Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2023, 9:30
Čas čítania 5:35
Jakub Paulík

Príbeh agentky, ktorá pašovala cigarety cez Tatry. Prehryzla si jazyk a vykašliavala krv, aby sa dostala zo zajatia

HISTÓRIA CHRISTINE GRANVILLE DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA KRYSTYNA SKARBEK ŠPIONÁŽ
Uložiť Uložené

Po útoku Hitlera na Poľsko ponúkla svoje služby Britom.

Prvá a najdlhšie slúžiaca vojnová britská agentka pochádzala z Poľska. Krystyna Skarbeková vyrastala v rodine aristokratov a skúšala aj kariéru v modelingu. Zabávala sa však aj pašovaním cigariet cez Tatry, čo neskôr zužitkovala ako špiónka, ktorú Winston Churchill označil za svoju najobľúbenejšiu.

Na Refresheri si môžeš prečítať aj o slovenskej agentke, ktorá si prešla výcvikom ako James Bond, alebo o operácii Anthropoid, pri ktorej český parašutista Ján Kubiš a slovenský parašutista Jozef Gabčík spáchali atentát na Reinharda Heydricha. Ak máš záujem o viac článkov zameraných na históriu, pridaj sa k členom klubu Refresher+.

Skarbek
Zdroj: Wikimedia/Secret Intelligence Service/Imperial War Museum

Krv sa jej valila z úst

Potrebovala vymyslieť plán úniku. Po dlhom vypočúvaní príslušníkov gestapa, ktorých praktiky vedeli byť skutočne brutálne, si silno zahryzla do jazyka. Z úst sa jej začala postupne valiť červenkastá tekutina. Poľka Krystyna Skarbeková, ktorá pred svojimi väzniteľmi vykašliavala krv, zaklamala, že má tuberkulózu, vďaka čomu sa dostala na slobodu. Jej život bol podobnými spôsobmi počas druhej svetovej vojny ohrozený nespočetnekrát, no Skarbeková sa zakaždým vynašla.

Odporúčané
Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia 21. marca 2024, 9:30

Po útoku diktátora Adolfa Hitlera na Poľsko sa stala prvou vojnovou agentkou britskej tajnej služby, ktorá nacistom uštedrila množstvo škôd. Byť ženou špiónkou nebolo úplne bežné, no Skarbeková ukázala, že má čo ponúknuť. Bývalá modelka a artistokratka sa v mladosti venovala pašovaniu cigariet cez Tatry a dobre poznala tamojšie cezhraničné trasy.

Pre misie medzi dobytým Poľskom a Maďarskom bola preto veľmi cenným agentom. V priebehu vojny stúpla aj v očiach britského premiéra Winstona Churchilla, ktorý ju nazval svojou „najobľúbenejšou špiónkou“. Skarbekovej sa podarilo získať informácie o plánovaní útoku nacistov na Sovietsky zväz či osamote bez akejkoľvek pomoci zachrániť agentov pred nacistickou popravou vo väzení. Jej životný príbeh údajne inšpiroval autora Jamesa Bonda k vytvoreniu postavy Vesper Lynd – prvej Bond girl.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 139955 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa aristokratka a modelka dostala k práci agentky.
  • Čo sa stalo na jej misiách v Maďarsku.
  • Prečo sa povrávalo, že je dvojitou agentkou.
  • Ako si chcel jeden z jej žiarlivých milencov údajne odstreliť genitálie.
  • Prečo bola favoritkou Winstona Churchilla.
Domov
Zdieľať
Diskusia