Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2023, 14:15
Čas čítania 1:11
Kateřina Viková

Upratovač vypol mrazák v laboratóriu, pretože pípal. Zničil 25-ročný výskum za milión dolárov

Upratovač vypol mrazák v laboratóriu, pretože pípal. Zničil 25-ročný výskum za milión dolárov
Zdroj: Trnavská univerzita
TECH SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Upratovač čelí žalobe preto, že neúmyselne zničil desiatky rokov práce na vedeckom výskume. Prekážalo mu hlasné pípanie špeciálneho mrazáku, tak ho jednoducho vypol.

Upratovač v laboratóriu v meste Troy v americkom Michigane pre pípanie vychádzajúce z výkonného mrazáku stratil trpezlivosť a vypol ho.

Cvaknutím vypínača zničil 25 rokov výskumu a spôsobil škodu vo výške najmenej 1 milión dolárov. Informuje o tom server Indy100.

Vypnutím sa vzorky zahriali a zničili, pípanie sa však dalo zastaviť bez vypnutia celého mrazáku

Mrazák v laboratóriu Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) obsahoval bunkové kultúry, vzorky a ďalšie výskumné prvky, ktoré boli skladované pri teplote -80 °C, píše sa v žalobe.

Po tom, čo zamestnanec Daigle Cleaning Services istič vypol, teploty vzrástli na -32 °C, čo viedlo k poškodeniu alebo úplnému zničeniu materiálu. Na celom fiasku je najviac frustrujúce to, že upratovač pípanie mohol zastaviť bez vypnutia jednotky, keby si prečítal nápis na dverách mrazáku.

Na zariadení bolo veľkými písmenami napísané: „Táto mraznička pípa, pretože je v oprave. Nepresúvajte ju a ani ju neodpájajte, prosím. V tejto časti nemusíte nič upratovať. Pokiaľ chcete zvuk vypnúť, stlačte tlačidlo ALARM/TEST na 5 až 10 sekúnd.“

Pracovník netušil, že urobil niečo zlé

Bezpečnostný personál v RPI po nešťastnom incidente, ktorý sa stal v septembri 2020, s upratovačom hovoril. Priznal, že v priebehu večera počul „otravný alarm“, a tak sa pokúsil problém vyriešiť v skrinke s poistkami. Podľa správy RPI si muž myslel, že ističe zapína, aj napriek tomu, že ich v skutočnosti vypol. Ani po rozhovore s vedením laboratória nevyzeral, že by si uvedomoval, že urobil niečo zlé, iba sa údajne snažil pomôcť.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Právnik RPI Michael Ginsberg uviedol, že obnovenie strateného výskumu, ktorý sa zaoberal fotosyntézou a jej potenciálne významným dosahom na vývoj solárnych panelov, by si vyžiadalo odhadom 1 milión dolárov. „To všetko spôsobilo správanie a nedbalosť ľudí. Bohužiaľ bolo zničených 25 rokov výskumu,“ povedal Ginsberg. Ako však informoval Times Union, peňažná náhrada, ktorej sa domáha žaloba, nie je bližšie špecifikovaná.

Domov
Zdieľať
Diskusia