Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Lagunitas.
17. júla 2023, 10:00
Čas čítania 2:39
Sponzorovaný obsah

V pohári ucítiš višne alebo slnečnú Kaliforniu. Tieto uznávané craftové pivá zo zahraničia si môžeš kúpiť aj na Slovensku

V pohári ucítiš višne alebo slnečnú Kaliforniu. Tieto uznávané craftové pivá zo zahraničia si môžeš kúpiť aj na Slovensku
Zdroj: REFRESHER/Pavol Chochula
GASTRO PIVO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Tieto pivá si zamiluješ.

Kvalitné craftové pivo väčšinou nájdeš iba v beer puboch, špecializovaných predajniach alebo na gastrofestivaloch. Keďže slnečné počasie a dobre vychladené pivo kráčajú ruka v ruke, dávame ti do pozornosti dve značky zo zahraničia, ktoré si už môžeš kúpiť aj v našich supermarketoch. 

Pivo od spoločnosti Lagunitas nesklame ani ostrieľaných pivárov. Táto IPA ťa zoznámi so svojím americkým pôvodom a poteší vysokou horkosťou a tropickými tónmi. Po prvom pohári zistíš, že aj veľmi horké pivá sa dajú piť s ľahkosťou. Na druhej strane Mort Subite Kriek Lambic ti ukáže netradičnú pestrosť ovocného piva. Pivovarníci skombinovali známu kyselkavú chuť lambiku so sladkými belgickými višňami. Vysvetlíme ti, čo od týchto značiek môžeš očakávať a prečo by nemali chýbať v tvojom hľadáčiku. 

Z varenia doma v kuchyni sa stalo najpredávanejšie pivo

Tony Magee si na začiatku 90. rokov kúpil výbavu na varenie piva. Vyskúšal uvariť prvú vzorku, ktorá mu hneď zachutila. Nové hobby ho úplne pohltilo a svoje pivo začal rozvážať svojím autom po severnej Kalifornii. Bolo iné než bežne dostupné pivá, a preto ľudí ihneď zaujalo. „Keď nevieš, čo robíš, nič sa ti nezdá nemožné,“ spomína Tony na svoje začiatky. Dopyt stúpal natoľko, že sa z domácej výroby stal najrýchlejšie rastúci pivovar v USA.

lagunitas
Zdroj: REFRESHER/Pavol Chochula

Táto nefiltrovaná americká IPA sa spája s bezstarostným životom v Kalifornii. Filozofia značky Lagunitas sa dostala do povedomia v roku 2005, keď pivovar začal organizovať párty vo firemnom byte vždy o 4.20 h. Miestnym úradom sa to zdalo podozrivé a Lagunitas dostal stopku na 20 dní. Na protest vzniklo pivo s označením Undercover Investigation Shut-Down Ale.

Pivovar Lagunitas predáva životný štýl, do ktorého chutné craftové pivo, prirodzene, zapadá. „Lagunitas tvoria ľudia rôzneho presvedčenia – punkrockeri, nezbedníci, čudáci, hudobníci a všetko medzi tým... Je to svorka túlavých psov, ktorá zistila, že napriek našim obrovským rozdielom máme lásku a rešpekt k slobode. Spojilo nás, že sme iní, a vďaka tomu to celé funguje,“ vysvetľujú na webe spoločnosti. Myšlienku o komunite „túlavých psov“ preniesli aj do loga značky.

Keď sa v roku 2015 Lagunitas spojil so spoločnosťou Heineken, znamenalo to export do krajín aj mimo USA. Vďaka tomu si vychutnáš vlajkovú loď pivovaru Lagunitas IPA aj u nás. Toto pivo kombinuje výraznú horkosť chmeľu, plnšie telo so sviežou arómou a náznakom citrusov. Na stupnici horkosti má 52 EBU a obsah alkoholu 6,2 %.

ochutnaj lagunitas
lagunitas
Zdroj: REFRESHER/Pavol Chochula

Zo stromu priamo do suda

V belgickom pivovare Mort Subite vznikla prvá receptúra ešte v roku 1686. Odvtedy výroba neutíchla. Pivo však malo iný názov. Netradičné pomenovanie „Náhla smrť“ vzniklo až o stáročia neskôr, podľa obľúbenej hry s kockami. Tento pivovar nájdeš neďaleko Bruselu v údolí rieky La Senne – je to jediná oblasť, kde je možné vyrobiť pivo typu lambik. Je to unikátna a zároveň aj jedna z najstarších foriem varenia piva. V okolitom vzduchu sa prirodzene nachádzajú divé kvasinky, ktoré sú potrebné na jeho výrobu. Pivná zmes je vystavená na vzduchu a všetko ostatné zostáva v rukách prírody. 

Lambik je označenie pšeničného piva, ktoré je spontánne kvasené divokými kvasinkami. Pri bežnej výrobe piva sú kvasinky dôkladne kultivované, pri lambiku ide o spontánny proces. Počas procesu vrchnej fermentácie sa prúdením vzduchu dostávajú do zmesi kvasinky a mikroorganizmy z vonkajšieho prostredia. Pivo následne dozrieva v dubových sudoch. Lambik má veľmi osobitú chuť – má jemné telo a kyselkavé až mierne trpké tóny. Môže pripomínať víno alebo mušt. 

Belgické višne „kriek“ pridávajú do piva raz ročne, ihneď po zbere. Pivo následne zreje v dubových sudoch tri roky. Aby pivovarníci dosiahli vyvážené pivo s nevtieravou višňovou chuťou, miešajú dozretú a ochutenú verziu s mladým lambikom. 

spoznaj mort subite kriek lambic
mort subite
Zdroj: REFRESHER/Pavol Chochula

Vďaka tomu, že proces kvasenia prebieha spontánne, každý ročník sa môže mierne odlišovať. Označenie lambik je zárukou toho, že ťa pivo neprestane nudiť a môžeš v ňom neustále objavovať nové chute. Napriek tomu si Mort Subite Kriek Lambik v každej fľaši zachováva sviežu ovocnú chuť s jemným náznakom horkosti. Obsahuje 4 % alkoholu. 

mort subite
Zdroj: REFRESHER/Pavol Chochula
Anketa:
Ktoré pivo ťa zaujalo najviac? 
Lagunitas IPA
Mort Subite Kriek Lambik
Lagunitas IPA
47 %
Mort Subite Kriek Lambik
53 %

Na tomto odkaze nájdeš mapku, kde si môžeš pozrieť všetky obchody, ktoré predávajú Lagunitas IPA. V ktorých obchodoch nájdeš višňovú chuť Mort Subite Kierk Lambik, nájdeš TU

Domov
Zdieľať
Diskusia