Otrava jedlom je strašiakom letných dní.
Leto je ako stvorené na obľúbené pikniky a grilovačky s kamošmi v prírode. Teplé letné počasie je však ideálne aj na rast baktérií, ktoré zapríčiňujú rôzne črevné ochorenia.
Otrava jedlom nastane, ak skonzumuješ potraviny kontaminované škodlivými baktériami, vírusmi, parazitmi alebo toxínmi. Častým zdrojom otravy sú napríklad surové potraviny, nesprávne spracované mäso či pokrmy, ktoré obsahujú vajcia, mliečne výrobky a majonézu. Na riziká spojené s kontaminovanými potravinami upozorňuje práve prebiehajúca kampaň EÚ si vyberá bezpečné potraviny, ktorú predstavil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Cieľom kampane je pomôcť ľuďom uvažovať kriticky pri každodennom výbere a spracovaní potravín.
Brušné komplikácie si môžeš privodiť aj zjedením neumytej zeleniny či ovocia. V lete ťa môže potrápiť najmä salmonelóza, ale aj baktéria E.coli. Potraviny môžeš kontaminovať aj doma – stačí, ak pri príprave jedla nebudeš postupovať správne. Príznaky nákazy kontaminovanými potravinami sa môžu objaviť v priebehu niekoľkých hodín, ale aj po niekoľkých dňoch. Medzi najčastejšie príznaky otravy jedlom patria:
- hnačka,
- vracanie,
- bolesti a kŕče v bruchu,
- nevoľnosť a strata chuti do jedla,
- horúčka,
- únava a slabosť.
Ak nechceš stráviť niekoľko dní pripútaný k záchodovej mise, dbaj na základné pravidlá. Dávaj si pozor pri výbere a skladovaní potravín, nepodceň dostatočnú tepelnú úpravu surovín a pri varení mysli na hygienu. V skratke – umývaj, oddeľuj, var a chlaď.
1. V kuchyni dodržiavaj hygienu
Baktérie, vírusy a parazity sa prenášajú najmä neumytými rukami, kuchynskými pomôckami a utierkami. Vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla. V okolí kuchynského drezu je dokonca viac baktérií a vírusov než na záchodovej mise. Snaž sa preto umývať a pravidelne dezinfikovať všetky pracovné plochy a náradie, ktoré počas prípravy jedla používaš. Pred varením si nezabudni umyť ruky mydlom.
2. Používaj bezpečné suroviny a vodu
Na to, že by si nemal používať poškodené a plesnivé potraviny, ťa zrejme upozorňovať nemusíme. Ovocie a zeleninu pred konzumáciou poriadne umy a očisti – najmä ak ich ješ surové. Taktiež ti neodporúčame piť nepasterizované mlieko a jesť mäkký nepasterizovaný syr.
Pri výbere potravín si daj záležať a vždy kupuj len to, čo stihneš spotrebovať. Neskladuj v chladničke zbytočne kopec produktov, ktoré neskôr aj tak vyhodíš. Možno ťa to prekvapí, ale aj voda či ľad môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami. Ľad skladuj v uzatvárateľných nádobkách alebo vrecúškach, ktoré zabránia kontaktu so zvyškom mrazničky. Skvelým pomocníkom je aj filter na vodu, ktorý jednoducho nasadíš na batériu.
3. Hydinové mäso neumývaj pod tečúcou vodou
Surové mäso či morské živočíchy môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, a preto si pri ich príprave dávaj veľký pozor. Tieto potraviny od ostatných oddeľuj, obzvlášť ak ich nebudeš už ďalej tepelne upravovať. Na prípravu mäsa používaj špeciálnu dosku na krájanie. Možno si aj ty zvyknutý pred krájaním mäso vždy poumývať. Odborníci však upozorňujú, že hydinové mäso by si nemal umývať pod tečúcou vodou. Špliechajúcim prúdom sa môžu baktérie z mäsa dostať do okolia drezu a na kuchynské pomôcky.
4. Dôkladná tepelná úprava je základ
Správna tepelná úprava zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Potraviny dôkladne uvar, a to najmä mäso, hydinu a morské živočíchy. Teplo musí preniknúť do všetkých častí mäsa, obzvlášť do jeho stredu. Po prekrojení nesmie byť krvavé ani červené, ale vo všetkých častiach musí mať rovnakú farbu. Keď s kamošmi grilujete, buďte trpezliví a vydržte, kým bude mäso naozaj prepečené.
5. Nauč sa skladovať potraviny
Správna teplota je dôležitá nielen pri tepelnej úprave, ale aj pri skladovaní potravín. Ak budeš potraviny skladovať pri izbovej teplote, podporíš rast a šírenie mikroorganizmov. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote do 8 °C (v chladničke) alebo nad 70 °C (pri varení), rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje.
Mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky, šaláty, omáčky a iné rýchlo sa kaziace potraviny nakupuj do chladiacej tašky a po príchode domov ich daj čo najskôr do chladničky. Hotové jedlo a potraviny uskladňuj v kuchynských nádobách oddelene, aby si zabránil kontaktu medzi surovými potravinami a pripraveným jedlami.
Pri nákupe potravín si všímaj nielen dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby, ale aj to, či výrobok nemá poškodenia, zvláštne sfarbenie či zápach. Vákuovo balené potraviny daj do košíka len vtedy, keď majú neporušený obal. Ak si nie si istý, či niečo stihneš spotrebovať, nechaj to v obchode alebo to daj do mrazničky. Potraviny však nikdy nerozmrazuj pri izbovej teplote, a ak už niečo z mrazničky vyberieš, nevracaj to späť.
Prvá pomoc pri otrave jedlom
Ak sa u teba objavia príznaky otravy jedlom, jedz ľahkú diétnu stravu a zostaň hydratovaný. Snaž sa vypiť čo najväčšie množstvo vody a tekutín, ako je kokosová voda, bylinkový čaj (napríklad zázvor alebo mäta pieporná) alebo domáci vývar z kostí. Jedz menšie porcie, aby si sa vyhol zaťaženiu žalúdka. Zabudni na korenisté jedlá či alkohol, namiesto toho vyskúšaj zázvorové produkty či mätový olej. Ten ti pomôže potlačiť nevoľnosť. Ak pociťuješ príznaky otravy jedlom, ktoré nezmiznú v priebehu niekoľkých dní, si veľmi dehydrovaný alebo máš vysokú horúčku, čo najskôr kontaktuj lekára.