Okrem nás sa v rebríčku umiestnili aj naši českí bratia, ktorí zabodovali s vysmážaným syrom.
Naše babky pravdepodobne ani len netušia, že svojimi jedlami privodili cudzincom intenzívne gastrozážitky. Jedlo pripravované na základe ich tradičných receptov totiž návštevníkom Slovenska chutilo natoľko, že ho označili za najlepšie v Európe.
Vo veľkom rebríčku cestovateľského gastroportálu Tasteatlast sa zo sto európskych jedál umiestnili na prvom mieste slovenské zemiakové placky. Zahraničný autor ich opisuje vo svojom článku ako „chrumkavé placky tradičnej slovenskej kuchyne, pripravené z hustého zemiakového cesta, vajec, múky a rôznych korenín“. Podľa portálu sa naše placky môžu podávať ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami, ale aj ako príloha k rôznym hustým prívarkom.
Zemiakové placky však nie sú jediné jedlo, ktoré sa objavilo v rebríčku. U cudzincov zrejme bodujú aj slovenské lokše, keďže sa umiestnili na 53. mieste.
Hoci prvé miesto patrí Slovensku, v rebríčku pozostávajúceho zo sto jedál sa umiestnili aj naši bratia. Chuťovým jazýčkom Európanov totiž ulahodili české „smažené knedlíčky“ či vyprážaný syr. Viaceré miesta obsadili aj Maďari, napríklad so svojím ikonickým „bundás–kenyerom“ – chlebom vo vajíčku, či „lángosom“.
- Zemiakové placky (Slovensko)
- Kepta Duona (Litva)
- Petiscos (Portugalsko)
- Khachapuri (Gruzínsko)
- Croquetas de Jamón (Španielsko)
- Panzerotti (Taliansko)
- Bulz (Rumunsko)
- Pincho de Tortila (Španielsko)
- Pitarakia (Grécko)
- Croquetas (Španielsko)
- Polpette (Taliansko)
- Pizzette (Taliansko)
- Tiropita (Grécko)
- Torrijas (Španielsko)
- Lamadjo (Arménsko)
- Keftedakia (Grécko)
- Pampushka (Ukrajina)
- Bola de Berlin (Portugalsko)
- Pão com chouriço (Portugalsko)
- Kohuke (Estónsko)