Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
1. augusta 2023, 15:34
Čas čítania 1:36
Ema Stanovská

REBRÍČEK: Bratislava je v top desiatke miest, kde sa najhoršie vyspíš. Toto všetko narúša nočný pokoj obyvateľov

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA KVALITA SPÁNKU
Uložiť Uložené

Prieskum skúmal krajiny OECD, pri ktorých vzal do úvahy faktory, ako je znečistenie ovzdušia, nočný hluk a svetelný smog či miera kriminality.

Ak potrebuješ na plnohodnotné fungovanie aspoň 8 hodín kvalitného spánku, Bratislava pre teba zrejme nie je ideálne miesto na život. Vyplýva to z prieskumu, ktorý dala vypracovať britská poisťovacia spoločnosť CIA Landlord Insurance. Zisťoval, v ktorom z 38 hlavných miest zoskupenia OECD sa najlepšie a najhoršie vyspíš.

Do úvahy vzal rôzne faktory, ako je znečistenie ovzdušia, nočný hluk a svetelný smog, miera kriminality, počet hodín, ktoré ľudia odpracujú týždenne, a kvalita zelených plôch.

Bratislava je v najhoršej desiatke

Na vrchole rebríčka najhorších podmienok na spánok sa umiestnila Bogota s veľmi vysokou mierou kriminality. V noci by si sa po tomto meste zrejme prechádzať nemal. V kolumbijskom hlavnom meste je zároveň mimoriadne znečistené ovzdušie, čo môže obyvateľom v noci spôsobovať problémy s dýchaním.

Druhým najhorším mestom na dobrý spánok je čilské Santiago, ktoré má podobne vysokú úroveň kriminality aj znečistenia. Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň v Santiagu je na vyššej úrovni (37,8 hodiny). Miestni obyvatelia teda častejšie pociťujú stres, ktorý môže negatívne ovplyvniť ich spánok.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

V top desiatke sa umiestnila aj Bratislava, ktorá dopadla zle najmä pre vysokú mieru kriminality. Veľmi dobre sme nepochodili ani pri faktoroch, ako je nočné ticho či kvalita zelených plôch. Na druhej strane vzduch máme znečistený asi o polovicu menej ako taliansky Rím. Obyvatelia hlavného mesta priemerne pracujú 31,2 hodiny týždenne.

Rebríček krajín OECD, kde sa najhoršie vyspíš:
1. Bogota, Kolumbia
2. Santiago, Čile 
3. Atény, Grécko 
4. Tel Aviv, Izrael 
5. Brusel, Belgicko 
6. Paríž, Francúzsko
7. Mexico City, Mexiko
8. Ankara, Turecko
9. Rím, Taliansko 
10. Bratislava, Slovensko

Bodovalo Švajčiarsko aj Island

Bern sa stal víťazom vďaka nízkej úrovni znečistenia a vynikajúcej úrovni bezpečnosti. Švajčiarske mesto sa môže pochváliť najnižším znečistením ovzdušia spomedzi všetkých miest, ako aj najnižšou mierou kriminality.

Islandský Reykjavík, ktorý sa umiestnil na druhom mieste, je tichý a čistý. Navyše ľudia tam pracujú len 27,9 hodiny týždenne, vďaka čomu môžu mať menej stresu, a teda aj vyššiu kvalitu spánku. Na treťom mieste sú fínske Helsinki, ktoré ponúkajú fantastickú kvalitu ovzdušia, kvalitné zelené plochy a nízku mieru kriminality.

Na štvrtom mieste sa umiestnila Viedeň, ktorá sa už druhý rok po sebe umiestnila aj v zozname najlepších miest na život. V tomto rebríčku však Bratislava môže sláviť úspech v kategórii „najvyšší nárast spomedzi hodnotených európskych miest“.

Rebríček krajín OECD, kde sa najlepšie vyspíš:
1. Bern, Švajčiarsko
2. Reykjavík, Island 
3. Helsinki, Fínsko 
4. Viedeň, Rakúsko 
5. Luxemburg, Luxembursko 
6. Ľubľana, Slovinsko 
7. Vilnius, Litva 
8. Oslo, Nórsko
9. Amsterdam, Holandsko
10. Tallinn, Estónsko
Domov
Zdieľať
Diskusia