Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2023, 15:01
Čas čítania 0:44
Ema Stanovská

Niektoré komáre môžu šíriť mäsožravé baktérie, ktoré ľuďom požierajú kožu a kosti, tvrdia austrálski vedci

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vred buruli je znetvorujúce kožné ochorenie, ktoré spôsobuje mikrób Mycobacterium ulcerans.

Tím mikrobiológov v Austrálii zistil, že niektoré komáre zrejme prenášajú mäsožravé baktérie, ktoré ľuďom požierajú kožu a niekedy aj kosti. Upozornil na to portál Euronews.

Vred buruli, znetvorujúce kožné ochorenie, spôsobuje mikrób Mycobacterium ulcerans, ktorý patrí do rovnakej rodiny ako baktérie spôsobujúce tuberkulózu a lepru. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môže viesť k trvalému znetvoreniu a dlhodobej invalidite. Spôsob prenosu ani prevencia neboli doteraz známe. Ochorenie sa lieči antibiotikami.

Buruli
Zdroj: Wikipedia

Štúdia, ktorá hľadala spojenie medzi vačicami a ľuďmi pri prenose týchto mäsožravých baktérií, zistila, že niektoré komáre sa živia krvou vačíc aj ľudí. Komáre tak môžu byť potenciálnymi prenášačmi a ochorenie sa zrejme medzi týmito tromi druhmi ľahko prenáša.

V roku 2022 bolo podľa WHO nahlásených približne 2 100 prípadov vredov buruli z 11 krajín. Choroba sa vyskytuje minimálne v 33 krajinách s tropickým, subtropickým a miernym podnebím, najmä v Afrike, Južnej Amerike a západnom Tichomorí.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Euronews upozorňuje, že pred komármi by sme sa mali mať vo všeobecnosti na pozore. V poslednom čase lekári komáre spájali s náhlym opätovnými prípadmi malárie v USA. V Taliansku zomrelo niekoľko ľudí na západonílsku horúčku, ktorú tiež prenáša tento hmyz.

Domov
Zdieľať
Diskusia