či dokážeš v studenej vode zadržať dych dlhšie alebo kratšie.
  • Čo spraví pád do studenej vody s tvojím srdcom, cievami a psychikou.
  • Po akom čase strávenom v studenej vode stratíš kontrolu nad končatinami.
  • Koľko minút ti ostáva, kým upadneš do bezvedomia.
  • Čo sa ti môže stať po záchrane.
  • Čo robiť, ak sa v tejto situácii ocitneš ty.
Domov
Zdieľať
Diskusia