Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. augusta 2023, 12:30
Čas čítania 5:12
Tereza Šnajdrová

Sex a dick pics tu nefičia. Vyskúšala som zoznamovaciu aplikáciu pre introvertov. Ako dopadlo moje rande?

Sex a dick pics tu nefičia. Vyskúšala som zoznamovaciu aplikáciu pre introvertov. Ako dopadlo moje rande?
Zdroj: Refresher/Adam Smeták
REFRESHER O VZŤAHOCH A LÁSKE ONLINE ZOZNAMKY RANDENIE V 21. STOROČÍ VZŤAHY
Uložiť Uložené

Zoznamovacia aplikácia Boo je vhodná pre introvertov, medzi ktorých patrím aj ja. Ako dopadlo rande s mojím Boo objavom?

Online svet je doslova prežratý zoznamovacími aplikáciami. Na niektorých nájdeš najmä sex, iné sa zameriavajú na úspešných a bohatých ľudí a potom je tu napríklad Tinder, na ktorom si každý príde na svoje.

Pred nedávnom som však dostala tip na novú zoznamovaciu aplikáciu Boo, ktorá prepája ľudí na základe ich osobnosti a mala by byť vhodná aj pre introvertov, ktorí majú inak so zoznamovaním problém. Apku som sa rozhodla vyskúšať, a to so všetkým, čo k tomu patrí. Ako to dopadlo?

Odporúčané
Oslovil ma sugar daddy a sľúbil mi 7-tisíc týždenne. Nechcel žiadny sex, len láskavé slová, toto sa z neho vykľulo Oslovil ma sugar daddy a sľúbil mi 7-tisíc týždenne. Nechcel žiadny sex, len láskavé slová, toto sa z neho vykľulo 22. januára 2023, 12:30

Zoznamuj sa pomocou osobnostného testu

Možno si myslíš, že všetky zoznamovacie aplikácie fungujú na rovnakom princípe, ale nie je to pravda. Boo sa líši už registračným procesom. V prvých krokoch vyplníš základné informácie o sebe vrátane pohlavia. Príjemným zistením bolo, že apka dáva priestor aj nebinárnym ľuďom, za čo jej tlieskame.

Potom ťa navedie k osobnostnému kvízu, pomocou ktorého, ako sa v apke píše, „získaš až strašidelne presný popis toho, kto si, prečo veci robíš tak, ako ich robíš, a s kým si najviac kompatibilný“. Práve to však môže byť problematické, ale o tom až neskôr.

V kvíze budeš odpovedať na otázky zameriavajúce sa na tvoj spoločenský život, záľubu v cestovaní, v čom vidíš zmysel života, či si náladový a náladová a ďalšie. Otázok je takmer 30!

Po vyhodnotení kvízu sa dozvieš, aký typ osobnosti si. Mne vyšla obhajkyňa (ISFJ). „Obhajcovia sú solidárni, spoľahliví, trpezliví a ľuďom vo svojom okolí sú vždy pripravení pomôcť. Pod ich vrelým a obetavým vystupovaním sa skrýva hlboká a rozhodná oddanosť chrániť svojich blízkych. Sú to skromní a nezištní ľudia, ktorí podceňujú svoje úspechy a svoje povinnosti berú vážne. Majú mnoho prospešných vlastností, ktoré mnoho ich priateľov oceňuje.“ S touto charakteristikou mojej osobnosti sa pomerne stotožňujem.

Boo
Zdroj: Boo/propagační materiál


Aplikácia do profilu vypíše aj tvoje silné a slabé stránky, ktoré sú charakteristické pre tvoj typ osobnosti. A nielen to. Potenciálni partneri či partnerky sa tiež okamžite dozvedia, čo ťa údajne priťahuje, ako s obhajcom a obhajkyňou flirtovať, pre aké hodnoty si ťa zamiluje a tak ďalej.

Vďaka testu sa tiež dozvieš, ktoré osobnosti sú s tou tvojou kompatibilné, ktoré majú potenciál, a ktorým by si sa mal radšej vyhnúť. Mne aplikácia odporučila match s veľvyslancami (ESFJ), zabávači (ESFP) a rebelmi (ESTP). Naopak, nevhodní sú pre mňa mierotvorcovia (INFP), ochrancovia (INFJ), strojcovia (INTJ), vyzývatelia (ENTP), obhajcovia (ISFJ) a géniovia (INTP).

Lenže práve s jedným takým som sa matchla.

Aplikácia o tebe prezradí viac, než by si chcela

Osobnostný test je síce zábavný a naozaj ti môže ukázať smer, ktorým by si sa v zoznamovaní mal vydať, ale má aj určité mínusy. Napríklad to, že o tebe potenciálnemu partnerovi či partnerke prezradí viac, než by si možno chcel. Jasné, charakteristika pravdepodobne stopercentne nezodpovedá tvojej osobnosti, ale podľa toho, čo mi povedali užívatelia apky Boo, nie je ďaleko od pravdy.

V podstate tak preskakuješ jeden či viac stupňov zoznamovania. V prípade typu "obhajca" sa tak potenciálni partneri okamžite dozvedia, že bojuješ s hanblivosťou, si vzťahovačný, potláčaš pocity a nie si ochotný pristúpiť k zmenám. To by jedného dokázalo odradiť, no nie?


Trochu sa tak vytráca kúzlo úprimného spoznávania a zisťovania, čo má a čo zase nemá rád a aké sú jeho red flags.

Plusy: Ochrana užívateľa

Hoci o tebe apka prezradí veľa informácií, jedno jej na druhú stranu musíme nechať. Vyniká v ochrane používateľa. Akonáhle sa s niekým matchneš a v čete napríklad spomenieš Instagram či názov inej sociálnej siete, vyskočí na teba upozornenie, či chceš naozaj s dotyčným zdieľať svoje sociálne siete a presunúť sa tak do prostredia, ktoré nie je tak kontrolované.
 

O kontrole konverzácie som sa presvedčila aj v momente, keď som do vlákna skúsila napísať slová ako „sex“, „dick pics“ a ďalšie. „To by mohlo znieť neúctivo. Ste si istí, že túto správu chcete poslať?“ písalo sa v upozornení, ktoré na mňa vyskočilo.

Ďakujeme, vývojári Boo. Presne takú ochranu si užívatelia zoznamovacích aplikácií zaslúžia.

Otázky, ktoré nikto nečíta. Alebo áno?

V poslednom kroku registrácie vyplníš informácie týkajúce sa tvojho životného štýlu – cvičenie, vzdelanie, fajčenie, pitie alebo napríklad to, či chceš v budúcnosti deti a prípadne koľko ich chceš. Túto otázku mimochodom chválim. Je dobré mať jasno už na začiatku a nečakať niekoľko mesiacov alebo rokov na „prekvapenie“.

Na svoj profil potom môžeš umiestniť tri otázky, ktoré sú pre teba dôležité, a ktoré ti podľa aplikácie zaistia „až o 128 percent viac zhôd“. Jedna z nich, ktorú som si vybrala aj ja, znela: „Sociálny problém, ktorý ma zaujíma je _____ .“ Do odpovede som doplnila „postavenie žien a queer ľudí v spoločnosti“.

Ako som sa však vzápätí presvedčila, otázky nikto nečíta, rovnako ako tvoje bio. Len po pár minútach od založenia profilu mi totiž do DM pristála správa od muža, ktorý mal na profile napísané: „Môj najkontroverznejší názor je, že to LGBT ľudia preháňajú a nechcem v tom vychovávať deti. Enjoy.“

Well, mladý muž, toto nefeelujem.

Ďalšou a pravdepodobne poslednou nevýhodou zoznamovacej aplikácie Boo je to, že všetci vidia, koľko lajkov na profil si už dostala. A to aj tie, ktoré si neopätovala. To môže byť zavádzajúce a u potenciálneho partnera to môže vzbudzovať obavy, že si píšeš so stovkami ľudí a nemá u teba šancu. Samozrejme to môže fungovať aj opačne. Ľudia uvidia, že je o teba záujem a si „žiadaný tovar“.

Tak či onak, je to jednoducho povrchné a bolo by lepšie, keby toto číslo zostalo skryté.

Anketa:
Využívaš apky na zoznamovanie?
Jasné
Necítim sa tam pohodlne
Jasné
30 %
Necítim sa tam pohodlne
70 %

Z troch stoviek mužov som si vybrala jedného

Profil mi počas dvoch týždňov používania apky olajkovalo takmer tristo mužov, z toho siedmim z nich som lajk vrátila a mohli sme si tak napísať správu. Túto možnosť využili traja muži a s jedným z nich som sa do písania viac ponorila.

Hneď na začiatok som mu oznámila pravdu - som síce nezadaná, ale apku som si stiahla predovšetkým kvôli článku. Nemal s tým problém a začali sme sa postupne poznávať.

Pretože som mala úraz, kvôli ktorému som pár týždňov nemohla chodiť, mali sme dostatok času na to, aby sme sa poriadne spoznali. Klamala by som, keby som povedala, že sme si počas tejto doby vymenili pár správ – boli ich stovky, možno aj tisíce. Zistili sme, že hoci jemu v osobnostnom kvíze vyšlo, že je génius a naše osobnosti by tak k sebe potenciálne nemali pasovať, opak bol pravdou.


Po týždňoch písania si som navrhla schôdzku. Ak chcem o zoznamovacej aplikácii písať, musím si ju vyskúšať so všetkým, čo k tomu patrí, no nie? Môj match, hovorme mu napríklad Lukáš, so stretnutím súhlasil.

ghosting
Zdroj: Pixabay/Kirill Averianov/volně k použití

Ako dopadlo rande?

Nastal deň D a s Lukášom sme sa mali stretnúť v mojom obľúbenom vršovickom bare. Akonáhle sme sa stretli na zastávke, ako správny introvert som spanikárila a privítala ho fist bumpom. „Dobré,“ komentoval to. Hoci išlo o mierne faux pas, gesto prelomilo ľady.

„Ako hodnotíš apku?“ spýtala som sa ho pri pive. „Mám na to dva rôzne pohľady. Zoznamovanie online nemusí byť pre každého, ale je fajn, že sa zídeš s niekým, s kým už vieš, že si máš čo povedať. To je napríklad náš prípad, po tých kvantách vymenených správ,“ povedal mi. Nezostávalo mi iné než súhlasiť.

Koľkokrát sa mi stalo, že som sa s niekým zoznámila napríklad prostredníctvom kamarátov, ale na rande som potom zistila, že si s ním nemám úplne čo povedať alebo že máme rozdielne pohľady na hodnoty, ktoré sú pre mňa dôležité. S Lukášom to tak nebolo.

Pivo striedalo ďalšie a bavili sme sa, akoby sme zabudli na čas. Prebrali sme všetko. Naše životy, hudbu (naraziť na niekoho, kto okrem iného počúva aj hyperpop alebo witchhouse, je takmer nemožné), randiacu minulosť, rozprávali sme si vtipy a nakoniec sme skončili pri politike. Aj v tejto oblasti sme našli zhodu, čo bolo príjemné.
 
Na jedno sme ale zabudli, a to na naše očakávania a zhodnotenie prvej schôdzky. Budeme sa chcieť vidieť znova? Táto otázka nakoniec padla v čete o deň neskôr a odpoveď znela „áno“. Rande, ktoré mi sprostredkovala zoznamovacia apka Boo, tak hodnotím úspešne a vám, čitateľom Refresheru, ju môžem len odporučiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia