Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. septembra 2023, 17:00
Čas čítania 2:09
Martin Adam Pavlík

Presvedčí Ady Hajdu v role bývalého premiéra? Toto sú naše dojmy z nového slovenského seriálu Víťaz v réžii Jana Hřebejka

Presvedčí Ady Hajdu v role bývalého premiéra? Toto sú naše dojmy z nového slovenského seriálu Víťaz v réžii Jana Hřebejka
Zdroj: SkyShowtime
FILMY A SERIÁLY SKYSHOWTIME SLOVENSKÉ SERIÁLY VÍŤAZ
Uložiť Uložené

Aké sú naše pocity z nového komediálneho seriálu?

Prišla na Slovensko konečne poriadna politická satira alebo ide len o ďalší tuctový nepodarok, ktorý je viac trápny než zábavný? To si zatiaľ neodvážime zhodnotiť, lebo je na to ešte príliš skoro, na streamovacej platforme SkyShowtime však od pondelka 4. septembra nájdeš prvý diel nového seriálu s názvom Víťaz, nakrútil ho Čech Jan Hřebejk.

Režisér kultových diel ako Pelíšky, Pupendo či Musíme si pomáhať sa po kontroverznej, ale úspešnej Ivete, ktorá pobúrila časť Slovákov, pustil do ďalšej citlivej témy. Zatiaľ čo v predošlom seriáli hrali ústrednú rolu menšiny, tentoraz sledujeme príbeh bývalého slovenského premiéra vo výslužbe.  

Je ním Viktor Hudák (Vladimír Hajdu), ktorý musel opustiť svoje miesto na úrade po tom, ako nedokázal vysvetliť viacero káuz. Nahradil ho stranícky kolega Michal Mráz (Milan Ondrík). Keď Viktor stráca poslušného šoféra s bavorákom aj ochranku a zmizne spred kamier, zrazu si musí na ulici dávať pozor na „nasratých ľudí“, ako mu poradil jeho „milý“ sused.

Ady Hajdu v seriáli Víťaz.
Ady Hajdu v seriáli Víťaz. Zdroj: SkyShowtime

Nevie si ani uvariť kávu

Okrem toho je expremiér taký neschopný, že si doma nevie spraviť ani kávu a už vôbec nevie, ako má vychovať svoje dve dospievajúce dcéry. Tretia, najstaršia (Natalia Germani), išla síce v jeho stopách a stala sa poslankyňou NR SR, no s otcom nemá ani zďaleka dobrý vzťah.  

A čo jeho žena Alexandra (Ivana Chýlková)? Od nej potrebuje akurát tak, aby mu buď upiekla kačku, alebo spravila rezne. Nezabudne jej tiež pripomenúť, že zatiaľ, čo on sa staral o štát, ona vo výchove jeho dcér úplne zlyhala. Jeho bývalí spolupracovníci ho vnímajú ako šovinistu a poloblázna, on si napriek tomu myslí, že jeho demisia je dočasná a čoskoro prevezme opäť kormidlo. 

Snaha dostať sa späť sa mu však zatiaľ nedarí, rovnako ako zaradenie sa do „normálneho života“, a tak sa ocitá na akejsi pomyselnej križovatke, pričom absolútne nevie, kam má ísť. No čo je horšie, neuvedomuje si, že je vlastne kompletne stratený. Kto mu to pripomenie a čo sa musí stať, aby sa spamätal?

Víťaz
Zdroj: SkyShowtime

Čo všetko si scenáristka požičala z reality?

Musíme uznať, že námet Víťaza má rozhodne potenciál, a už po prvej časti môžeme s pokojným svedomím napísať, že ide o rozhodne vydarenejší, uveriteľnejší a vtipnejší seriál než napríklad Ministri, ktorého postavy boli namiesto satiry skôr nepodarenou paródiou samých seba.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Hřebejkova novinka síce zatiaľ rozhodne nevyčnieva z priemeru a dialógy nie sú veru bohviečo, Ady Hajdu sa typologicky do roly expremiéra žijúceho si vo vlastnom vesmíre hodí skvele, a preto ho aj skvele hrá.

Seriál však zaujme paradoxne viac vedľajšími postavami, konkrétne dcérami hlavnej postavy. Zatiaľ čo jedna sa bojí chodiť do školy, údajne preto, že ju tam šikanujú práve pre jej otca, druhú dobieha to, z akej rodiny pochádza, pri spoznávaní potenciálnej lásky. Nehovoriac o zlých známkach v škole.

Zaujímavé je, že seriál okrem Petra Nagyho napísala aj Zuzana Dzurindová, dcéra skutočného expremiéra Mikuláša Dzurindu, a tak nevedno, koľko scén si „požičala“ z reálneho života a spomienok a koľko si ich vymyslela. Aj keď rozbeh seriálu nie je úplne ukážkový a nepadne ti z neho sánka, budeme ho sledovať aj naďalej.

Niekde v pozadí totiž cítiť okrem povrchnejšej zábavy a hyperbolizovaných postáv aj presah. Víťaz by totiž mohol najlepšie fungovať paradoxne práve v tej vážnejšej stránke, kde sledujeme naštrbenú rodinu a výrazné medzery vo vzťahoch plus dosah na tých najnevinnejších – deti, ktoré často trpia za chyby rodičov.

Víťaz
Zdroj: SkyShowtime
Domov
Zdieľať
Diskusia