Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Microcheating: Je problém, keď si vo vzťahu a máš stiahnutý Tinder alebo si píšeš s bývalým?

Možno si povieš, že čisto technicky mikronevera nie je nevera. Nedochádza pri nej k fyzickému kontaktu ani k bozkom, ani k sexu. Ako však ukázala aj naša anketa o nevere, ľudia majú hranice toho, čo je ešte vo vzťahu prijateľné, nastavené rôzne. A kým niekto prehryzne aj pusu, iný človek neznesie predstavu blízkeho priateľstva či flirtovania s cudzou osobou. 

Odporúčané
Polyamorní ľudia nechcú len vášnivý sex. Majú alternatívny pohľad na svet, zaujímajú sa o ekológiu a veľa premýšľajú (Rozhovor) Polyamorní ľudia nechcú len vášnivý sex. Majú alternatívny pohľad na svet, zaujímajú sa o ekológiu a veľa premýšľajú (Rozhovor) 28. novembra 2021, 14:30

Mikronevera ti tiež môže rozbiť vzťah

Najlepšie je preto komunikovať o hraniciach. Ak si myslíš, že jeden z vás je možno mikroneverný alebo ste zatiaľ nehovorili o nevere ako takej, Kret vraví, že je vhodné o tom hodiť reč. Hovorte o tom, či máte s neverou skúsenosti, čo pre vás znamená nevera, čo by ste už nevedeli odpustiť.

V prípade, že sa rozhovoru o hraniciach vyhnete, hrozí, že pre jedného nevinný obed či flirtovné správy zo srandy budú v očiach druhej osoby hrubým porušením dôvery. A to vás napokon môže stáť celý vzťah. Štúdia z roku 2020 publikovaná v Psychological Reports totiž zistila, že nedostatok dôvery voči partnerovi vedie k emocionálnej nestabilite, konfliktom a dokonca k úmyslu rozísť sa.

Ľudia, ktorí neveria svojmu partnerovi, budú podľa tejto štúdie s väčšou pravdepodobnosťou prezerať mobilné telefóny partnerov, čo môže problémy ešte zhoršiť. Samozrejme, na vzťahoch sa dá pracovať a aj po nevere – mikro či „normálnej“ – môže vzťah prežiť. Potvrdzuje to v rozhovore pre český Refresher aj psychoterapeut Pavel Rataj. 

Viac našich článkov o vzťahoch:
– Našich čitateľov sme sa pýtali na ich skúsenosti s podvádzaním. Prečítaj si, kedy podľa mladých ľudí už ide o neveru.
Megarozhovor s psychoterapeutom Pavlom Ratajom o nevere: prečo tak bolí, čo všetko ovplyvňuje spôsob, akým na ňu pozeráme, a aké otázky si položiť, ak s ňou máme skúsenosť.
– Rozvod pred tridsiatkou? Rozprávali sme sa s ľuďmi, ktorí to zažili (a prežili).
– Praktické tipy, ako si s frajerom alebo frajerkou rozdeliť domáce práce tak, aby ste sa nepohádali.
– 8 krokov, ako zvládnuť rozchod podľa vzťahovej terapeutky.
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia