Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2023, 20:03
Čas čítania 0:54
Vincenc Novák

Unikátna štúdia ukázala, ako znížiš riziko rakoviny iba za štyri minúty denne

Unikátna štúdia ukázala, ako znížiš riziko rakoviny iba za štyri minúty denne
ZAUJÍMAVOSTI RAKOVINA SPRÁVY ZO SVETA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Rýchla chôdza po schodoch alebo dobiehanie autobusu. Zdravý životný štýl nemusí byť iba o tvrdej drine.

V prestížnom časopise Journal of the American Medical Association vyšla unikátna štúdia, ktorá po dobu siedmich rokov sledovala fyzickú aktivitu takmer 23-tisíc ľudí. Jej účastníci boli vo veku okolo 62 rokov a nikto z nich sa cvičeniu pravidelne nevenoval. Cieľom vedcov bolo monitorovať ich pohyb a zdravotný stav.

Skúmaní respondenti namiesto pravidelného cvičenia praktizovali tzv. „prerušovanú energickú fyzickú aktivitu bežného dňa“, v rámci ktorej daná sa daná osoba venuje fyzickému výkonu štyri a pol minúty každý deň.

Podľa vedúceho štúdie Emmanuela Stamatakisa ide o „aplikáciu vysoko intenzívneho intervalového tréningu do bežného života“. Táto aktivita je založená na krátkych a sporadických úsekoch intenzívnej aktivity, ktoré sú náhodne rozložené v priebehu celého dňa. Aktivita môže mať podobu rýchlej chôdze po schodoch či dobiehania dopravného prostriedku.

Vedci u ľudí zapojených do prieskumu spozorovali o 31 až 32 percent nižšie riziko vzniku rakoviny pľúc, konečníka, ľadvín, obličiek, močového mechúra alebo pažeráka. Ako uviedol Stamatakis pre portál Prevention, táto forma prevencie môže byť vhodná pre tých, ktorí nemajú dostatočnú motiváciu cvičiť.

Odporúčané
Mýty o strese: Pomôže ti poldeci na uvoľnenie či čokoláda na lepšiu náladu? Mýty o strese: Pomôže ti poldeci na uvoľnenie či čokoláda na lepšiu náladu? 19. mája 2024, 9:30

Časť respondentov sa náhodnej fyzickej aktivite venovala iba tri a pol minúty denne. U nich sa riziko vzniku rakoviny znížilo o sedemnásť až osemnásť percent oproti tým, ktorí sa jej nevenovali skoro vôbec.

Stamatakis však zdôrazňuje, že účelom výskumu nie je nabádať pravidelne cvičiacich ľudí, aby so svojou aktivitou prestali. Výsledky štúdie majú byť alternatívou pre tých, ktorí z najrôznejších dôvodov cvičenie nepraktizujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia